Masarykova univerzita rozjíždí program pro české krajany

Masarykova univerzita rozjíždí program pro české krajany

V různých koutech světa žijí podle odhadů až 2 miliony českých krajanů. Mnozí z nich se v zahraničí už narodili a Česko nikdy nepoznali. Přilákat je na Masarykovu univerzitu chce nově spuštěný program pro krajany, který jim umožní poznat zemi svých předků.

Události
Irena Diatelová
Nově spuštěný program pomůže přilákat české krajany na MU a zároveň posílí povědomí o univerzitě v zahraničí.

Pro krajany spustila MU v květnu speciální webovou podstránku a od příštího akademického roku navíc připravuje pro potomky českých či československých emigrantů řadu aktivit například speciální letní školy a semestrální programy, nové předměty zaměřené na český folklór, kulturu i historii a kurzy češtiny pro začátečníky a pokročilé. Vznikne také interaktivní obsah na webu přibližující českou krajinu, kulturu a kuchyni i nový newsletter pro krajany, který bude pravidelně chodit do e-mailových schránek i ambasádám a českým krajanským spolkům v zahraničí.

V aktivitách pro krajany vidíme velký potenciál a rádi bychom je přilákali ke studiu na Masarykovu univerzitu, kde mohou poznávat místní kulturu, procvičovat češtinu a být součástí velké mezinárodní komunity studentů z celého světa. Věříme, že nám program nejen pomůže získat potenciální studenty, ale také nám pomůže posílit povědomí o MU v zahraničí a podpoří šíření české kultury za hranicemi, přibližuje prorektor pro internacionalizaci MU Břetislav Dančák.

Z různých koutů světa zpátky do Česka

České krajanské komunity fungují ve více než 90 zemích světa včetně USA, Kanady, Izraele, Austrálie, Nového Zélandu nebo velké části Jižní Ameriky, například v Brazílii, Argentině nebo Chile. Početné skupiny krajanů však existují i v Evropě, například v Rakousku, Francii, Německu, Velké Británii, Irsku, Švýcarsku nebo Švédsku.

Masarykova univerzita by do Brna ráda přilákala studenty ze všech kontinentů, a to jak na krátkodobý pobyt, tak i na ten dlouhodobý, v jehož rámci mohou krajané vystudovat bakalářské, magisterské nebo doktorské studium.

Absolvent MU Dale Kalina pocházející z Kanady a ekvádorský student Mirek Houdek mají české kořeny.
Absolvent MU Dale Kalina pocházející z Kanady a ekvádorský student Mirek Houdek mají české kořeny.
Foto: archiv MU

Že se čeští krajané vrací do Česka, není nic neobvyklého. Například Mirek Houdek, který se narodil a vyrůstal v Ekvádoru, znal Masarykovu univerzitu už odmalička díky svému dědečkovi. A když si vybíral univerzitu, rozhodl se přestěhovat na několik let do Česka, protože to podle něj byl nejlepší způsob, jak zemi blíže poznat. Nyní se postupně seznamuje i s částí rodiny, která žije v Česku.

Podobně to měl i Kanaďan Dale Kalina, jehož tatínek emigroval kvůli tehdejšímu komunistickému režimu v 80. letech do Kanady. Dale sice trávil každé prázdniny v Česku, ale chtěl více poznat místní zemi, lidi i kulturu, a tak na Lékařské fakultě MU absolvoval šestileté studium medicíny. Dnes už je zpátky v Kanadě a pracuje v nemocnici u Hamiltonu. Navíc ho řada Kanaďanů zná, protože během pandemie vystupoval téměř každý den v kanadských médiích coby expert na infekční choroby. Na Česko ale nezapomněl, letos v dubnu se po deseti letech vrátil na Masarykovu univerzitu, aby zavzpomínal na svá studia, a zároveň se také potkal se studenty MU, kteří zvažují specializaci na infekční choroby i práci v Kanadě.

Čeští krajané přijíždí na MU i na krátkodobější pobyty, například letos se díky stipendiu ministerstva školství přijeli učit češtinu na Filozofickou fakultu MU čtyři studenti s českými kořeny z Argentiny, Mexika, Ukrajiny a Rumunska. Mezi nimi je i Olena Lukovets, volyňská Češka, která se narodila na Ukrajině. Její praprarodiče se v 80. letech 19. století přestěhovali do české kolonie u Žitomíru na Ukrajině, kde obyvatelé osady dokonce jako první začali pěstoval český chmel a přizpůsobili ho místním klimatickým podmínkám. V oblasti později dokonce začaly vznikat pivovary navazující na tradiční české řemeslo.

Na MU jsem přijela, abych se zdokonalila v českém jazyce a mohla pracovat ve společnosti Čechů v Žitomiru a pomáhala tak zachovávat odkaz etnických Čechů žijících na Ukrajině. Jsem moc ráda za tuto příležitost poznat Česko a zlepšit si češtinu. Na MU se mi moc líbí, máme skvělé učitele a taky jsem poznala pár dalších českých krajanů. Je skvělé, že se MU snaží navazovat a udržovat vztahy s krajany a těší mě, že pro ně připravila speciální program, díky němuž se blíže seznámí s historií, tradicemi i místní kulturou. Něco takového jsem přesně potřebovala, přibližuje volyňská Češka.

Čeští krajané mohou na MU přijet už letos, například v létě organizuje Centrum jazykového vzdělávání MU letní školu Taste Brno, Taste Europe and Develop your English and Communication Skills, v příštím roce už se však chystá speciální letní škola zaměřená konkrétně na Česko.

Chceme také rozjet semestrální nebo dvousemestrální programy především pro mimoevropské studenty, kteří na rozdíl od evropských studentů nemohou na MU přijet přes evropský Erasmus+. Díky tomu budou moci studovat oborové předměty a zároveň si zapsat předměty vytvořené speciálně pro krajany. Studenti tak stráví delší čas v Česku, a přitom neprodlouží studium, takže je to takové dva v jednom, plánuje Violeta Osouchová, ředitelka Centra zahraniční spolupráce MU, které nově vznikající program pro krajany zaštiťuje.

Od nového programu si MU mimo jiné slibuje, že do Česka přivede nadané a motivované studenty, kteří se vrátí zpátky domů a budou šířit dobré jméno MU v krajanských komunitách i mimo ně, například mezi své spolužáky. MU také plánuje zahraniční absolventy s českými kořeny využívat k propagaci na zahraničních pomaturitních veletrzích nebo středních školách, kde by sdíleli s místními studenty zkušenosti se studiem na univerzitě a životem v Brně.

Pokud i vy patříte mezi české krajany a studujete nebo jste studovali na MU, podělte se s námi o váš příběh i zkušenost s pobytem v Česku. Přihlaste se k odběru newsletteru pro krajany a zůstaňte s MU v kontaktu.

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V