Zemědělský veletrh SIAM 2023 v Maroku s prestiží v celé Africe

Zemědělský veletrh SIAM 2023 v Maroku s prestiží v celé Africe

04.05.2023 / 11:34 | Aktualizováno: 10.05.2023 / 16:54

Ve dnech 2. – 7. května 2023 proběhl v marockém Meknes 15. ročník mezinárodního zemědělského veletrhu SIAM.

Zemědělství v Maroku představuje přibližně 14 % HDP, vytváří pracovní místa pro skoro polovinu aktivního obyvatelstva a z přibližně 23 % se podílí na celkovém marockém exportu. Primárním zemědělským odvětvím je kultivace a transformace obilovin, mlékárenství a zpracování ovoce a zeleniny. Rozhloha půdy vhodné k zemědělství činí přibližně 13 % celkové rozlohy země. Tím, že se Maroko zvláště v posledních letech potýká s klimatickými jevy v podobě extrémního sucha a nedostatku přírodních srážek, souvisí se zemědělským sektorem dodávky nových technologií pro zavlažování a výrobu zelené energie. Maroko rovněž potřebuje obnovit zastaralou zemědělskou mechanizaci.

V roce 2008 marocký král spustil Zelený plán Maroka “Plan Maroc Vert”, který snahy přeměnit zemědělství v moderní socio-ekonomické odvětví marocké ekonomiky ukotvil a vyčlenil finanční rozpočet.

V roce 2023 se Maroko stalo největším dovozcem obilovin z EU. Propad domácí sklizně obilovin vlivem rekordnícho sucha 2021 – 2022 je nahrazován dovozem zejména ze zemí jako Francie, Itálie, Polsko, Estonsko nebo Rumunsko, částečně stále probíhá dovoz z Ukrajiny a Ruska. Mezioborový svaz oblilovin a zeleniny Maroka (Office national interprofessionnel des céréales et des legumineuses) v březnu 2023 prodloužil finanční dotaci na dovoz obilovin do května 2023. Výzkumný ústav agranomický Maroka zveřejnil informaci o završení kultivace 3 nových variant pšenice (Nachit, Jabal, Jawahir) a 3 variant ječmene (Chiffa, Assiya, Khnata). Nové odrůdy mají být více odolné vůči extrémnímu suchu. Ústav doporučuje jejich výsedbou
po celém Maroku.

Maroko je na první pohled zemí rajčat a olivového oleje. Na vývoz rajčat z Maroka je ale např. od března 2023 uvalena denní vývozní kvóta, od které si marocké Ministerstvo zemědělství slibuje snížení rekordních cen na domácím trhu. Opatření by se nemělo dotknout keříkových rajčat, které směřují především na evropský, tedy i český trh.

Pro zajímavost uvádíme, že např. v letech 2020 – 2022 Maroko zčtyřnásobilo vývoz mražených malin do EU a stalo se 2. největším vývozcem melounů do EU. V roce 2022 bylo 4. největším vývozcem borůvek na světě.

Není proto divu, že marocký mezinárodní zemědělský veletrh SIAM v roce 2019 navštívilo 850 tis. návštěvníků a vystavovatelů z 60 zemí světa. Po odmlce způsobené pandemií se nový ročník veletrhu rozběhl na začátku května 2023 v marockém městě Meknes a svou prestiž rozhodně neztratil. To potvrdila i osobní návštěva veletrhu velvyslancem ČR v Marockém království, který společně s velvysankyní EU v Marockém království otevřel stánek EU. Stánek navštívil rovněž předseda vlády a ministr zemědělství Marockého království. K vidění byly firmy především z Evropy (např. Francie, Španělsko, Německo, Holandsko, Polsko), Afriky (např. Pobřeží slonoviny, Senegal), Jižní Ameriky (např. Brazílie, Mexiko) a Asie (např. Vietnam).

ČR zvažuje účast na veletrhu v květnu 2024. Z velké části záleží na chuti českých firem se veletrhu účastnit. Byla by škoda nevyužít jedinečné příležitosti v tomto oboru prezentovat české technologie především v oblasti zemědělské mechanizace, vodního hospodářství a zelené energie. Více informací o plánované účasti českých firem na veletrhu v roce 2024 můžete získat v ekonomickém oddělení Velvyslanectví ČR v Rabatu nebo kanceláři Czechtrade v Rabatu.

Program SIAM 2023(PDF, 4 MB)

Velvyslanec ČR v Marockém království, velvyslankyně EU v Marockém království a předseda vlády Marockého království

Velvyslanec ČR v Marockém království, velvyslankyně EU v Marockém království a předseda vlády Marockého království

Velvyslanec ČR v Marockém království, velvyslankyně EU v Marockém království u stánku EU

Velvyslanec ČR v Marockém království, velvyslankyně EU v Marockém království u stánku EU

Vystavovatelé z Polska

Vystavovatelé z Polska

Stánek Brazílie

Stánek Brazílie

SIAM 2023

SIAM 2023

SIAM 2023

SIAM 2023



Zařazenost 10.05.2023 16:05:00
ZdrojMZv ČR v Rabatu
Originálmzv.cz/rabat/cz/obchod_a_ekonomika/siam_2023_zemedelsky_veletrh_v_maroku_s.html

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V