Rada a Parlament dosáhly předběžné dohody o snížení odlesňování v celosvětovém měřítku

Rada a Evropský parlament dosáhly předběžné dohody o návrhu na minimalizaci rizika odlesňování a znehodnocování lesů spojeného s produkty, které jsou dováženy do Evropské unie nebo z ní vyváženy. Dohoda je prozatímní, čeká se na formální přijetí v obou orgánech.

Marian Jurečka, český ministr životního prostředí

EU je velkým spotřebitelem a obchodníkem s komoditami, které se na odlesňování významně podílejí, jako je hovězí maso, kakao, sója a dřevo. Cílem nových pravidel je zajistit, aby spotřebitelé při nákupu těchto produktů nepřispívali k další degradaci lesních ekosystémů. Ochrana životního prostředí na celém světě, včetně lesů a deštných pralesů, je společným cílem všech zemí a EU je připravena převzít svou odpovědnost.

Marian Jurečka, český ministr životního prostředí

Prozatímní dohoda stanoví povinná pravidla náležité péče pro všechny hospodářské subjekty a obchodníky, kteří uvádějí a dodávají na trh EU nebo z tohoto trhu vyvážejí tyto produkty: palmový olej, hovězí maso, dřevo, káva, kakao, kaučuk a sója. Pravidla se rovněž vztahují na řadu odvozených produktů, jako je čokoláda, nábytek, tištěný papír a vybrané deriváty na bázi palmového oleje (používané například jako součást výrobků pro osobní péči). Přezkum bude proveden za dva roky, aby se zjistilo, zda je třeba zahrnout i jiné produkty.

Spolunormotvůrci stanovili datum uzávěrky pro nová pravidla na 31. prosince 2020, což znamená, že na trhu Unie nebo pro vývoz budou povoleny pouze produkty, které byly vyprodukovány na půdě, na níž po 31. prosinci 2020 nedošlo k odlesňování nebo znehodnocování lesů.

Rada a Parlament se dohodly na stanovení definice odlesňování na základě definice Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Definice „znehodnocování lesů“ v inovativním pojetí zahrnuje strukturální změny lesního porostu v podobě přeměny přirozeně se obnovujících lesů a původních lesů na pěstované lesy nebo na jinou zalesněnou půdu a přeměny původních lesů na vysázené lesy.

Spolunormotvůrci se dohodli na přísných povinnostech náležité péče pro hospodářské subjekty, které budou muset vysledovat produkty, které prodávají, zpět na pozemek, kde byly vyrobeny. Nová pravidla zároveň předcházejí zdvojování povinností a snižují administrativní zátěž pro hospodářské subjekty a orgány. Rovněž doplňují možnost, aby se malé hospodářské subjekty při přípravě prohlášení o náležité péči spoléhaly na větší hospodářské subjekty.

Rada a Parlament se dohodly na vytvoření systému referenčního srovnávání, který třetím zemím a zemím EU přiřazuje úroveň rizika souvisejícího s odlesňováním a znehodnocováním lesů (nízké, standardní nebo vysoké). Kategorie rizika určí úroveň zvláštních povinností hospodářských subjektů a orgánů členských států provádět inspekce a kontroly. To by usnadnilo posílené monitorování v případě vysoce rizikových zemí a zjednodušenou náležitou péči v případě zemí s nízkým rizikem.

Rada a Parlament rovněž pověřily příslušné orgány prováděním kontrol u 9 % hospodářských subjektů a obchodníků obchodujících s produkty ze zemí s vysokým rizikem, 3 % u zemí se standardním rizikem a 1 % u zemí s nízkým rizikem, aby se ověřilo, že účinně plní povinnosti stanovené v nařízení. Kromě toho budou příslušné orgány provádět kontroly u 9 % množství každé z příslušných komodit a produktů uváděných, dodávaných na jejich trh nebo vyvezených z jejich trhu vysoce rizikovými zeměmi.

Dohoda rovněž zohledňuje aspekty lidských práv související s odlesňováním, včetně práva na svobodný, předchozí a informovaný souhlas původních obyvatel.

Dohoda zachovává ustanovení týkající se účinných, přiměřených a odrazujících sankcí a posílené spolupráce s partnerskými zeměmi, jak navrhuje Komise. Stanoví, že pokuty přiměřené škodám na životním prostředí a hodnotě příslušných komodit nebo produktů by měly být stanoveny na úrovni alespoň 4 % ročního obratu hospodářských subjektů v EU a měly by zahrnovat dočasné vyloučení ze zadávání veřejných zakázek a z přístupu k veřejnému financování.

Souvislosti a další kroky

Komise zveřejnila svůj návrh nařízení dne 17. listopadu 2021. Rada přijala obecný přístup dne 28. června. Předběžnou dohodu dosaženou s Evropským parlamentem nyní musí potvrdit a formálně přijmout oba orgány.

Hlavní příčinou celosvětového odlesňování a znehodnocování lesů je rozšiřování zemědělské půdy, které souvisí s produkcí komodit spadajících do oblasti působnosti nařízení. EU může jako významný dovozce těchto komodit snížit svůj dopad na celosvětové odlesňování a znehodnocování lesů tím, že zajistí, že tyto produkty a související dodavatelské řetězce nebudou přispívat k odlesňování.

  • Obecný přístup k odlesňování a znehodnocování lesů
  • Návrh nařízení o produktech, které nezpůsobují odlesňování, předložený Komisí
  • Deklarace Organizace spojených národů o právech původních obyvatel

Kontakt pro tisk

Johanna Store
Press officer
+32 478 83 26 62
+32 2 281 84 55
@JohannaStore

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

Oblasti činnosti:
  • Klimatická neutralita
  • Životní prostředí

Zařazenoút 06.12.2022 04:12:00
ZdrojRada EU
Originálconsilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/12/06/council-and-parliament-strike-provisional-dea...
KategorieKlimatická neutralita
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V