Letní brigády studentů: Praxe, tábor s dětmi i Formule 1

Letní brigády studentů: Praxe, tábor s dětmi i Formule 1

Léto je spojované s odpočinkem a cestováním. Je to ale zároveň také období, kdy mají studenti nejvíc času na to, aby si vydělali peníze. Pro ty, kteří ještě hledají letní brigádu, přinášíme několik tipů. Pracovat o prázdninách přitom neznamená, že se musíte vzdát všech letních radostí.

Student
Martin Vojtíšek
Studentka antropologie Kristýna Vašková se v rámci placené odborné stáže zúčastnila záchranného archeologického výzkumu.
Studentka antropologie Kristýna Vašková se v rámci placené odborné stáže zúčastnila záchranného archeologického výzkumu.
Foto: archiv studentky
Ideální je, pokud jste schopni spojit práci s tím, co vás baví. Nebo přímo se studijní praxí.

Nejjednodušší a nejrychlejší cestou ke stálému zaměstnání je zaslání životopisu do restaurací rychlého občerstvení. Už se zasláním e-mailu je totiž téměř jisté, že budete přijati. Občerstvovací řetězce totiž s brigádníky počítají skoro víc než se stálými zaměstnanci. Zároveň tam brigádníci pracují převážně krátkodobě, proto o volná místa není nouze. Nespornou výhodou je plánování směn - díky velkému počtu zaměstnanců si vyberete pouze ty směny, které vám vyhovují. Najít rovnováhu mezi výdělkem a volným časem je tak snadnější.

Variantou přivýdělku může být i rozvoz jídla až do domu. Stačí se zaregistrovat na stránkách společnosti a stanete se tak nezávislým kurýrem. Jak a kdy budete jídlo rozvážet, je čistě na vás. Použít můžete kolo, koloběžku, ale taky auto nebo motorku. Kolik si nakonec vyděláte, záleží na počtu odvezených zásilek. Tím odpadá plánování směn. Zkrátka pracujete jen podle svých možností a peníze dostanete vždy na konci týdne.

Placená odborná studijní praxe přináší výhody ve studiu

Ideální je, pokud jste schopni spojit práci s tím, co vás baví, nebo přímo se studijní praxí. Studentka antropologie na přírodovědecké fakultě Kristýna Vašková se zúčastnila záchranného archeologického výzkumu zrušeného hřbitova u kostela sv. Ducha v Jihlavě, který fungoval od roku 1559 do 1868. Hroby a lidské ostatky tam odkrývají archeologové ze společnosti Archaia, která také studentům placenou odbornou stáž nabídla. Na místě hřbitova má dojít k výstavbě nového zimního stadionu a záchranný výzkum potrvá celé léto. Jsem ráda, že kromě praxe v terénu a načerpaných zkušeností dostanu také plat, navíc s možností ubytování, konstatuje Kristýna.

Letní příměstské tábory jsou brigádou i zábavou

Cestou spojení zábavy a brigády se vydal i student David Vařílek, který je tenistou a nyní i trenérem na letním tenisovém kempu pro děti. Podle jeho slov je práce hodně různorodá. Je to příměstský tábor, kde kromě tenisu hrajeme s dětmi ve volných chvílích i deskové hry. Jako vedoucí kempu však nedělám jen trenéra. Tato práce má mnoho podob, takže jsem mnohdy spíš manažer, uklízečka, ošetřovatel nebo i chůva a náhradní maminka. Je to hodně zodpovědná práce, popisuje David svou roli vedoucího.

Je přesvědčen, že všichni studenti pracují hlavně kvůli penězům, ale nevidí na tom nic špatného. Osobně ale budu raději dělat hůř ohodnocenou práci, která má smysl, než vydělávat velké peníze za jakoukoli nezáživnou činnost. Není nic hezčího než vidět na kempu spokojené děti, které tráví léto pohybem. Jejich energie mě často dobíjí, a to je důvod, proč mám svoji práci rád a vždy se těším na další den, vysvětluje David.

Brigáda v zahraničí procvičí i jazykové znalosti

Při hledání letní brigády nemusíte zůstávat jen v České republice. V zahraničí si procvičíte jazyk a v mnoha zemích Evropy si taky vyděláte více peněz, než byste za stejnou práci dostali doma. Student práv Robin Kašpar vycestoval za výdělkem do sousedícího Rakouska, aby pomohl s přípravou zázemí Velké ceny Rakouska Formule 1. Náplní práce byla stavba stanů pro návštěvníky a následně i střežení jednotlivých částí areálu po dobu celého týdne. Náročnost se lišila podle hlídaného stanoviště. Někdy jen naváděl auta správným směrem, jindy musel hasit světlice a dýmovnice, které házeli horliví fanoušci.

Jednou z mých motivací byla moje vášeň pro Formuli 1. Jedná se o můj snad nejoblíbenější sport, a když přišla tato nabídka, bral jsem ji všemi deseti. Jeden den jsem proto využil možnosti a šel se na závod podívat, na to budu vzpomínat do konce života. Myslím, že každý z nás se na této brigádě naučil pracovat pod tlakem a čelit rizikové situaci, kterou musí s klidem vyřešit. I když byla místy tato práce nebezpečná, myslím, že každý si z ní odnesl spoustu dovedností, které bude moct využít i jinde, hodnotí přínos brigády Robin.

A právě o to jde. Ať už se rozhodnete pro práci v zahraničí nebo doma, krom výdělku tím získáte nové zkušenosti, které můžete v budoucnu využít v osobním i pracovním životě. Nezapomeňte ale, že i při práci byste si měli léto co nejvíc užít a načerpat síly na další semestr. Proto všeho s mírou.

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V