MUNI etiketa: O zdvořilosti v posluchárnách a na chodbách

MUNI etiketa: O zdvořilosti v posluchárnách a na chodbách

Lektor etikety a odívání Daniel Šmíd se zabývá projektem Zdvořilost do škol, který je zaměřený na chování studentů univerzit, středních i základních škol. S etiketou radí v pravidelném seriálu i studentům MU. 

Student
Gabriela Peringerová
Daniel Šmíd
Lidé se snaží chovat podle etikety v divadle nebo na slavnostní večeři. Avšak jinde, třeba doma, mezi přáteli nebo právě ve školách, zdvořilost chybí.

Zdvořilost, která patří do života každého člověka, je soubor chování, odívání a komunikace slovem a písmem. Podle Daniela Šmída ji však na některých místech mnoho osob přehlíží. Lidé se snaží chovat podle etikety v divadle nebo na slavnostní večeři. Avšak jinde, třeba doma, mezi přáteli nebo právě ve školách, zdvořilost chybí. Svoje místo má i v aulách, posluchárnách a na chodbách univerzit.

Na Masarykovu univerzitu v září přišlo téměř 7 tisíc studentů do prvního ročníku bakalářského studia. V tomto případě Daniel Šmíd připomíná, že jejich chování musí být jiné než na střední škole. Studenti by měli pamatovat na to, že na střední školu šli jako teenageři, ale na vysokou školu byli přijati už jako dospělí. Znamená to rozloučit se s přístupem k oblékání a chování, který je akceptovaný pro náctileté, a začít jednat a vystupovat jako dospělý člověk.

Co nejdůležitějšího byste studentům vysoké školy doporučil v komunikaci s pedagogy?
Respektovat, mít v úctě a být schopen empatie. To jsou pilíře, na kterých může pevně v každé situaci stát také praxe etikety ve škole a naplnění principů společenské významnosti. Ze všeho nejdříve je však nutné znát a respektovat akademickou hierarchii ve škole, která je často v konfliktu se společenskou významností.

Uvedu příklad za všechny: podle etikety je žena společensky významnější než muž. Znamená to mimo jiné, že muž zdraví ženu jako první. Toto však nelze aplikovat ve škole tak, že by studentky čekaly, respektive vyžadovaly, aby je pan děkan zdravil jako první. V zásadě také platí, že správné oslovení je tím nejlepším začátkem pro korespondenci i hovor. Proto tedy používáme k oslovení tituly doktor/ka, inženýr/ka, magistr/a a také tituly, které byly dříve nazývané hodnostmi, tedy docent/ka nebo profesor/ka. Před titulem je nutné vždy v oslovení uvést slovo pane nebo paní, a to bez ohledu, zda je žena vdaná, či ne. 

 

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V