Druhý výbor 77. zasedání Valného shromáždění OSN (hospodářský a finanční)

Druhý výbor 77. zasedání Valného shromáždění OSN (hospodářský a finanční)

02.12.2022 / 00:07 | Aktualizováno: 02.12.2022 / 00:09

Druhý výbor 77. zasedání Valného shromáždění OSN (hospodářský a finanční) zasedal v tzv. hlavním období od 3. října do 23. listopadu 2022. Předsedkyní výboru byla zvolena stálá představitelka Bulharska při OSN v New Yorku, velvyslankyně Lachezara Stoeva. Hlavním tématem 2. výboru byla: „Přeměna politických závazků v opatření pro udržitelnou obnovu: znovuvybudování udržitelné budoucnosti pro všechny“.

V úvodu zasedání se uskutečnila tradičně obecná rozprava, jejímž klíčovým řečníkem byl prof. Michael Kremer, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2019, a rozprava o jednotlivých bodech agendy. Dále se uskutečnilo společné zasedání Druhého výboru a Hospodářské a sociální rady OSN na téma vymýcení chudoby, doprovodná akce Druhého výboru organizovaná ve spolupráci s úlohy obchodu a logistických řetězců v dodávkách potravin a energií pro všechny. Dne 25. října 2022 se uskutečnil tradiční dialog Druhého výboru s výkonnými tajemníky pěti regionálních hospodářských komisí OSN na téma inovativních způsobů řešení současných globálních výzev s cílem zajištění vyšší odolnosti, inkluze a udržitelnosti v dosahování cílů udržitelného rozvoje.

Během zasedání Druhého výboru bylo přijato celkem 41 rezolucí a 2 rozhodnutí v rámci 13 bodů agendy 77. zasedání Valného shromáždění OSN, které mu byly přikázány a které se týkaly informačních a komunikačních technologií, otázek makroekonomické politiky, financování pro rozvoj, udržitelného rozvoje, urbanizace, globalizace a vzájemné závislosti, skupin zemí ve zvláštní situaci, vymýcení chudoby, operačních aktivit pro rozvoj, zemědělství, potravinového zabezpečení a výživy, trvalé svrchovanosti palestinského lidu na okupovaných územích nad jejich přírodními zdroji, revitalizace činnosti Valného shromáždění OSN a programového plánování. Předkladatelem většiny návrhů rezolucí byla opět skupina G 77 + Čína. Většina rezolucí byla přijata konsensem. Hlasování bylo vyvoláno proti sedmi rezolucím. Členské státy EU hlasovaly bez výjimky jednotně v souladu se společnou pozicí. Česká republika vyjednávala jménem EU a jejích členských států návrh rezoluce „Podnikání pro udržitelný rozvoj“, kterou předkládá Izrael.

V souladu s rezolucí Valného shromáždění OSN č. 75/325 ze dne 10. září 2021 a předchozími rozhodnutími č. 74/537B ze dne 11. srpna 2020 a 75/548B ze dne 29. července 2021 se během první poloviny roku 2023 uskuteční neformálních dialogy, jejichž úlohou bude diskutovat problematiku revitalizace činnosti Druhého výboru. Na základě výsledků těchto dialogů by pak měl být přijat návrh nového revitalizačního rozhodnutí. EU bude společně s dalšími stejně smýšlejícími státy usilovat zejména o zefektivnění činnosti Druhého výboru. EU považuje za naléhavé řešit zejména periodicitu některých rezolucí i jejich relevanci vzhledem k Agendě 2030 pro udržitelný rozvoj.



Zařazenopá 02.12.2022 00:12:00
ZdrojMZv ČR un.newyork
Originálmzv.cz/un.newyork/cz/zpravy_a_udalosti/druhy_vybor_77_zasedani_valneho.html

Související témata

Hospodářství | Hospodářská krize
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V