Poplatek z pobytu


Název životní situace:

Místní poplatek z pobytu

Základní informace:

Předmětem místního poplatku je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu. Poplatníkem poplatku z pobytu je osoba, která v obci není přihlášená. Plátcem poplatku, který je povinen vybrat poplatek od poplatníka, je poskytovatel úplatného pobytu (dále ubytovatel). Sazba poplatku činí 12 Kč za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku.

Od poplatku z pobytu je osvobozena osoba:

§ nevidomá, osoba, která je považována za závislou na pomoci jiné fyzické osoby podle zákona upravujícího sociální služby, osoba, která je držitelem průkazu ZTP/P, a její průvodce,

§ mladší 18 let,

§ hospitalizovaná na území Jihlavy ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lůžkové péče s výjimkou osoby, které je poskytována lázeňská léčebně rehabilitační péče,

§ pečující o děti na zotavovací akci nebo jiné podobné akci pro děti podle zákona upravujícího ochranu veřejného zdraví konaných na území Jihlavy,

§ vykonávající na území Jihlavy sezónní práci pro právnickou nebo podnikající fyzickou osobu,

§ pobývající na území Jihlavy

1. ve školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy anebo školském zařízení pro preventivně výchovnou péči anebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc,

2. v zařízení poskytujícím ubytování podle zákona upravujícího sociální služby,

3. v zařízení sloužícím k pomoci lidem v ohrožení nebo nouzi provozovaném veřejně prospěšným poplatníkem daně z příjmů právnických osob, nebo

4. za účelem výkonu záchranných nebo likvidačních prací podle zákona o integrovaném záchranném systému,

§ příslušník bezpečnostního sboru, voják v činné službě, státní zaměstnanec nebo zaměstnanec České republiky pobývající na území Jihlavy v zařízení ve vlastnictví České republiky nebo Jihlavy v souvislosti s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Předmětem poplatku není

§ pobyt, při kterém je na základě zákona omezována osobní svoboda

§ pobyt ve zdravotnickém zařízení poskytovatele lůžkové péče, pokud je tento pobyt hrazenou zdravotní službou podle zákona upravujícího veřejné zdravotní pojištění nebo pokud je její součástí

Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.):

Ubytovatel, kterým je fyzická nebo právnická osoba, která ubytování poskytla.

Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace:

Ubytovatel je povinen do 30 dnů od zahájení činnosti spočívající v poskytování úplatného pobytu podat správci poplatku ohlášení. Správcem poplatku je Magistrát města Jihlavy, ekonomický odbor. Stejným způsobem a ve stejné lhůtě ohlásí ubytovatel správci poplatku ukončení činnosti. Dojde-li ke změně údajů uvedených v ohlášení, je poplatník povinen tuto změnu oznámit do 30 dnů ode dne, kdy nastala.

Jakým způsobem můžete zahájit řešení této životní situace:

Ke splnění ohlašovací povinnosti při zahájení poskytování ubytování je možné využít formulář Ohlášení k poplatku z pobytu . Na stejném formuláři lze oznámit ukončení poskytování ubytování i ohlášení změn.

Formulář je nutné doručit na Magistrát města Jihlavy, a to buď osobně na ekonomický odbor nebo na podatelnu úřadu, prostřednictvím pošty, prostřednictvím Portálu občana nebo elektronicky. Elektronické podání lze učinit prostřednictvím datové schránky nebo na adresu e-podatelny: epodatelna@jihlava-city.cz . Doručovaná e-mailová zpráva musí být opatřena platným zaručeným elektronickým podpisem odesílatele. Všechny ostatní e-mailové adresy zřízené úřadem slouží pouze pro běžnou e-mailovou komunikaci.

Ubytovatel je povinen odvést poplatek správci poplatku nejpozději do 15. dne následujícího čtvrtletí.

Na kterém úřadu můžete tuto životní situaci řešit:

Magistrát města Jihlavy, Masarykovo náměstí 97/1, 586 01 Jihlava

Kde, s kým a kdy můžete tuto životní situaci řešit:

Ekonomický odbor, oddělení správy daní a pohledávek, kancelář č. 106

Ing. Petra Nekutová, tel. 565 592 134, petra.nekutova@jihlava-city.cz (e-mailová adresa slouží pouze pro běžnou komunikaci, elektronické podání je možné učinit pouze s platným zaručeným elektronickým podpisem na adrese epodatelna@jihlava-city.cz nebo datovou schránkou).

Úřední hodiny: Po, St: 8.00 – 17.00; Pá: 8.00 – 14.00

Jaké doklady a informace musíte mít s sebou:

Občanský průkaz, případně plnou moc k jednání.

Jaké jsou potřebné formuláře a kde je získáte:

Ohlášení k poplatku z pobytu

Formulář je možné získat také v listinné podobě na ekonomickém odboru Magistrátu města Jihlavy.

Jaké jsou správní a jiné poplatky a jak je máte uhradit:

Sazba poplatku činí 12 Kč za každý započatý den pobytu, s výjimkou dne jeho počátku. Poplatek se platí čtvrtletně na účet č. 19-1466072369/0800. Variabilní symbol, pod kterým je nutné poplatek hradit, Vám sdělí správce poplatku při ohlášení poplatkové povinnosti.

