Výzkumníci z ESF podpoří rozvoj cirkulární ekonomiky v Evropě

Výzkumníci z ESF podpoří rozvoj cirkulární ekonomiky v Evropě

Mezinárodní tým pod vedením ESF MU pomůže eliminovat odpad z elektrotechnického a automobilového průmyslu. Nové digitální technologie umožní zpětné využití součástek domácích spotřebičů, kopírek, tiskáren a automobilů.

Věda & výzkum
Simona Polcarová
Foto: Adam Lukůvka
Díky projektu by mělo vzniknout i digitální tržiště společný evropský datový prostor, který je v souladu s programem Digitální Evropa. Síť by v budoucnu mohli využívat výrobci originálních dílů, distributoři, servisní firmy, ale i překupníci s náhradními díly a firmy, které součástky repasují.

Volně přístupná platforma umožní firmám snadno, rychle a dlouhodobě sbírat data o jejich výrobcích. Díky tomu budou schopné lépe načasovat údržbu a spolehlivěji určit množství a kvalitu produktů, které čekají na vrácení do oběhu. Digitální řešení umožní sledovat stav na úrovni jednotlivých součástek v reálném čase, a to včetně již existujících či potenciální vad. Výrobci tak snadněji určí, které součástky repasovat, renovovat, opravit nebo pouze vymontovat a dále používat. Nová technologie vznikne díky projektu DiCiM, který koordinuje tým pod vedením Aleny Klapalové. Výzkumníci tak podpoří rozvoj cirkulární ekonomiky v Evropě.

Podle hlavní řešitelky projektu Aleny Klapalové jde v neposlední řadě také o podporu servisního personálu. Je důležité, aby při jejich činnostech nedocházelo k prodlevám a podařilo se minimalizovat množství odpadu, říká. Platforma jim umožní sledovat a využívat poznatky o celém životním cyklu výrobku. Například u praček by mělo být dosaženo úspory materiálu v objemu přibližně 2 900 tun. U ledniček by se měla účinnost obnovy náhradních dílů zvýšit o 90 procent, což je úspora 126 000 hodin práce, vysvětluje Alena Klapalová.

V případě automobilů by se díky digitalizaci měla míra využití náhradních dílů zvýšit zhruba o 30 procent, což v praxi představuje úsporu až 6 000 tun materiálu. Zvýšit by se mělo také množství dostupných náhradních dílů v Evropě, a to až o 1 milion kusů. Očekávat lze i snížení produkce oxidu uhličitého a zisk ve výši až 20 milionů eur pro zapojené podniky.

S podnikatelským záměrem (vedle Gorenje a Lexmarku jsou do projektu zapojeny i firmy Arcelik a C-ECO) souvisí i cíl enviromentální snižování odpadu a využití součástek bez vad nebo po repasování. Souběžně se sběrem dat o pohybu produktů a součástek v nich obsažených se technologie zaměří i na jejich kvalitu a stav. Budeme sbírat data o stáří součástek, o jejich stavu a kvalitě, cenách a alespoň částečně podmínkách, ve kterých byly produkty používány, a samozřejmě o tom, jak úspěšně efektivně a účelně se daří technologie vyvinout a používat, popisuje Alena Klapalová.

Díky projektu by mělo vzniknout i digitální tržiště společný evropský datový prostor, který je v souladu s programem Digitální Evropa. Platforma musí být bezpečná, důvěryhodná, pro zájemce o obchodování výhodná a snadno využitelná. Jsou to jednoduchá slova, ale budou pro nás velkou výzvou, dodává Alena Klapalová. Síť by v budoucnu mohli využívat výrobci originálních dílů, distributoři, servisní firmy, ale i překupníci s náhradními díly a firmy, které součástky repasují.

Od ledna do konce června tohoto roku výzkumníci sbírali požadavky firem na obchodní řešení a společně definovali funkční požadavky na výsledný software. Práce na vývoji technologie začne na podzim a s ukončením testování se počítá v říjnu 2026. Společně s Masarykovou univerzitou se na projektu DiCiM podílejí Královský technologický institut Stockholm, Univerzita v Lublani, Technická univerzita Chemnitz a čtyři soukromé společnosti (Arcelik, C-ECO, Gorenje a Lexmark). Do projektu se zapojují rovněž IT firmy ze Švédska a Španělska, s nimiž MU pracuje na provázání podnikatelských požadavků s možnostmi technického řešení digitalizace a vytvoření digitální platformy pro sdílení dat a informací o produktech a součástkách.

Projekt Digitalised Value Management for Unlocking the potential of the Circular Manufacturing System with integrated digital solutions, zkráceně DiCiM, je pro Masarykovu univerzitu velkým úspěchem. Patří mezi projekty typu Výzkumné a inovační akce (Research and Innovation Action, zkráceně RIA) a je tudíž financovaný z programu Horizont Evropa. ESF MU je první součástí univerzity, která zaujímá roli koordinátora u projektu této velikosti a významu. Ekonomicko-správní fakulta koordinuje zapojené výzkumné organizace z několika evropských zemí i významné firmy jako Gorenje či Lexmark, uvedl ředitel pro strategii David Póč. Tým Aleny Klapalové z katedry podnikového ekonomiky a managementu navazuje na projekt ReCiPSS z let 2018-2022, v němž se zabýval navržením cirkulárních business modelů a metodiky vyhodnocování transformace lineárních business modelů pro výrobce praček Asko a v případě zpětné logistiky automobilových součástek.

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V