Jak Fed zareaguje na krizi bankovního sektoru? Sledujte živě

Jak Fed zareaguje na krizi bankovního sektoru? Sledujte živě

Roklen24
12:35 22. března 2023
Zdroj: Depositphotos

Zasedání americké centrální banky přichází po týdnech ekonomických turbulencí, včetně vysoké inflace, silného růstu pracovních míst a pádu několika velkých bank. Povede poslední vývoj událostí k zastavení zvyšování úrokových sazeb, nebo bude guvernér Jerome Powell dál pokračovat v utahování americké měnové politiky?

Na první pohled se může zdát, že by utahování mohlo být pozastaveno, nicméně většina expertů (dle Bloombergu) aktuálně očekává další nárůst úrokových sazeb. Americká ekonomika sice v posledních týdnech zaznamenala pokles inflace, přesto je 2% inflační cíl stále velmi daleko. Kritici pokračujícího zvyšování sazeb upozorňují na dlouhé období, než se růst sazeb začne v ekonomice projevovat. Změny úrokových sazeb a další nástroje monetární politiky se zpravidla plně projeví v ekonomice v řádu měsíců až více než roku. Je tedy možné, že úrokové sazby jsou již nastavené dostatečně vysoko a další zvýšení by mohlo ekonomiku zbytečně škrtit, což by mohlo dostat ekonomiku do recese.

Na druhé straně je zde ale případ 70. let, kdy Fed otočil s kormidlem příliš brzy, což vedlo k ekonomickým problémům trvajícím celé desetiletí. Dá se tedy očekávat, že současné představenstvo Fedu nebude chtít tuto chybu opakovat. To už ostatně naznačili členové FOMC na posledním únorovém zasedání a podobně se vyjadřoval také guvernér Powell na počátku března před americkým Kongresem.

Nejpravděpodobněji se tedy jeví zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Fed už ale v minulosti finanční trhy několikrát překvapil. Můžeme se tedy dočkat ponechání sazeb beze změny, a ani zvýšení o 50 bazických nelze zcela vyloučit. Na základě futures na úrokové sazby můžeme říci, že trh očekává jeden den před rozhodnutím o sazbách jejich růst o 20 bazických bodů. Ať už ale bude finální rozhodnutí jakékoliv, dopad na finanční trhy bude značný.

Živý komentář Rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách, kterého se zúčastní i šéfredaktor Roklen24 Jan Berka, lze sledovat živě 22. března od 18:40 na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=sH2UvLTH82s.

Pokud vás zajímá téma tradingu, XTB již tuto sobotu 25.3. od 13:00 pořádá Online trading konferenci 2023. Vedle rad pro začínající obchodníky a práce s grafy se na akci budou probírat právě i makroekonomická témata – akce tím pádem bude přínosná jak pro tradery, tak i pro dlouhodobější investory.

Zdroj: XTB

Ekonomika

Zařazenost 22.03.2023 12:03:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/jak-fed-zareaguje-na-krizi-bankovniho-sektoru-sledujte-zive/
KategorieEkonomika
AutorRoklen24


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.