Lesní hospodářství

Státní správa lesů

Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích v platném znění

agendu vykonávají:

tel.: 315 635 344

Hlavní správní činnosti:

1. Obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhoduje (III. stupeň)

  • pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa (§ 3 odst. 3),
  • prohlášení pozemku za pozemek určený k plnění funkcí lesa (§ 3 odst. 4),
  • dělení lesních pozemků, při kterém výměra jednoho dílu klesne pod 1 ha (§ 12 odst. 3),
  • odnětí lesních pozemků plnění funkcí lesa do výměry 1 ha nebo o omezení jejich využívání pro plnění funkcí lesa a o výši poplatků za odnětí (§ 17 odst. 1),
  • dočasném omezení nebo vyloučení vstupu do lesa (§ 19 odst. 3), pokud nepřesahují jejich správní obvod,
  • povolení výjimky ze zákazu některých činností v lese (§ 20 odst. 4),
  • stanovení podmínek ke konání organizovaných nebo hromadných sportovních akcí v lese (§ 20 odst. 5), pokud nepřesahují jejich správní obvod,
  • uložení opatření k zajištění bezpečnosti osob a majetku před škodami, které by mohly být způsobeny padáním kamenů, sesouváním půdy, pádem stromů a lavinami z lesních pozemků, a o tom, kdo ponese náklady s tím spojené (§ 22 odst. 1 a 2),
  • uložení opatření v případech mimořádných okolností, pokud nepřesahují jejich správní obvod (§ 32 odst. 2),
  • výjimkách ze zákazu provádět mýtní těžbu v lesních porostech mladších než 80 let (§ 33 odst. 4),
  • podmínkách lesní dopravy po cizích pozemcích (§ 34 odst. 4),
  • udělení nebo odnětí licence pro výkon funkce odborného lesního hospodáře (§ 37 odst. 2),
  • pověření právnické nebo fyzické osoby výkonem funkce odborného lesního hospodáře (§ 37 odst. 6),
  • ukládání pokut (hlava devátá)
  • uložení opatření k odstranění zjištěných nedostatků, opatření ke zlepšení stavu lesů a plnění jejich funkcí, o zastavení nebo omezení výroby nebo jiné činnosti v lese v případech hrozících škod (§ 51 odst. 1), pokud nepřesahují jejich správní obvod,
  • nezbytných opatřeních k odvrácení hrozícího nebezpečí (§ 57), pokud nepřesahují jejich správní obvod.

2. Obecní úřad obce s rozšířenou působností (III. stupeň)

  • vede evidenci nájmů a výpůjček pozemků určených k plnění funkcí lesa ve svém správním obvodu (§ 12 odst. 2),
  • uplatňuje stanovisko k územně plánovací dokumentaci, pokud není příslušný kraj nebo ministerstvo,
  • vydává souhlas k vydání územního rozhodnutí, jímž mají být dotčeny pozemky určené k plnění funkcí lesa do výměry 1 ha, pokud není příslušný kraj, a souhlas k vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo využití území do 50 m od okraje lesa (§ 14 odst. 2),
  • zajišťuje zpracování osnovy (§ 25 odst. 1),
  • povoluje výjimky ze stanovené velikosti nebo šířky holé seče (§ 31 odst. 2),
  • povoluje výjimky ze zákonných lhůt pro zalesnění a zajištění kultur (§ 31 odst. 6),
  • ustanovuje lesní stráž a zrušují ustanovení lesní stráže (§ 38) ve svém správním obvodu,
  • soustřeďuje údaje lesní hospodářské evidence o lesích ve svém správním obvodu a postupuje je pověřené organizační složce státu,
  • vykonává dozor nad dodržováním tohoto zákona, předpisů vydaných k jeho provedení a rozhodnutí vydaných na jejich základě (§ 51 odst. 1).

3. Obecní úřad obce s rozšířenou působností vykonává státní správu a povinnosti určené orgánům státní správy lesů podle tohoto zákona a předpisů vydaných na jeho základě ve všech dalších případech, není-li zákonem určen jiný orgán státní správy lesů. (§ 48a).

Lesní hospodářské osnovy

Povinnost zpracování LHP a LHO vyplývá ze zákona o lesích č. 289/1995 Sb.

Lesní hospodářské plány a osnovy se zpracovávají postupně na celém území republiky a okresu podle bývalých lesních hospodářských celků po uplynutí platnosti původních plánů.

Lesní hospodářské osnovy v podstatě evidují současný stav lesa a navrhují hospodářská opatření vlastníkům lesa pro následných deset let.

Pro vlastníky lesa nad 50 ha a vlastníky lesa nad 3 ha jsou závaznými ustanoveními maximální výše těžby (včetně těžby nahodilé), kterou nelze překročit a minimální procento výsadby melioračních a zpevňujících dřevin. Pro drobné vlastníky lesa do 3 ha je závazným ustanovením pouze maximální výše těžby.

