ČNB ukončila kurzový závazek

ČNB ukončila kurzový závazek

(upraveno po tiskové konferenci s guvernérem ČNB J. Rusnokem)

  • Koruna posiluje, avšak ČNB extrémnímu posílení koruny pravděpodobně brání devizovými intervencemi (J. Rusnok však intervenční aktivitu ČNB na tiskové konferenci nepřímo dementoval)
  • Koruna tak v tomto směru zatím rozhodně nenapodobuje švýcarský frank z ledna 2015


Bankovní rada ČNB využila první vhodné příležitosti a na dnešním mimořádném zasedání ukončila s okamžitou platností kurzový závazek, tj. přestala korunu držet vůči euru nad hladinou 27 CZK/EUR. Toto stanovisko bylo zveřejněno v 12:30. ČNB zároveň zdůraznila, že je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat. Důvody pro udržování kurzového závazku podle J. Rusnoka pominuly.

Reakce koruny na oznámení ČNB není až tak silná, jak se možná očekávalo. Koruna má zatím tendenci posilovat a nachází se pod hladinou 27 CZK/EUR. Extrémní skokové posílení koruny v řádu o více jak 5 % se však zatím nekoná. Extrémním pohybům koruny pravděpodobně v tuto chvíli brání intervencemi ČNB. J. Rusnok na tiskové konferenci sice nepřímo uvedl, že ČNB v současnosti na devizovém trhu aktivní není. Pokud však vedle sebe postavíme očekávání spojená s ukončením kurzového závazku a výrazný příliv spekulativního kapitálu do koruny v posledních měsících s aktuálním vývojem koruny, tak se až nechce věřit, že by ČNB kurz koruny nijak neusměrňovala.

Jak si vysvětlit skutečnost, že ČNB ukončila kurzový závazek a přitom bude dále intervenovat? Ukončení kurzového závazku znamená, že ČNB již nebude bránit koruně posílit pod hladinu 27 CZK/EUR, avšak na devizovém trhu zůstane aktivní a intervencemi bude kurz koruny usměrňovat. Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však budou pokračovat.
Další otázka se pojí s následným vývojem kurzu koruny. Na základě dvou hodin post exit obchodování nelze dělat jednoznačné závěry, avšak vše nasvědčuje tomu, že ČNB zatím nehodlá připustit extrémnější výkyvy koruny. Toto období vysoké, ale nikoliv extrémní volatility, bude podle mě pokračovat i dnes odpoledne a pravděpodobně i během zítřka. V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat a to s ohledem na silný příliv zahraničního spekulativního kapitálu do korun v posledních měsících. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR. Považuji za nutné zdůraznit, že ČNB pravděpodobně nebude tolerovat příliš rychlé posilování koruny, na druhé straně nebude tak striktně bránit případnému oslabení české měny.

Klíč k vývoji koruny v nejbližších týdnech má na jedné straně spekulativní kapitál. Pokud dojde k uzavírání dlouhých korunových pozic a část spekulativního kapitálu opustí korunu, může tato skutečnost vyvolat silný pohyb koruny směrem ke slabším hodnotám. Na druhé straně druhým klíčovým hráčem bude ČNB, která bude devizovými intervencemi bránit nadměrným výkyvům koruny.


Zařazenočt 06.04.2017 14:04:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálakcentacz.cz/clanky-cnb-ukoncila-kurzovy-zavazek.html
AutorAKCENTA CZ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V