O přímé lety do Šanghaje je zájem mezi byznysmeny i turisty

O přímé lety do Šanghaje je zájem mezi byznysmeny i turisty

03.08.2016 / 02:56 | Aktualizováno: 03.08.2016 / 11:51

Přesně před 6 týdny zahájila China Eastern pravidelné spojení mezi Prahou a Šanghají. Šanghaj se stala druhým čínským městem, odkud se nyní létá z Prahy přímo a brzy se připojí i Chengdu. Zatímco ještě před pár týdny trvalo spojení se Šanghají i více než 20 hodin, nově je to polovina. Přes Šanghaj se lze nyní dopravit do většiny důležitých čínských měst, ale také do Japonska, na Tchaj-wan anebo jihovýchodní Asie. Čeští obchodníci se Číny mnohdy obávají pro její nepřehlednost a odlišnou kulturu, kratší spokojení by však mohlo pomoci obchodním kontaktům na obou stranách.

Pražské Ruzyni se přímé lety na Dálný východ dlouho vyhýbaly

První vlaštovkou bylo zahájení letů do Soulu v roce 2004, které otevřely Prahu jihokorejským turistům a usnadnily cesty i Čechům do Asie. Podstatnou změnu a usnadnění pro české cestovatele do Asie však znamenal až vstup dubajských Emirates na pražské letiště v roce 2011. Ty tak prakticky od samého počátku ovládly trh s letenkami z Prahy na Dálný východ díky široké asijské síti, nízkým cenám a solidnímu komfortu i v ekonomické třídě.

O pět let později mají zájemci o lety nejen do Číny již větší možnosti. První přímou linku odsud na pražské letiště otevřela v říjnu 2015 společnost Hainan Airlines. V červnu ji následovala China Eastern ze Šanghaje a společnost Sichuan Airlines, která již dnes na charterové bázi propojuje Prahu se západočínským Chengdu, by s pravidelnými lety mohla přijít během několika týdnů.

Bylo by zajímavé, pokud by o spojení s Prahou do budoucna zauvažovaly i China Southern Airlines bázující v jihočínském Kantonu, kde se plánuje otevření kaceláře CzechTrade. Stejně jako China Eastern i China Southern může nabídnout další přestupy v rámci regionu a členství v alianci SkyTeam.

Do Šanghaje a dál s lepším pokrytím

Když se spuštění nové přímé linky loni v listopadu oznamovalo, mezi hlavními argumenty jejího zřízení zaznívalo vytvoření Prahy jako dopravního hubu. Předpokládalo se, že linku budou využívat zejména čínští turisté. Po 6 týdnech jejího provozu je však zřejmé, že nové spojení využívá i hodně českých podnikatelů a cestovatelů.

Podobně jako zmiňované Korean anebo Emirates nabízí i China Eastern Airlines širokou dopravní síť nejen po Číně, ale i zbytku východní a jihovýchodní Asie. Nabídku návazných letů doplňuje její dceřiná společnost Shanghai Airlines. Přílet na hlavní šanghajské letiště – Pudong v 6:55 ráno je ideální jak pro zahájení obchodního jednání v největším čínském městě, tak i pro další cestu za byznysem anebo dovolenou.

Zájmu obchodních cestujících o Šanghaj by chtěla využít i česká společnost T-Mapy, která se v říjnu 2015 účastnila mise českých ICT firem do Pekingu a Šanghaje, organizované Velvyslanectvím ČR v Pekingu a Generálním konzulátem ČR v Šanghaji. Se svým produktem right.place by ráda oslovila obchodní cestující s nabídkou spojení do čínské obchodní a finanční metropole. Ve spolupráci se svými partnery hodlá na místě poskytnout i ubytování a další služby.

Přitáhne nová linka do Česka další čínské turisty a investory?

Loni Česko navštívil rekordní počet 300 tisíc čínský turistů a letos bude tato statistika velmi pravděpodobně překonána, o čemž napovídá nárůst vízových žádostí na Generálním konzulátu ČR v Šanghaji během prvního pololetí. Dostatek flexibility pro další cesty nabízí přímá linka nejen v Šanghaj, ale i v Praze. Cestující mohou pokračovat linkami ČSA a Travel Servis, které jsou společně s China Eastern součástí aliance SkyTeam.

V tuto chvíli využívají linku spíše individuální čínští cestující, ale to se v nejbližších měsících velmi pravděpodobně změní, poté co si cestovní kanceláře, jež turisty z Číny do Česka vozí, nasmlouvají s přepravcem fixní kapacitu. Jelikož čínští turisté obvykle cestující ve skupině a během poznávacího zájezdu navštíví více míst, lze se domnívat, že Praha by se skutečně mohla stát dopravním uzlem pro Čínu. Poslední dobou se hodně hovoří i o čínských investicích v ČR a jejich většímu přísunu k nám by nová linka mohla také pomoci.

Štěpán Vojnár konzul pro ekonomiku, kulturu, školství a tisk Generálního konzulátu ČR v Šanghaji



Zařazenost 03.08.2016 11:08:00
ZdrojMZv ČR v Šanghaji
Originálmzv.cz/shanghai/cz/obchod_a_ekonomika/o_prime_lety_do_sanghaje_je_zajem_mezi.html

Související témata

Čínský juan | Čína
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V