Představení českých firem na 1. loďařském veletrhu na jihu Chile ve Valdívii

Představení českých firem na 1. loďařském veletrhu na jihu Chile ve Valdívii

05.12.2022 / 19:52 | Aktualizováno: 05.12.2022 / 20:17

V rámci projektu ekonomické diplomacie se české firmy prezentovaly na 1. loďařském veletrhu ve Valdívii.

Ve dnech 26. 11. - 4. 12. 2022 se na jihu Chile ve Valdívii uskutečnila loďařská mise českých firem v rámci projektu ekonomické diplomacie. Akce byla uspořádána českým velvyslanectvím ve spolupráci s agenturou CzechTrade. Jednalo se o úzce specializovanou obchodní misi v oblasti loďařského průmyslu, které se zúčastnily české firmy z řad dodavatelů strojírenských výrobků, manipulační techniky, příslušenství pro lodě, nátěrových hmot, systémů na zpracování a odsolování vody a souvisejících technologií. Mise byla doplněna návštěvou velvyslance na inauguraci loďařského veletrhu.

Cílem projektu bylo, u příležitosti 1. loďařského veletrhu (Feria Náutica) ve Valdívii ve dnech 1. - 4. 12.2022, navštívit nejvýznamnější loděnice na jihu v Chile, které se věnují stavbě a renovaci plavidel a navázat konkrétní spolupráci, zejména nabídnout chilským partnerům moderní české technologie využitelné v lodním průmyslu. A to nejen při opravě lodí a realizaci lodních staveb, ale také k rozvoji průmyslového rybolovu, lodní rekreace, sportovního rybolovu a vodních sportů, jachtingu atd. Loďařský průmysl má z důvodu geografických podmínek Chile v národním hospodářství tradiční postavení a podél celého pobřeží jsou rozesety přístavy tvořící vstupní brány na celý kontinent. Zmíněný veletrh byl pořádán vedením města Valdívie za podpory regionální vlády a pod patronací jedné z největších chilských a zároveň i latinskoamerických loděnic, společnosti ASENAV. Na organizaci se podílel také místní jachtařský klub a Obchodní a průmyslová komora ve Valdívii. Ambicí veletrhu je stát se do budoucna nejvýznamnější veletržní akcí tohoto druhu na jihu Chile. Jako hlavní host byla díky kontaktům CzechTrade pozvána ČR.

Loďařské mise se zúčastnilo celkem 6 firem. Osobní zástupce na misi vyslaly firmy Gantry Rail (kolejnice, navijáky, kovové lodní prvky atd.), Lanex (lodní lana) a Wikov Industry (převodovky pro všechny typy lodí), prostřednictvím místních zástupců se zúčastnily firmy Gumotex (nafukovací čluny a kajaky), MSF Desalination (odsolovací technologie) a Nanotec Chile Metals (nanotechnologie k použití v loďařském průmyslu, rybolovu nebo k chovu lososů).

V první části mise ve dnech 26. - 30. 11. 2022 připravil CzechTrade pro firmy návštěvy loděnic a potenciálních partnerů nejen ve Valdívii, ale také v nedalekém okolí, např. i v Puerto Montt. Následně se firmy prezentovaly na zmíněném 1. loďařském veletrhu ve Valdívii v rámci stánku ČR, který připravil ZÚ společně s CzechTrade. Kromě ČR se veletrhu zúčastnila Dominikánská republika a Filipíny.

Inaugurace veletrhu se konala 1. 12. 2022 za účasti představitelů města, regionální vlády a také podnikatelů z daného sektoru, a to nejen loďařského, ale také rybolovného, sportovního atd. Slavnostního aktu se zúčastnil český velvyslanec P. Bechný, který vystoupil s krátkým projevem. Druhý den agentura ProChile připravila pro české firmy B2B obchodní jednání s potenciálními partnery a také společnou prezentaci firem pro návštěvníky veletrhu. Po dobu konání veletrhu zajišťovali pracovníci velvyslanectví a CzechTrade obsluhu českého stánku.

Všechny aktivity byly velmi dobře připraveny a dle hodnocení účastníků mise byla jednání zajímavá a úspěšná. Potvrdil se názor, že jih Chile je pro podobné aktivity perspektivní, potenciál existuje rovněž v dalších oblastech, což bylo diskutováno se zástupci regionální vlády, kteří vyzvali ČR k užší spolupráci s regionem (univerzitní spolupráce, energetika, životní prostředí, recyklace, zdravotní technika a vybavení nemocnic, turistický ruch atd.).

Akce byla ze strany velvyslanectví, ale také z pohledu zúčastněných firem, hodnocena jako velmi úspěšná. Některé firmy si odvážely velmi slibné přísliby rozvoje vzájemného obchodu (velký zájem byl např. o nafukovací čluny Gumotexu a také o lodní lana od Lanexu), v dalších případech bude nutné ještě připravit a rozpracovat konkrétní projekty vzájemné spolupráce.

Loďařská mise na jihu Chile splnila očekávání. Podařilo se nejen navázat osobní kontakty a nastartovat slibné obchodní projekty, ale také zmonitorovat další potřeby regionu, místních firem a podnikatelů za účelem budoucí spolupráce.

ČR se zúčastnila 1. loďařského veletrhu ve Valdívii jako jediná evropská země, čímž jsme získali komparativní výhodu pro další spolupráci s regionem, který je znám svou produkcí piva, rozvojem papírenského a dřevozpracujícího průmyslu a také zpracováním obilovin. Uvedené poznatky hodlá nejen české velvyslanectví, ale také agentura CzechTrade, využít v budoucnu při plánování dalších obchodně – ekonomických aktivit v zemi.

Úspěch projektu ekonomické diplomacie potvrdila pozitivní hodnocení ze strany firem a také jejich skromná vyjádření o dobře využité obchodní cestě do tak vzdáleného regionu, jakým Chile bezesporu je.

Pavel Bechný, velvyslanec, Velvyslanectví ČR v Santiago de Chile

Galerie


Loďařský veletrh ve Valdívii / Feria Náutica de Valdivia

Inaugurace veletrhu / Inauguración de la Feria
Vystoupení velvyslance / Presentación del Embajador
Český stánek / Puesto de la República Checa
B2B jednání firem / Reuniones de las empresas
Prostory veletrhu / Espacio de la Feria
Opravarenske doky / Astilleros
Pozvánka na veletrhu / Invitación a la Feria


Zařazenopo 05.12.2022 20:12:00
ZdrojMZv ČR Santiago
Originálmzv.cz/santiago/cz/obchod_a_ekonomika/chile/projekty_ekonomicke_diplomacie/predstaveni_ceskych_firem...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V