Vrací se Startovací vouchery. Kraj má na podporu začínajících podnikatelů připravený milion a půl

Vrací se Startovací vouchery. Kraj má na podporu začínajících podnikatelů připravený milion a půl

Vrací se Startovací vouchery. Kraj má na podporu začínajících podnikatelů připravený milion a půl
(23.2.2023)

Podnikáte méně než tři roky a máte nápad na nový produkt, službu či jakýkoliv záměr, po kterém by mohla být na trhu poptávka? Pokud ano, můžete na rozjezd svého byznysu využít finanční příspěvek od Pardubického kraje. I letos samospráva nabízí začínajícím podnikatelům a firmám finanční pomoc prostřednictvím Startovacích voucherů. Novinkou pro letošní rok jsou Technologické vouchery určené pro výzkumné a inovační projekty v soukromém sektoru. Žadatelé z Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka mohou získat zvláštní podporu.

Cílem Startovacích voucherů je podpořit začínající podnikatele, kteří mají dobré nápady, ale chybí jim peníze na rozjezd projektů a uvedení produktů či služeb na trh. Pro tyto účely máme v rozpočtu vyčleněný milion korun, minimální výše podpory je 20 tisíc a maximální 200 tisíc. Podpora podnikání má smysl, protože ekonomicky prospívá celému regionu, ať už se jedná o zvýšení konkurenceschopnosti tuzemských firem, podporu zaměstnanosti či daňové příjmy. Chtěl bych také upozornit, že podnikatelé a firmy z obcí s rozšířenou působností Moravská Třebová, Česká Třebová, Svitavy a Králíky budou v souladu s rozvojovou strategií Pardubického kraje systematicky více podporováni než žadatelé odjinud. Žádat o vouchery mohou právnické osoby i fyzické osoby podnikající,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.

Pardubický kraj standardně ve výzvě počítá u úspěšných projektů s úhradou uznatelných nákladů ve výši 60 procent. Pokud však má žadatel nebo jeho provozovna sídlo ve vybraných územích Pardubického kraje, může se výše dotace vyšplhat až na 90 procent. „U projektů realizovaných na území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Králíky a Svitavy se bavíme o podpoře až 80 procent způsobilých výdajů. V případě Moravské a České Třebové se pak jedná až o 90 procent. Spoluúčast žadatele je tedy velice nízká a touto pobídkou chceme motivovat podnikatele a subjekty z hospodářsky ohrožených regionů, pomoci jim nastartovat podnikání a pokusit se zlepšit situaci ve zmíněných oblastech i tímto způsobem, kde je podle statistických údajů úroveň podnikatelské aktivity velice nízká,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že přesný seznam obcí z hospodářsky znevýhodněných oblastí je dostupný v příloze dotačního podprogramu Startovací vouchery na webu Pardubického kraje. Lhůta pro podávání žádostí je od 27. března do 30. dubna letošního roku.

Pomáhat inovacím v podnikání má smysl

Novinkou letošního roku v oblasti dotací na regionální rozvoj jsou Technologické vouchery. Jejich cílem je dát možnost podnikatelským subjektům ověřit technickou či technologickou proveditelnost produktu v jakékoliv fázi vývoje a navázat spolupráci mezi soukromým sektorem, vysokými školami a veřejnými výzkumnými institucemi. „Celkem máme na Technologické vouchery alokován půl milion korun. Minimální výše podpory je 50 tisíc, maximální pak 200 tisíc. I v tomto případě mohou žadatelé z hospodářsky ohrožených regionů získat více než 60 procent uznatelných nákladů. Neplatí zde však podmínka, že žadatel musí podnikat jeden až tři roky, výzva je určena všem,“ dodal radní Valtr.

O tom, že podpora podnikání prostřednictvím Startovacích voucherů má smysl, hovoří výsledky z minulých let. V roce 2022 o finanční příspěvek požádalo 14 žadatelů, všichni splnili pravidla a rada kraje mezi ně rozdělila milion korun. Jedním z podpořených záměrů byl projekt „S7Saver“, jehož výstupem je softwarová knihovna pro sběr dat z výrobních linek, které mají PLC automaty od společnosti Siemens. Díky projektu je možné zajistit efektivnější výrobu a lze očekávat velký zájem firem o pořízení tohoto hotového řešení.


Zařazenočt 23.02.2023 00:02:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/119903/vraci-se-startovaci-vouchery-kraj-ma-na-podporu-zacinajicich-podn...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V