Odbornou úroveň hospodaření zajišťují pro všechny vlastníky lesa odborní lesní hospodáři.

Vlastníci nad 50 ha si zajišťují odborného lesního hospodáře sami smluvně. Taktéž drobní vlastníci do 50 ha si mohou sami vybrat odborného lesního hospodáře a oznámit jej jmenovitě orgánu státní správy lesů (MěÚ Mělník), podobně jako vlastníci nad 50 ha. Pokud si drobní vlastníci nevyberou sami odborného lesního hospodáře, ze zákona tuto funkci vykonávají Lesy ČR, s.p. prostřednictvím svých zaměstnanců a platí je stát.

Dle zákona o lesích č. 289/95 Sb. mohou vlastníci lesa, kteří hospodaří bez schváleného plánu nebo převzetí osnovy, provést těžbu jen se souhlasem odborného lesního hospodáře a má-li těžba překročit průměrně 3 m3 na 1 ha lesa za rok, musí vlastník lesa předem písemně vyrozumět orgán státní správy lesů a doložit písemné vyjádření odborného lesního hospodáře.

Zákon o lesích připouští výměru holiny po těžbě maximálně 1 ha a její šířku maximálně na dvě průměrné výšky stromů těženého porostu. Holina po těžbě musí být zalesněna nejpozději do dvou let od jejího vzniku a kultura na této holině zajištěna nejpozději do sedmi let.

Od 25. 6. 2007 si každý vlastník lesního pozemku v níže uvedených katastrálních územích může převzít lesní hospodářské osnovy týkající se jejich lesních pozemků pro zařizovací obvody Mělník, Neratovice a Litoměřice na Městském úřadu Mělník, Odboru životního prostředí a zemědělství, nám. Míru 1, 276 01 Mělník, druhé poschodí, kancelář číslo 319.

Toto oznámení se podle § 17 odst. 1 vyhlášky MZe ČR č. 84/1996 Sb., o lesním hospodářském plánování, doručuje veřejnou vyhláškou.

Lesní hospodářské osnovy jsou ve formě vlastnických separátů zpracovány pro jednotlivé majetky nepřesahující výměru 50 ha lesních pozemků. Vlastnický separát (osnovy pro jeden majetek) bude vlastníku vydán zdarma a na základě listu vlastnictví, resp. spoluvlastníkům s nadpolovičním podílem vlastnictví proti podpisu, případně bude vydán jiné osobě vlastníkem resp. spoluvlastníky, písemně pověřené, a to do 30 dnů ode dne podání žádosti.

Zařizovací obvod Mělník:

Bosyně, Brozánky, Březinka, Býkev, Byšice, Čečelice, Dobřeň, Dolní Zimoř, Hořín, Hleďsebe, Hostín u Mělníka, Chodeč u Mělníka, Choroušky, Chorušice, Chramostek, Chudolazy, Janova Ves, Jelenice u Mělníka, Jenichov, Jenišovice u Mělníka, Jestřebice u Kokořína, Ješovice, Kadlín, Kanina, Kly, Kokořín, Ledce u Stránky, Lhotka u Mělníka, Liběchov, Liblice, Libovice, Lužec nad Vltavou, Malý Újezd, Medonosy , Mělnická Vrutice, Mělnické Vtelno, Mělník, Mšeno, Nebužely, Olešno, Radouň, Řepín, Sedlec u Mšena, Sitné, Skramouš, Skuhrov u Mělníka, Stránka u Mšena, Strážnice u Mělníka, Střednice, Střemy, Šemanovice, Tajná, Truskavna, Tuhaň, Tupadly, Vehlovice, Velký Újezd u Chorušic, Velký Borek, Vidim, Vraňany, Vrbno u Mělníka, Vysoká u Mělníka, Zahájí u Chorušic, Záboří u Kel, Zelčín, Želízy, Živonín.

Zařizovací obvod Neratovice:

Byškovice, Čakovičky, Chlumín, Chrást u Tišic, Jiřice u Kostelce nad Labem, Lobkovice, Kojetice u Prahy, Korycany, Kostelec nad Labem, Kozly u Tišic, Libiš, Mlékojedy u Neratovic, Nedomice, Neratovice, Obříství, Ovčáry u Dřís, Přívory, Rudeč, Tišice, Úpor, Všetaty a Zálezlice.

Zařizovací obvod Litoměřice:

Cítov, Daminěves, Dolní Beřkovice, Horní Počaply, Jeviněves, Křivenice, Mlčechvosty a Spomyšl.



Zařazenost 15.05.2024 12:05:00
ZdrojMělník
Originálmelnik.cz/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=9281&id_ktg=1317

Související témata

Les | Lesy ČR
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V