Malajsie novým rozpočtem posiluje vědu a výzkum

Malajsie novým rozpočtem posiluje vědu a výzkum

07.03.2023 / 07:18

Revidovaný rozpočet na rok 2023, který po mimořádných volbách na sklonku 2022, schválil malajsijský parlament 24. února 2023, může posílit regionální pozici Malajsie v oblastech udržitelnosti životního prostředí, zdraví a potravinové bezpečnosti, přičemž inovace jsou klíčovým faktorem. Alokace 428 milionů RM (cca 2,25 mld. CZK) přidělená na samotné výzkumné granty, je vnímána jako posílení inovačního potenciálu, a předpoklad pro další rozvoj sektoru.

Díky posílení rozpočtu na vědu a výzkum a definici nových oblastí podporovaných vládou, nakročila Malajsie k posunu směrem k posílení vnímání jako inovační destinace.

Nárůst oproti rozpočtu z roku 2022, který činil 423 mil. RM činí sice jen 1,2 %, pozměněný rozpočet však silně posiluje rozvoj vědy a výzkumu oproti rozpočtu vlády, která na podzim 2022, předtím, než byla rozpuštěna, alokovala na sektor 364 mil. RM. K částce je však nutné přičíst mnoho dalších výdajů, např. 436 mil. RM, které putují na rozvoj infrastruktury a zastaralých technologií ve vědě a výzkumu, tedy na investice.

Na místě je rovněž potřeba zmínit, že státní rozpočet Malajsie je poměrně komplikovaný, netransparentní a podpora vědy a výzkumu není poskytována pouze přes Ministerstvo vědy, technologií a inovací, ale i přes řadu dalších agentur či fondů. Oblast fintechu tak bude podpořena prostřednictvím Malajsijského koinvestičního fondu částkou 40 mil. RM. Granty na umělou inteligenci a robotiku v precizním farmářství pak vláda Malajsie podpoří prostřednictvím Ministerstva zemědělství a agrární výroby sumou 50 mil. RM. Inovace prostřednictvím digitalizace a automatizace jsou v novém rozpočtu podporovány prostřednictvím různých schémat podpory, např. pro malé a střední podniky (1 mld. RM) anebo pomocí politiky podpory digitální konektivity. Hlavním příjemcem a poskytovatelem však kromě Ministerstva vědy, technologií a inovací, zůstává Ministerstvo vysokého školství, jehož gesce se rozpočtově navýšila na 15,3 mld. RM oproti 14,5 mld. RM v roce 2022 a patří tak mezi ministerstva s nejvyšším rozpočtem vůbec.

Na druhou stranu, Malajsie stále pokulhává, co se týče výdajů na vědu a výzkum v poměru k HDP. V roce 2019 tak činila cca 1%, což zejména ve srovnání s ostatními asijskými tygry (Japonsko, Korejská republika, Taiwan, Singapur, ale i např. Čína), vychází nelichotivě. Stále tak zaostává za cílem, který si Malajsie sama definovala do roku 2025, a to 2,5% výdajů v poměru k celkovému HDP.

Milan Dostál, obchodní rada, Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur



Zařazenost 01.03.2023 04:03:00
ZdrojMZv ČR v Kuala Lumpur
Originálmzv.cz/kualalumpur/cz/obchod_a_ekonomika/malajsie_novym_rozpoctem_posiluje_vedu_a.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V