Článek - Cena diváků LUX 2024: Známe pět finálových snímků!

Do pětice filmů ve finále, které byly slavnostně představeny 1. září na filmovém festivalu v Benátkách, patří:

  • 20,000 Species of Bees (neoficiální překlad: 20 tisíc druhů včel)
  • Karaoke blues (Fallen Leaves)
  • Na lodi Adamant (On the Adamant)
  • Sestry z kouřové sauny (Smoke Sauna Sisterhood)
  • The Teachers’ Lounge (neoficiální překlad: Učitelčin kabinet)

Finalisty vybírala porota Ceny LUX, v níž zasedají filmoví odborníci z celé Evropy.

Nyní je na vás, abyste rozhodli o vítězi: sledujte a hodnoťte své oblíbené filmy na speciální platformě Ceny LUX.

V loňském roce o vítězi rozhodovali nejen poslanci Evropského parlamentu, ale i lidé z celé EU –? od nich získaly filmy na 45 000 hodnocení, což z této ceny dělá jednu z nejvíce divácky atraktivních filmových cen na světě.

Snímky ve finále


Film 20,000 Species of Bees (neoficiální překlad: 20 tisíc druhů včel) španělské režisérky Estibaliz Urresolové Solagurenové vypráví příběh osmileté transgender dívky, která je zmatená z toho, jak ji lidé oslovují. Během léta stráveného ve vesnickém domě spojeném s chovem včel zkoumá svou genderovou identitu spolu s ženami ze své rodiny, které zároveň přemýšlejí o vlastní ženskosti.

Ve filmu Karaoke blues (Fallen Leaves) finského režiséra Akiho Kaurismäkiho se jedné noci v Helsinkách náhodně setkají dvě osamělé duše hledající lásku. Jejich setkání ztěžuje alkoholismus, ztracená telefonní čísla, nedorozumění a život obecně, který má tu vlastnost, že události v něm nejsou vždy „jako ve filmu“.

Snímek Na lodi Adamant (On the Adamant) francouzského režiséra Nicolase Philiberta je dokument o unikátním denním stacionáři: plovoucí stavbě na Seině v centru Paříže. Toto místo sice pluje, ale je kotvou v čase a prostoru pro dospělé lidi s duševními poruchami. Film nás zve, abychom se nalodili a setkali se s pacienty a pečovateli, kteří den co den centrum oživují.

Film Sestry z kouřové sauny (Smoke Sauna Sisterhood) estonské režisérky Anny Hintsové vypráví příběh skupiny žen, které se scházejí v bezpečné temnotě kouřové sauny, aby se podělily o své nejniternější myšlenky a tajemství. Obklopeny hřejivým, hustým teplem se obnažují, aby ze sebe setřásly obavy a stud a znovu nabyly sílu.

Snímek The Teachers' Lounge (neoficiální překlad: Učitelčin kabinet) v německé produkci režiséra Ilkera Çataka sleduje Carlu, mladou a idealistickou učitelku, která se rozhodne vyšetřit sérii nevyřešených krádeží ve své škole. S pomocí skryté kamery odhalí zloděje, ale její odhalení všechny překvapí a postaví Carlu před neřešitelné dilema.

Filmy představili místopředsedkyně Parlamentu Evelyn Regnerová (S&D, Rakousko) a poslanci Evropského parlamentu Laurence Farreng (Renew, Francie), Ibán García del Blanco (S&D, Španělsko), Emmanuel Maurel (Levice, Francie), Salima Yenbouová (Renew, Francie) a Željana Zovková (EPP, Chorvatsko).

Sledujte a hodnoťte


Pět nominovaných filmů bude promítáno v kinech po celé Evropě s titulky ve 24 úředních jazycích EU. Pokud se na filmy podíváte, nezapomeňte je ohodnotit na platformě Ceny LUX. Vítězný film bude vyhlášen na slavnostním ceremoniálu v Evropském parlamentu v březnu 2024.

Cenu diváků LUX pořádá Evropský parlament a Evropská filmová akademie ve spolupráci s Evropskou komisí a společností Europa Cinema. O vítězi rozhoduje evropská veřejnost dohromady s poslanci Evropského parlamentu v jedné z největších filmových porot v Evropě.

Parlament založil Filmovou cenu LUX v roce 2007, aby pomohl distribuovat evropskou kinematografii s vysokou uměleckou kvalitou odrážející kulturní rozmanitost po celé EU i mimo ni. Snímky se dotýkají témat společného zájmu, jako je lidská důstojnost, rovnost, nediskriminace, inkluze, tolerance, spravedlnost a solidarita.


Zařazenopá 01.09.2023 19:09:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/headlines/eu-affairs/20230717STO03007/
KategorieČlánek

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V