Expertní semináře ke spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací s mexickým státem Jalisco

Expertní semináře ke spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací s mexickým státem Jalisco

08.03.2023 / 22:20 | Aktualizováno: 08.03.2023 / 22:58

S rozsáhlou sítí univerzit, technologických oborů a výzkumných center, primátem v počtu patentů i dlouhodobou státní podporou inovacím a významnými soukromými investicemi do VVI je mexický stát Jalisco považován za „Silicon Valley“ Mexika, ale i šířeji Latinské Ameriky. Jen Univerzita Guadalajara, druhá největší veřejná univerzita Mexika, má 12 kampusů a 320 institucí vyššího vzdělání jak v Jaliscu, tak např. i v Los Angeles. Jalisco je zároveň jedním ze tří ekonomicky, společensky i politicky nejvýznamnějších center Mexika. I proto vzbuzuje zájem nejen českých firem, ale i českých vědeckých a výzkumných institucí. Aktuální série seminářů je dalším z řady akcí, kterou ČR s Jaliscem připravila s cílem propojení vědeckých projektů a spolupráce na internacionalizaci technologických start-upů.

V návaznosti na incomingovou misi zástupců mexického státu Jalisco, která navštívila ČR v roce 2022, připravilo Velvyslanectví ČR v Mexiku ve spolupráci s mexickou stranou sérii expertních webinářů, které byly platformou pro prezentaci priorit a projektů expertních týmů z obou zemí. Cílem seminářů bylo propojit vědce a inovativní centra, ale také předat zahraničním partnerům informace o kvalitních výzkumných infrastrukturách ČR a rozšířit povědomí o možnostech mezinárodní spolupráce.

Dne 7. 3. 2023 se uskutečnil webinář mezi vědci a výzkumnými centry ČR a Jalisca. Po přivítání velvyslanecem Zdeňkem Kubánkem a ministrem pro inovace Jalisca Pompou Padillou představil zástupce CzechInvestu českou výzkumnou infrastrukturu ČR a popsal možné formy mezinárodní spolupráce. Následně již dostali slovo experti z brněnského Středoevropského technologického institutu (CEITEC) s multidisciplinárním výzkumem živé přírody, pokročilých materiálů, nanotechnologií a kybernetiky. Na ně navázali s představením svých projektů jejich kolegové z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií a Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně. Z mexické strany vystoupili vědci z Centra pokročilých technologií (CIATEQ), Centra pro výzkum, podporu technologií a vývoj (CIATEJ), Centra pro výzkum a pokročilá studia (CINVESTAV) a Univerzity Guadalajara. Hlavními diskutovanými projekty pro možnou spolupráci byl výzkum v oblasti pokročilých materiálů a nanotechnologií.

Dne 8. 3. 2023 pak navázal webinář propojující česká a mexická inovační a inkubační centra, který za ČR otevřela zástupkyně MPaO a za Mexiko vrchní ředitelka ministerstva pro inovace. Na webináři si účastníci vyměnili informace a zkušenosti o svých programech, které se v mnohém podobají, a diskutovali možnosti spolupráce při vstupu technologických start-upů a SMEs na zahraniční trh. Za českou stranu se představil program Technologické inkubace nabízený CzechInvestem i pro zahraniční firmy a služby Středočeského inovačního centra (SIC). Jejich protějšky byla Síť inovačních center (REDi), inovační a inkubační programy univerzity Técnologico de Monterrey a Reto Zapopan, centra pro umělou inteligenci fAIr LAC Jalisco a investičního fondu pro start-upy Redwood Venture. Účastníci se shodli na vhodnosti provázání systému obou zemí a vzájemné pomoci firmám při vstupu na zahraniční trh.



Zařazenost 08.03.2023 22:03:00
ZdrojMZv ČR v Mexiku
Originálmzv.cz/mexico/cz/obchod_a_ekonomika/expertni_seminare_ke_spolupraci_v.html

Související témata

Centrum.cz
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V