Georgie

Georgie

29.03.2023 / 21:26 | Aktualizováno: 29.03.2023 / 21:39

Georgie je stát ležící na východním pobřeží a rozlohou je 24. největším státem USA. Se svými více než 10 miliony obyvatel je 8. nejlidnatějším americkým státem. Georgie, tzv. Peach State, je ekonomicky velmi živá. Je devátou největší státní ekonomikou ve Spojených státech amerických.

Georgie je stát ležící na východním pobřeží a rozlohou je 24. největším státem USA. Se svými více než 10 miliony obyvatel je 8. nejlidnatějším americkým státem. Georgie, tzv. Peach State, je ekonomicky velmi živá. Je devátou největší státní ekonomikou ve Spojených státech amerických. V roce 2022 dosáhlo její HDP 579,7 mld. USD, což představuje nárůst o 2 % oproti roku 2021. HDP Georgie rostlo ročním tempem 2,1 % během pěti let do roku 2022, což Georgii v žebříčku pětiletých růstů HDP řadí na 14. příčku ze všech 50 států USA. Největšími průmyslovými odvětvími podle tržeb jsou v Georgii velkoobchod s léky, kosmetikou a toaletními potřebami, prodeje nových aut a nemocnice, které v roce vygenerovaly 46,5 miliard dolarů, 38,1 miliard dolarů a 32,3 miliard dolarů. Georgie je jedním z devíti států s nejvyšším úvěrovým skóre. Již 21 po sobě jdoucích let si Georgie udržuje nejvyšší rating dluhopisů od každé ze tří hlavních úvěrových agentur – Moody’s, Fitch a Standard & Poor’s. V Georgii je ze zákona vyžadován vyrovnaný státní rozpočet. Stát také udržuje jednu z nejnižších úrovní dluhu na hlavu v zemi.

Bohatá ekonomická aktivita v Georgii částečně vděčí její dobré infrastruktuře. Ta se skládá ze světového nejrušnějšího letiště, dvou velkých kontejnerových přístavů a železniční sítě, která je na třetím místě v celostátní dostupnosti. Vzhledem k tomu, že se Georgie nachází v srdci jihovýchodních USA – jedné z nejrychleji rostoucích a nejlidnatějších oblastí Ameriky – může zde umístěná společnost dosáhnout 80 % trhu v USA během dvou hodin letu nebo dvoudenní jízdy kamionem. Zmíněné letiště, Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, je jedním z nejnavštěvovanějších a nejefektivnějších letišť na světě. Spolu s nejrychleji rostoucím přístavem v zemi, Port of Savannah, nabízejí i globální přístup.

Hlavní hvězdou Georgie je její hlavní město Atlanta, která je zároveň i kulturním a ekonomickým centrem s rozvinutým podnikáním, vzdělanou pracovní silou, inovačními a logistickými centry, technologickými centry, nadprůměrným populačním růstem a silnými trhy. Oblast Atlanty je závislá na dvou průmyslových odvětvích – distribuci a novém stavebnictví. Export tvoří asi 6,4 % HDP oblasti, a proto oblast není příliš závislá na exportních trzích. Hlavní slabinou Atlanty a celé této oblasti je přetížená infrastruktura.

Co se podnikatelského prostředí v Georgii týče, stát se může pyšnit příznivými obchodními podmínkami a velmi pozitivním přístupem, který pomáhá společnostem růst. Vláda zastává tu filozofii, že obchodní růst firem je dobrý pro růst Georgie. Důkazů o tom, že tato strategie funguje, je několik – například časopis Site Selection ohodnotil Georgii jako „č. 1 pro podnikání“ osm po sobě jdoucích let (2013-20). Toto hodnocení je založeno na analýze oznámených projektů, daňového klimatu ve státě a na důkladném průzkumu mezi odborníky. Georgie je atraktivní obchodní lokalitou pro všechna průmyslová odvětví. Komunita v Georgii je firmami, které tam sídlí, hodnocena jako „business-friendly“.

Georgijská vláda pozitivní podnikatelskou atmosféru ve státě nepodporuje pouze slovně, ale i skrze konkrétní kroky. Jedním z nich je vládou nabízený tým odborníků z Ministerstva hospodářského rozvoje, který je schopen firmám pomoci prozkoumat a určit nejlepší místo pro podnikání, sdílí s nimi data a spojuje firmy se zdroji, které jsou potřeba k využití příležitostí a řešení výzev. Dalším vstřícným krokem bylo snížení sazby daně z příjmu právnických osob na 5,75 % z původních 6 % v lednu 2019. Georgie má také rozdělení podle jednoho faktoru, přičemž jediným faktorem, který určuje státní daňovou povinnost, jsou prodeje ve státě. 5,75% sazba daně z příjmu právnických osob se vztahuje pouze na příjmy získané v Georgii. Stát se snaží pomáhat a vycházet vstříc i v jiných oblastech, například v ceně nemovitostí a ve snižování nákladů na energie.

Vláda Georgie nabízí firmám a podnikům i přímou pomoc v podobě pobídek. Portfolio této asistence začíná daňovým kreditem, který má podnítit vytváření pracovních míst, a zahrnuje řadu dalších kreditů na investice do výzkumu a vývoje, přepravu přes přístavy a provádění klíčových investic do rozšíření. Užitečným nástrojem jsou také daňové výjimky, které pomáhají ušetřit peníze v počátečních a provozních nákladech. Pokud společnost podniká v oblasti výroby nebo distribuce nebo pokud má datové centrum nebo určitý druh high-tech společnosti, může mít nárok na osvobození od státní daně. Mnoho okresů a obcí v Georgii určité podniky osvobozuje od místní daně z nemovitosti ve výši 100 % za zásoby rozpracovaného nebo hotového zboží výrobců držené po dobu 12 měsíců nebo méně. Georgijské společnosti neplatí žádnou státní daň z majetku ze zásob nebo jakéhokoli jiného nemovitého nebo osobního majetku. Speciální pomoc je k dispozici i malý firmám, kdy malou firmu Georgie definuje jako takovou společnost, která je nezávisle vlastněná, má méně než 300 zaměstnanců nebo přináší méně než 30 milionů USD v ročních hrubých příjmech. Georgie těmto firmám nabízí řadu divizí a programů spolu s projektovými manažery umístěnými v každém regionu státu, aby expandující či nově vznikající firmě byla poskytnuta případná pomoc (např. Divize mezinárodního obchodu (IDT), Georgie Defense Exchange (GDX), GROWSMART atd.). Dalšími nástroji pro pomoc malým podnikům jsou půjčky a granty.

Zpracovala: Dominika Synková, ekonomický úsek ZÚ Washington



Zařazenost 29.03.2023 21:03:00
ZdrojMZv ČR Washington
Originálmzv.cz/washington/cz/obchod_a_ekonomika/novinky/georgie.html

Související témata

Islámský stát | Český Stát
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V