Kraje jsou připraveny podpořit projekt Evropských domů.

Novinky

6.3.2015

Kraje jsou připraveny podpořit projekt Evropských domů.

Kraje jsou připraveny podpořit projekt Evropských domů.Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes jednala se zástupci Asociace krajů ČR o fondech Evropské unie. V novém programovém období má do regionů jít 4,63 miliardy eur (127 miliard korun).


Ministerstvo pro místní rozvoj dokončuje po jednáních s Evropskou komisí a partnery na české straně návrh Programového dokumentu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) pro období 2014 – 2020.

Jedním z posledních otevřených bodů s Evropskou komisí byla otázka nastavení implementační struktury, tedy kdo bude administrovat projekty v IROP.

V průběhu přípravy programu byla navržena administrativní struktura založená na sedmi úřadech regionálních rad a Centru pro regionální rozvoj o.p.(CRR). S tímto návrhem ale Evropská komise nesouhlasila pro jeho komplikovanost a neslučitelnost se služebním zákonem.

Ministerstvo pro místní rozvoj po diskusi s územními partnery a zástupci AKČR připravilo alternativní návrh implementační struktury postavený na jednom zprostředkujícím subjektu, a to Centru pro regionální rozvoj o.p. , příspěvkové organizaci Ministerstva pro místní rozvoj. MMR si je vědomo nutnosti zachovat regionální charakter programu, a proto bude CRR administrovat projekty na svých pobočkách v každém kraji. Návrh zároveň reflektuje nutnost zajištění nových personálních a materiálních kapacit pro řádné dokončení regionálních operačních programů.

Předseda AKČR Michal Hašek na tiskové konferenci po jednání ocenil účast primátorky Krnáčové a „návrat“ Prahy do struktury Asociace krajů.

Ke společnému jednání Rady AKČR s ministryní Šlechtovou předseda Asociace krajů Michal Hašek uvedl: „Dnešní jednání mělo za cíl připravit si společné stanovisko pro jednání hejtmanů s vládou, které se bude konat příští měsíc. Čerpání evropských fondů bude jedním z klíčových témat tohoto jednání. Pro vládu ČR, samotné MMR a pochopitelně i pro kraje ČR je to nepochybně priorita. Regionální operační programy v minulém programovém období patřily k nejlépe čerpajícím, na rozdíl od centrálních operačních programů. Regionální operační programy, a to je suchá statistika, a nikoliv konstatování hejtmanů, patřily k nejlépe čerpajícím strukturám ve starém plánovacím období a my chceme, aby regiony patřily k tahounům čerpání evropských fondů i v letech 2014 až 2020," prohlásil Michal Hašek. „Kraje jsou připraveny podpořit projekt Evropských domů. Evropský dům má být jedno místo v každém ze 14 krajů, ve kterém budou sedět zástupci všech resortů, které mají dnes dělat implementaci evropských fondů v tom území," uvedl v rámci tiskové konference po jednání Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR.

Hlavní myšlenkou je výrazně zjednodušit žadatelům o eurodotace přístup k informacím i odborníkům z jednotlivých ministerstev.

Ministryně dnes s hejtmany mimo jiné probírala také budoucnost odborníků, kteří v minulosti pracovali pro regionální rady. Tito lidé totiž nespadají pod služební zákon a postarat se o ně musí ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Asociace krajů jde asi o tři stovky kvalifikovaných lidí. Šlechtová vidí řešení v rozšíření Centra pro regionální rozvoj o krajské pobočky. Zpočátku by mělo jít přibližně o 100 nových míst. Díky tomu by měla organizace, která spadá přímo pod MMR, v každém kraji svou pobočku.


Zařazenopá 06.03.2015 11:03:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/kraje-jsou-pripraveny-podporit-projekt-evropskych-domu.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V