Soutěž na návrh českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 zná své vítěze

Soutěž na návrh českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 zná své vítěze

13.03.2023 / 01:38 | Aktualizováno: 13.03.2023 / 01:49

Během slavnostního večera v Centru architektury a městského plánování, za účasti ministra zahraničí Jana Lipavského, vybrala sedmičlenná odborná porota z celkem 38 zaslaných projektů na návrh českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025. Odbornou porotu nejvíce zaujal návrh od architektonického studia Apropos Architects ve spolupráci s Terezou Šváchovou a Lunchmeat studio.

Česká republika se jako samostatný stát zúčastní světové výstavy EXPO pošesté. Tradice československé účasti je však mnohem delší a zvláště v Ósace se může navázat na úspěšnou československou účast v roce 1970. “EXPO je celosvětově nejvýznamnější marketingovou akcí a skvělou příležitostí pro podporu a šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Kvalitní prezentace začíná kvalitním pavilonem. Jsem proto moc rád, že se do otevřené architektonické soutěže na národní pavilon přihlásilo tolik skvělých uchazečů. Osobně se těším na to, až jeden z návrhů bude za dva roky v Ósace poskytovat důstojný domov české národní prezentaci,” uvedl ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský při svém vystoupení během slavnostního večera.

Funkci generálního komisaře zastává od září 2022 Ondřej Soška, který je rovněž autorem koncepce účasti Česka na EXPO 2025 s tématem „Talent a kreativita pro život“. „Neskutečně mě potěšil nebývalý zájem o architektonickou soutěž a počet odevzdaných návrhů. Dokazuje to pozitivní vnímání světové výstavy EXPO a její prestiž,“ říká generální komisař české účasti. Česká republika by se v Ósace měla prezentovat nejen tím, co Japonci velmi dobře znají a dlouhodobě obdivují, například českým sklem a vážnou hudbou, ale zejména českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů. Rozpočet české účasti na EXPO 2025 počítá s částkou přibližně 500 milionů korun s tím, že vláda ČR schválila rozpočet ve výši 290,2 milionu korun na období 2023 až 2026. Další finanční krytí bude pocházet ze zdrojů soukromých firem, organizací a institucí, a to v plánovaném rozmezí 170-220 milionů korun.

Na třech vítězných návrzích se shodla sedmičlenná odborná komise v čele s přední českou architektkou Evou Jiřičnou, která k výběru uvedla: „Na výstavě v Ósace se očekává více než 80% účast japonských návštěvníků. A kromě architektonického řešení exteriérové části bylo důležité přihlížet i k plánovanému obsahu pavilonu a jeho komerční funkci. Zohlednit při výběru všechny tyto parametry bylo obtížné.

Finální podoba českého pavilonu bude známa nejpozději do konce dubna, kdy bude s vítězem podepsána smlouva o realizaci.

Odborná porota pro EXPO 2025

Kancelář generálního komisaře společně s organizátorem soutěže CCEA MOBA sestavily pro účely výběru vítězného návrhu českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 vysoce odbornou a rozmanitou porotu. Ve dnech 6. a 7. března 2023 zasedalo kompletní složení sedmičlenné poroty nad odevzdanými návrhy, jejich cílem byla shoda na třech vítězných konceptech. Odborné porotě předsedala světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, dalšími členy byli partner renomovaného architektonického studia Kengo Kuma & Associates Balazs Bognar, automobilový šéfdesignér Jozef Kabaň, architektka Markéta Smrčková, předseda České komory architektů Jan Kasl, zakladatel Asociace českého průmyslového designu Martin Wichterle a generální komisař české účasti Ondřej Soška.



Zařazenopo 13.03.2023 01:03:00
ZdrojMZv ČR Tokyo
Originálmzv.cz/tokyo/cz/obchod_a_ekonomika/soutez_na_navrh_ceskeho_pavilonu_pro.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V