Základní informace


Proč má město systém parkování?

Počet aut v Jihlavě neustále roste. Každý rok je v Jihlavě nově zaregistrováno téměř 700 nových osobních aut. Na každých 1000 obyvatel je v Jihlavě už 515 osobních aut (31. 12. 2023), před deseti lety to přitom bylo o pětinu méně. Pro parkoviště ve veřejném prostoru byla zavedena pravidla, upřednostněni byli místní obyvatelé a podnikatelé.

Zaparkovat ve městě mohou i ostatní, tedy návštěvníci – po úhradě návštěvnických parkovacích oprávnění. Z financí, které město získává při provozu systému parkování, budou hrazeny projekty a investice, které zlepší dopravu ve městě.

Kdo je kdo

Rezidentem je osoba s trvalým pobytem nebo vlastnící nemovitost v konkrétní oblasti. Abonentem je podnikatel se sídlem nebo provozovnou v konkrétní oblasti. Rezidenti a abonenti mohou získat pro vozidla, ke kterým prokáží právní vztah, dlouhodobé parkovací oprávnění a také mohou získat 200 volných hodin pro parkování svých návštěv.

Návštěvníkem je kdokoliv, kdo v dané oblasti není rezident nebo abonent. Návštěvníci mohou získat návštěvnická parkovací oprávnění pro krátkodobé parkování, a to v mobilních aplikacích nebo parkovacích automatech.

Držitelé průkazů ZTP s místem trvalého pobytu v oblastech parkování si vyřizují dlouhodobá parkovací oprávnění jako rezidenti. Zvýhodněná cena ročního oprávnění je 600,- Kč a parkuje se s ním stejně jako v případě rezidenta.

Držitelé průkazů ZTP/P bez ohledu na místo trvalého pobytu mohou získat roční parkovací oprávnění za 600,- Kč. Parkovat s ním pak mohou ve všech oblastech a režimech parkování.

Oblasti parkování

Systém parkování rozdělil území města do oblastí:

  • 01 centrum – obvod historického centra města v linii hradeb,
  • 02 Tyršova – mezi ulicemi Dvořákova, Jiráskova, Fritzova, třídou Legionářů a centrem města,
  • 03 Havlíčkova jih – mezi třídou Legionářů, ulicemi Fritzova, Třebízského, Srázná, parkem Malý Heulos a centrem města,
  • 04 U Městského nádraží – mezi ulicemi Havlíčkova, Fritzova, Jiráskova a městským nádražím,
  • 05 Úvoz – mezi ulicemi Srázná, Třebízského, Havlíčkova, Okružní a parkem Malý Heulos.
  • 32 Křižíkova – v okolí Brněnské ulice a starého Brněnského mostu,
  • 52 U Pivovaru – mezi ulicemi 17. listopadu, Jiráskova, Dvořákova a v okolí Štefánikova náměstí.

mapa parkovací zóny

Podrobnější hranice jsou uvedeny v mapě.

Na jaře 2024 se systém parkování rozšíří do nových oblastí:

  • 51 Fibichova – mezi Koželužským potokem, ulicemi Wolkerova a Žižkova a centrem města,
  • 53 Ke Skalce – mezi ulicemi Bratří Čapků, Žižkova, Wolkerova a Koželužským potokem,
  • 54 U Hřbitova – mezi ulicemi Žižkova, Bratří Čapků, Telečská a hřbitovem,
  • 55 Zborovská – mezi ulicemi Hamerníkova, Jiráskova, 17. listopadu a Na Hliništi.

Režimy parkování

Všechna parkovací stání zahrnutá do systému parkování se poznají podle modré vodorovné čáry na silnici. Ta označuje časově omezení stání. Vodorovná čára je podle pravidel dopravního provozu vždy modrá.

Režim parkování se pozná podle barevného pruhu na svislé značce:

  • modrý pruh značí rezidentní režim,
  • oranžový pruh značí návštěvnický režim,
  • fialový pruh značí střednědobý režim.

V barevném pruhu je pak uvedena oblast parkování. Oblast a režim parkování jsou důležité pro správné parkování rezidentů, abonentů a návštěvníků. V režimech parkování totiž pro ně platí jiná pravidla nebo jiné ceny.

IP 13c Oblast 01 modrá

Režim parkování 1 rezidentní (modrý) je určen zejména pro parkování vozidel rezidentů a abonentů s dlouhodobým parkovacím oprávněním. Návštěvníci zde mohou také krátkodobě zaparkovat, ale pouze po úhradě návštěvnických parkovacích oprávnění v mobilních aplikacích nebo v parkovacích automatech.

IP 13c Oblast 02 oranžová

Režim parkování 2 návštěvnický (oranžový) je od pondělí do pátku od 7.00 do 17.00 určen pouze pro vozidla návštěvníků a je v něm možné krátkodobě parkovat pouze po úhradě návštěvnického parkovacího oprávnění. Mimo tuto dobu zde platí stejná pravidla jako v režimu parkování 1 rezidentním.