Jaké jsou lhůty pro vyřízení:

Ohlašovací povinnost:

Do 30 dnů od zahájení činnosti spočívající v poskytování ubytování za úplatu ohlásit správci poplatku vznik své poplatkové povinnosti.

Dojde-li ke změně údajů uvedených v ohlášení, je poplatník povinen tuto změnu oznámit do 30 dnů ode dne, kdy nastala.

Splatnost poplatku:

Poplatek je splatný nejpozději do 15. dne v měsíci následujícím po uplynutí kalendářního čtvrtletí, za které se poplatek platí.

Vyměření poplatku z moci úřední:

Lhůty pro stanovení poplatku se řídí zákonem č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů.

Kteří jsou další účastníci (dotčení) postupu:

-

Jaké další činnosti jsou po vás požadovány:

Ubytovatel je povinen vést v listinné nebo elektronické podobě evidenční knihu za každé zařízení nebo místo, kde poskytuje úplatný pobyt, do které zapisuje den počátku a den konce pobytu, jméno a příjmení, datum narození a adresa místa přihlášení fyzické osoby, které poskytuje úplatný pobyt, číslo a druh průkazu totožnosti, výše vybraného poplatku nebo důvod osvobození od poplatku. Zápisy do evidenční knihy musí být vedeny správně, úplně, průkazně, přehledně, srozumitelně, způsobem zaručujícím trvalost zápisů a musí být uspořádány postupně z časového hlediska.

Podle kterého právního předpisu se postupuje:

Obecně závazná vyhláška statutárního města Jihlavy č. 18/2023, o místním poplatku z pobytu.

Jaké jsou související předpisy:

Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, v platném znění

Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění

Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují:

Při vyměření poplatku podle § 11 zákona o místních poplatcích platebním výměrem, nebo hromadným předpisným seznamem stanoví správce poplatku lhůtu k plnění 15 dní ode dne nabytí právní moci rozhodnutí. Proti rozhodnutí o vyměření poplatku je možné se odvolat ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení rozhodnutí. Odvolání se podává u Magistrátu města Jihlavy a rozhoduje o něm Krajský úřad Kraje Vysočina.

Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení předepsaných povinností:

Správce poplatku může poplatkovému subjektu stanovit zvýšení poplatku jako následek za pozdní úhradu poplatku nebo jeho části, a to až do výše dvojnásobku rozdílu mezi částkou poplatku, která má být zaplacena nebo odvedena, a částkou zaplacenou nebo odvedenou do původního dne splatnosti.

Pořádkovou pokutu do 50.000 Kč může správce poplatku uložit tomu, kdo při jednání vedeném správcem poplatku závažně ztěžuje správu poplatku tím, že navzdory předchozímu napomenutí ruší pořádek, neuposlechne pokynu úřední osoby nebo se navzdory předchozímu napomenutí chová urážlivě k úřední osobě nebo osobě zúčastněné na správě poplatku.

Pořádkovou pokutu do 500.000 Kč může správce poplatku uložit tomu, kdo závažně ztěžuje nebo maří správu poplatku tím, že bez dostatečné omluvy nevyhoví ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která mu byla stanovena zákonem nebo správcem poplatku.

Pokutu do 500.000 Kč může správce poplatku uložit tomu, kdo nesplní ohlašovací nebo jinou oznamovací povinnost stanovenou zákonem nebo správcem poplatku, nebo tomu, kdo nesplní záznamní nebo jinou evidenční povinnost stanovenou zákonem nebo správcem poplatku.

Nejčastější dotazy veřejnosti na toto téma a odpovědi na ně:

Jak mohu místní poplatek zaplatit?

  • bezhotovostním převodem z účtu vedeného u poskytovatele platebních služeb na příslušný účet správce místního poplatku,
  • p rostřednictvím poskytovatele platebních služeb nebo poštovním poukazem na účet správce místního poplatku,
  • na pokladně magistrátu.

Další dotazy naleznete ZDE .

Potřebujete se k věci dozvědět víc?

Informační materiál veřejného ochránce práv je určen pro ubytovatele, kteří si přivydělávají nebo se chystají si v budoucnu přivydělávat poskytováním ubytovacích služeb prostřednictvím on-line platforem tzv. sdílené ekonomiky (např. Airbnb).

Příslušné informace můžete získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě, a to:

-

Související životní situace a návody, jak je řešit, a další dokumenty:

Vrácení přeplatku na místním poplatku

Za správnost návodu odpovídá útvar:

Ekonomický odbor, oddělení správy daní a pohledávek.

Za správnost návodu odpovídá pan/paní:

Ing. Petra Nekutová

Návod je zpracován podle právního stavu ke dni:

4.6.2024

Kdy byl návod naposledy aktualizován nebo ověřena jeho správnost:

4.6.2024

Datum konce platnosti návodu:

Není stanoveno

Případná upřesnění a poznámky k řešení dané životní situace:

-

Zodpovídá: Ing. Petra Nekutová
Vytvořeno / změněno: 3.1.2020 / 5.6.2024

Zařazenost 05.06.2024 08:06:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=536392

Související témata

Ministerstvo pro místní rozvoj
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.