Tokijské Game Show se vrátilo v plné síle. I s českou účastí

Tokijské Game Show se vrátilo v plné síle. I s českou účastí

25.09.2023 / 03:22 | Aktualizováno: 27.09.2023 / 01:55

Japonsko je země zaslíbená hrám a Česká republika jako inovativní a kreativní země má v tomto ohledu co nabídnout. Příkladem toho jsou český stánek na právě skončeném herním veletrhu Tokyo Game Show i probíhající interaktivní výstava Czech Game Show in Tokyo.

Jedním z důležitých odvětví kreativního průmyslu, kde Japonsko dlouhodobě zůstává v popředí světového vývoje, je oblast počítačových her a obecně herního průmyslu. Ten patřil již před koronavirovou krizí k jednomu z nejrychleji rostoucích sektorů ekonomiky a během pandemických nouzových stavů zaznamenaly hry další strmý nárůst popularity.

Třetí největší herní trh na světě

Japonský trh herního průmyslu o velikosti téměř 29 miliard dolarů je po USA a Číně třetím největší trhem na světě s 16 % podílem z globálního trhu. Nejrychleji pak z tohoto segmentu pak roste oblast mobilních her, která v roce 2021 dosáhla tržeb více než 22,5 miliardy dolarů a představuje tak 78 % japonského herního trhu (oproti 13 % u počítačových her a 9 % u konzolových her). S ohledem na postupné zdokonalování výkonných mobilních telefonů a zejména s nástupem vysokorychlostních 5G telekomunikačních sítí se očekává její další expanze.

Záliba Japonců ve světě her se opírá hlavně o bohatou tradici japonských komiksů manga. Zjednodušený styl kresby položil základ pro mnoho globálně úspěšných počítačových her jako například Super Mario, Legend of Zelda nebo Pokémon. Místní firmy jako Nintendo, SEGA nebo Sony/Playstation patří k ikonám herního průmyslu. Japonsko navíc patří k zemím, které dlouhodobě udávají trend ve vývoji a budoucím zaměření tohoto odvětví. Roste zde i zájem o esport a v poslední době se zdá zvláště úspěšná kombinace ve spojení s virtuální či pozměněnou realitou.

Není proto překvapivé, že v Japonsku jsou desítky milionů aktivních hráčů videoher a na herních festivalech nebo veletrzích typu Tokyo Game Show se během několika dnů obvykle schází desetitisíce návštěvníků.

Česká stopa na Tokyo Game Show

Zářijový veletrh Tokyo Game Show 2023 byl poprvé od koronavirové pandemie v plnohodnotné podobě a bylo poznat, že neztratil v posledních letech na popularitě. Během čtyř dní jej navštívilo téměř čtvrt milionu návštěvníků, mezi které nepatřili jenom fanoušci her, ale zástupci herního průmyslu a novináři z celého světa.

Česká republika má v sektoru herního průmyslu dlouhodobě velmi silnou pozici, mnohá česká herní studia zaznamenala světový úspěch s řadou herních titulů a některá z nich již úspěšně vstoupila i na japonský trh. Např. v posledních letech zde byla mimořádně úspěšná hra Kingdom Come: Deliverance, která se dočkala i kompletní lokalizace do japonštiny. K příležitostem, jež se českým firmám rýsují na japonském trhu, pak kromě videoher také patří velmi rozšířený segment edukativních her, simulátorů pro praktický výcvik i pro zábavu nebo her zaměřených na amatérskou uměleckou tvorbu, které jsou v Japonsku také velmi populární a rozšířené. Roste také popularita a využití VR/AR/MR.

V odpovědi na tyto možnosti poskytl český stánek na Tokyo Game Show 2023, který přišel zahájit velvyslanec v Japonsku pan Martin Klučar, prostor společnostem Divr Labs, Cyber Sail Consulting Attu games, Ashborne Games nebo tvůrcům Bulánků SleepTeam prezentovat se potenciálním japonským partnerům i japonské veřejnosti. Přítomna byla také Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a Česká asociace e-sportu s jejich projektem G-Sport a rovněž také Asociace českých herních vývojářů.

Český stánek zařazený do sekce Indie Games poutal pozornost např. s připravovanou hrou Last Train Home o československých legionářích, kteří mj. zanechali stopu i v Japonsku. Že hry nejsou jen o kreativitě, ale také o moderních technologiích zase dokládala představovaná herní aréna využívající virtuální realitu od firmy Divr Labs.

Poslední den navštívil stánek generální komisař pro českou účast EXPO 2025 pan Ondřej Soška. Zvláště se zajímal o e-sport, který má šanci se prezentovat v rámci českého pavilonu na EXPO 2025 v Osace.

Czech Game Show in Tokyo

Na Tokyo Game Show současně navázalo zahájení interaktivní výstavy českých her se zaměřením na menší, nezávislá česká herní studia v Českém centru Tokiu. Japonští návštěvníci na ní mají možnost seznámit se s českým herním průmyslem a vyzkoušet si sami řadu her, kdy nechybí prezentace očekávané Phonopolis od Amanita Design, ekologicky laděný Beecarbonize, vyšívaná adventura Scarler Deer Inn, již zmiňovaný Last Train Home a zastoupená jetaké rodící se česká queer gaming scéna. K vidění jsou také ilustrace, koncept art a další rekvizity spojená s tvorbou počítačových her.

Tyto akce vznikly v rámci projektu ekonomické diplomacie MZV, tzv. PROPED, ve spolupráci s agentuou CzechInvestem a Českým centrem Tokio. Velvyslanectví ČR v Tokiu je i nadále připraveno podporovat český herní průmysl v Japonsku

Ondřej Svoboda, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Tokiu

Galerie


Tokyo Game Show 2023

Tokyo Game Show 2023
Czech Pavilion 1
Czech Pavilion 2
Czech Pavilion 3


Zařazenost 27.09.2023 01:09:00
ZdrojMZv ČR Tokyo
Originálmzv.cz/tokyo/cz/obchod_a_ekonomika/tokijske_game_show_se_vratilo_v_plne.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V