IP 13c Oblast 03 fialová

Režim parkování 3 střednědobý (fialový) je smíšený pro parkování vozidel rezidentů, abonentů i návštěvníků. Cena návštěvnického parkovacího oprávnění je zvýhodněná ve výši 50 Kč za 13 hodin. Střednědobý režim je nejvýhodnější pro parkování dojíždějících zaměstnanců a dalších celodenních návštěvníků města.

Rozmístění parkovišť jednotlivých režimů je uvedeno v mapě – menu režim 1 Rezidentní, režim 2 Návštěvnický a režim 3 Střednědobý.

Co mám dělat jako rezident?

Vyřiďte si dlouhodobé parkovací oprávnění. Žádost můžete podat on-line přes portál občana nebo osobně na odboru dopravy v Tyršově ulici 18. K vyřízení dlouhodobého parkovacího oprávnění budete potřebovat prokázat právní vztah k vozidlu a doložit potřebné dokumenty. Bližší informace naleznete v manuálu parkování.

Součástí systému parkování je princip květinky – rezidenti mohou parkovat ve své a všech sousedních oblastech s výjimkou centra města. Květinky jednotlivých oblastí naleznete v mapě – menu symbol květinky a označení jednotlivých oblastí.

S dlouhodobým parkovacím oprávněním můžete parkovat na parkovištích v režimech parkování 1 rezidentním (modrý) a 3 střednědobém (fialový). Na parkovištích v režimu parkování 2 návštěvnickém (oranžový) můžete parkovat pouze mimo dobu pondělí až pátek 7.00 až 17.00.

Výhodou pro rezidenty je možnost čerpání volných hodin pro parkování svých návštěv nebo třeba řemeslníků. Rezidenti získají volné hodiny k nákupu prvního dlouhodobého parkovacího oprávnění na 12 měsíců nebo je možné si volné hodiny zakoupit samostatně.

Pokud v oblasti parkování bydlíte v nájmu a chcete využít výhod rezidenta, doporučujeme změnit trvalý pobyt. Navštivte pracoviště evidence obyvatel na Masarykově náměstí 1, kde trvalý pobyt změní na základě nájemní smlouvy, platného občanského průkazu a 50 Kč. Bližší informace naleznete na webu města.

Co mám dělat jako abonent?

Vyřiďte si dlouhodobé parkovací oprávnění. Žádost podejte osobně na odboru dopravy v Tyršově ulici 18. K vyřízení dlouhodobého parkovacího oprávnění budete potřebovat prokázat právní vztah k vozidlu a doložit potřebné dokumenty. Bližší informace naleznete v manuálu parkování.

Součástí systému parkování je princip princip květinky – abonenti mohou parkovat ve své a všech sousedních oblastech s výjimkou centra města. Květinky jednotlivých oblastí naleznete v mapě – menu symbol květinky a označení jednotlivých oblastí..

S dlouhodobým parkovacím oprávněním můžete parkovat na parkovištích v režimech parkování 1 rezidentním (modrý) a 3 střednědobém (fialový). Na parkovištích v režimu parkování 2 návštěvnickém (oranžový) můžete parkovat pouze mimo dobu pondělí až pátek 7.00 až 17.00.

Výhodou pro abonenty je možnost čerpání volných hodin pro parkování svých návštěv nebo třeba řemeslníků. Abonenti získají volné hodiny k nákupu prvního dlouhodobého parkovacího oprávnění na 12 měsíců nebo je možné si volné hodiny zakoupit samostatně.

Co mám dělat jako návštěvník?

Nebojte se parkovat na ulicích ve městě! Parkování je jednoduché a stačí vám k němu tři snadné kroky:

  1. Parkujte vždy za modrou vodorovnou čárou na vozovce.
  2. Důležité je znát oblast a režim parkování.
  3. Parkovné můžete zaplatit v mobilní aplikaci nebo v parkovacím automatu.

S krátkým stáním si hlavu lámat nemusíte. Strážnici městské policie každé parkující auto kontrolují dvakrát, asi po 20 minutách. Pokud si do té doby vyřídíte parkovné nebo z místa odjedete, žádný postih vám nehrozí. Je lepší vždy zastavit za modrou čárou než překážet mimo ni, byť krátce.

Parkoviště v režimu parkování 2 návštěvnickém (oranžový) jsou určená pro krátkodobé parkování v řádu hodin.

Pokud do centra Jihlavy dojíždíte autem na delší dobu, využijte cenově zvýhodněné parkování v režimu parkování 3 střednědobém (fialový). Najdete ho např. v okolí třídy Legionářů a městském vlakovém nádraží. Návštěvnické parkovací oprávnění na 13 hodin stojí 50 Kč.

Režim parkování 1 rezidentní (modrý) je určen hlavně pro rezidenty a abonenty. Návštěvnické parkování je zde možné na max. 24 hodin. V centru je návštěvnické parkování v režimu parkování 1 rezidentním nejméně výhodné.

Zodpovídá: Kateřina Fuxová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 20.1.2023 / 19.3.2024

Zařazenoút 26.03.2024 11:03:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=557488
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.