Příležitosti pro firmy ve výzkumných a inovačních programech italské vlády

Příležitosti pro firmy ve výzkumných a inovačních programech italské vlády

04.05.2023 / 13:02 | Aktualizováno: 05.05.2023 / 14:23

Italský Zákon o rozpočtu na rok 2023 počítá s výdaji na veřejný výzkum ve výši 0,7 % HDP. Celkem výdaje na výzkum a inovace včetně programů „Univerzitní vzdělávání a postgraduální příprava“ a dalších akcí zahrnujících výdaje na výzkum na rok 2023 činí 16,3 mld. euro a počítá se s částkou 16,5 mld. euro pro r. 2024 a 16,6 mld. euro pro r. 2025. Rovněž v rámci Národního plánu obnovy a odolnosti (PNRR), integrovaného s fondy REACT-EU, je vyčleněno 15 miliard euro na investice pro univerzity, základní a aplikovaný výzkum, na inovace a přenos technologií. Díky investicím, které budou přiděleny, bude možné financovat výzkumné doktoráty a aktivity základního a aplikovaného výzkumu, projekty na podporu vzniku a rozvoje start-upů a výzkumných spin-offů a vzdělávací aktivity v synergii mezi univerzitami a podniky.

S ohledem na význam výzkumu a vývoje, který představuje klíčový hybný prvek zvyšování produktivity, ekonomického růstu, zaměstnanosti a udržitelného rozvoje, přijímá italská vláda řadu opatření v tomto sektoru.

Od roku 2023 je v Itálii k dispozici daňový kredit na výzkum a vývoj, technologické inovace, design a estetické pojetí, podporovaný Ministerstvem podnikání a Made in Italy a zaměřený na všechny společnosti sídlící na území státu, včetně stálých provozoven nerezidentských subjektů, bez ohledu na právní povahu či ekonomický sektor. Cílem je podpora konkurenceschopnosti podniků stimulací investic ve výzkumu a vývoji, technologické inovace, také v kontextu 4.0 a oběhové ekonomiky, designu a estetického pojetí.

Na základní výzkum, průmyslový výzkum a experimentální vývoj ve vědeckých a technologických oborech se do běžného zdaňovacího období do 31. prosince 2031 započítává sleva na dani ve výši 10 % relativního výpočtového základu, předpokládaného po odečtení jiné dotace nebo příspěvky jakéhokoli druhu obdržené na stejné způsobilé výdaje v maximálním ročním limitu 5 mil. euro.

U technologických inovačních činností zaměřených na vytvoření nových nebo podstatně zlepšených výrobků nebo výrobních postupů se daňový kredit přiznává do konce r. 2023 ve výši 10 % v maximálním ročním limitu 2 mil. euro a do r. 2025 je daňový kredit uznán ve výši 5 %, do stejného limitu 2 mil. euro.

Italská vláda vypsala také program na podporu experimentálních projektů zaměřených na vývoj inovativních produktů, procesů, služeb nebo obchodních a organizačních modelů dosažených prostřednictvím vznikajících technologií, díky používání a rozvoji ultrarychlých mobilních sítí (5G) a výzkumu mobilních sítí nové generace (6G) pro státní i soukromé subjekty italské i zahraniční s pobočkou v Itálii. Itálie rovněž uzavírá řadu partnerství s univerzitami, výzkumnými centry a společnostmi, financovaných z Národního plánu obnovy ve výši 1,6 mld. euro. Cílem je realizace výzkumu v podnikání a výrobě na posílení dodavatelských řetězců výzkumu na vnitrostátní i mezinárodní úrovni. Modely nové vědecko-technické spolupráce, které mohou vést k novým řešením, umožní přejít přímo od základního výzkumu k využití jeho výsledků a vytvořit novou generaci výzkumníků-vynálezců.

V období hlubokých paradigmatických změn představují investice do výzkumu základ pro budování konkurenceschopnosti národního a komunitárního výrobního systému. Za tímto účelem jsou naplánovány ze zdrojů Plánu obnovy investice ve výši 2,05 miliardy euro, které jsou rozdělené do tří opatření – IPCEI, Horizon Europe Partnerships a Posílení center transferu technologií, která pokrývají celý řetězec výzkumných a inovačních procesů od základního výzkumu po transfer technologií.

Příležitosti pro české firmy

Českým firmám doporučujeme pravidelně sledovat webové stránky Ministerstva pro podniky a Made in Italy, kde jsou zveřejněny přehledy vypisovaných opatření. Doporučujeme rovněž sledovat webové stránky Ministerstva pro univerzity a výzkum.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: commerce_rome@mzv.cz.

Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Itálii



Zařazenopá 05.05.2023 14:05:00
ZdrojMZv ČR v Římě
Originálmzv.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/italie_vyda_na_vyzkum_vyvoj_a_inovace_0.html

Související témata

Italské dluhopisy | Itálie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V