22.09.2023 Článek k nedožitým 92. narozeninám Václava Roubala

Vážený pan Václav Roubal, který byl ředitelem Krajské správy Západočeského kraje (dnešní Plzeňský a Karlovarský kraj) v letech 1966–1996, zemřel dne 19. srpna 2023. Věřím, že Ti kteří ho znali a měli možnost s ním pracovat, budou se mnou souhlasit, že patřil k nepřehlédnutelným osobnostem Českého statistického úřadu a vždy měl na srdci prosazovat dobré jméno našeho úřadu.

Ve své řídící manažerské práci uplatnil často své vizionářské myšlení a snažil se prosazovat progres do naší každodenní práce. Velkou pozornost rovněž věnoval na první pohled nenápadné práci, která stmelovala dílčí kolektivy nejen naší krajské správy. Díky úzké spolupráci s ostatními regionálními řediteli i manažery z ústředí prosazoval pokrokové přístupy, což bylo vidět například při zavádění výpočetní techniky na okresní pracoviště ČSÚ v druhé polovině 80. let. Podařilo se mu i přesvědčit zaměstnance, že nemá cenu se jen spoléhat na cizí programové produkty (dnes bychom řekli outsourcing). Vyvolal "amatérskou" iniciativu u vlastních zaměstnanců, jež připravili programy pro zpracování statistických výkazů, ale i automatizované výstupy, což pozitivně ocenil i tehdejší předseda ČSÚ Eduard Souček.

Významných úspěchů však dosáhl i ve statistické oblasti časových řad a navazující analytické činnosti, kde dokázal zrealizovat nevídanou věc – projekt "Západočeský kraj v číslech a grafech v letech 1945–1983" a navazující shrnutí "Hospodářský a sociální rozvoj Západočeského kraje v letech 1945–1984".

V závěru bych rád vzpomenul, že jako ředitel dokázal provést kolektiv Krajské správy Západočeského kraje i velmi složitou politickou dobou 70. let minulého století, kde projevil zejména své vysoké morálně lidské vlastnosti a osobní statečnost, což sehrálo významnou roli ve stmelení kolektivu při plnění pracovních úkolů.

I po odchodu do důchodu se snažil být nápomocný radou a svými bohatými zkušenostmi vedení úřadu. Pravidelně se v posledních letech zúčastňoval "Dne seniorů", kde sklízel po zásluze i přes své zdravotní a osobní problémy obdiv od blízkých kolegů.

Václave, bylo mi ctí pracovat v kolektivu, který jsi řídil. Nezapomenu.

Miloslav Chlad


Zařazenopá 22.09.2023 09:09:00
ZdrojČSÚ - Plzeňský
Originálczso.cz/csu/xp/clanek-k-nedozitym-92-narozeninam-vaclava-roubala?mtm_campaign=rss
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V