Článek - Sacharovova cena za svobodu myšlení 2022: Známe nominované!

Parlament každoročně uděluje Sacharovovu cenu za svobodu myšlení jednotlivcům nebo organizacím zasazujícím se o ochranu lidských práv a základních občanských svobod. V roce 2021 byl jejím laureátem ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj za svůj boj proti korupci a porušování lidských práv ze strany Kremlu.

Nominace na Sacharovovu cenu mohou podávat politické skupiny Parlamentu a/nebo skupina minimálně 40 europoslanců. Letošní nominace byly představeny na společném zasedání výborů pro zahraniční věci a rozvoj a podvýboru pro lidská práva 26. září 2022 v Bruselu. Kdo se bude o cenu ucházet?

  • Odvážní Ukrajinci zastoupení prezidentem Volodymyrem Zelenským (nominovaní lidovci)
  • Lid Ukrajiny (nominovaný sociálními demokraty a skupinou Obnova Evropy)
  • Sonia Guajajarová (nominovaná zelenými)
  • Prezident Zelenskyj (nominovaný konzervativci)
  • Komise pro pravdu v Kolumbii (nominovaná levicí)
  • Šírín abú Aklahová (nominovaná poslankyní Grace O'Sullivanovou a 42 dalšími poslanci EP)
  • Julian Assange (nominovaný Sabrinou Pignedoliovou a 40 dalšími poslanci EP)

Odvážný ukrajinský lid zastoupený prezidentem Volodymyrem Zelenským je nominován Evropskou lidovou stranou (EPP). Nevyprovokovaná agresivní válka Ruska proti Ukrajině, která začala v únoru 2022, stojí Ukrajince nejen města a vesnice přeměněné na ruiny, ale i mnoho lidských životů. Ukrajinský lid bojuje za ochranu svých domovů, suverenity, nezávislosti a územní celistvosti, ale každý den bojuje také za svobodu, demokracii, právní stát a evropské hodnoty, uvádí se v nominaci.

Skupiny Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D) a Obnova Evropy (Renew Europe) nominovaly ukrajinský lid, přičemž vyzdvihly úlohu jednotlivců, zástupců iniciativ občanské společnosti a státních a veřejných institucí. V nominaci se mimo jiné zmiňují Státní pohotovostní služba (SES) Ukrajiny, Julia Pajevská (zakladatelka evakuační zdravotnické jednotky dobrovolníků známé jako „Tajřini andělé“), Oleksandra Matvijčuková (aktivistka za ochranu lidských práv), odbojová skupina zvaná Žovta strička (Žlutá stužka) a Ivan Fedorov (bývalý starosta ukrajinského města Melitopol).

Skupina Evropští konzervativci a reformisté (ECR) nominovala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako tvář odvahy ukrajinského lidu, přičemž poukázala na jeho odvahu, vytrvalost a oddanost Ukrajincům a evropským hodnotám.

Sonia Guajajarová, kterou nominovali Zelení/Evropská svobodná aliance (Greens/EFA), je aktivistka bojující za životní prostředí a domorodé obyvatelstvo v Brazílii. Stojí v čele aliance sdružující původní obyvatele a zasazuje se o ochranu jejich práv v souvislostí s využíváním jejich půdy. Aktivismus Guajajarové ji dostal do konfliktu s brazilskými státními orgány a mocnými zemědělskými a důlními lobbisty, kteří se snaží získat kontrolu nad domorodými územími.

Komise pravdy v Kolumbii, kterou nominovala Levice/Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice (GUE-NGL), je instituce vytvořená na základě mírové dohody z roku 2016 s cílem ukončit kolumbijskou občanskou válku. Jejím úkolem je zjistit fakta týkající se porušování lidských práv během konfliktu a hájit práva milionů jeho obětí. Nominace, ve které se uvádějí jména Francisco de Roux, Alejandro Valencie Villa, Marta Ruiz Naranjová, Alfredo Molano Bravo (posmrtně), Alejandro Castillejo, Saúl Alonso Franco, Lucía Victoria Gonzálezová, Patricia Tobon Yagaríová, Alejandra Millerová, Leyner Palacios, Angela Salazar Murillová (posmrtně) a Carlos Martin Beristain, vzdává hold obětem občanské války a označuje se za příležitost podpořit mírový proces.

Šírín abú Aklahová, kterou nominovala Grace O'Sullivanová a dalších 42 poslanců Evropského parlamentu, byla 25 let palestinsko-americkou novinářkou zpravodajské stanice al-Džazíra. Byla jednou z nejvýznamnějších reportérek v arabsky mluvícím světě, známá svými reportážemi o konfliktu v Izraeli a na okupovaných palestinských územích. Byla zastřelena 11. května 2022, kdy informovala o zásahu Izraelských obranných sil (IDF) v uprchlickém táboře Džanín na Západním břehu Jordánu.

Julian Assange, jeden z aktivistů stojících za serverem WikiLeaks, je nominován Sabrinou Pignodeliovou a dalšími 40 poslanci Evropského parlamentu. Poskytl předním světovým novinám dokumenty týkající se válečných zločinů, svévolného zadržování, porušování lidských práv a mučení. Byl zadržován ve vězení ve Spojeném království a v současnosti mu hrozí vydání do Spojených států, kde bude souzen na základě obvinění ze špionáže a zneužití počítačů.

O Sacharovově ceně


Sacharovova cena za svobodu myšlení, pojmenovaná na počest sovětského fyzika a politického disidenta Andreje Sacharova, je od roku 1988 každoročně udělována jednotlivcům a organizacím hájícím lidská práva a základní svobody. Její vítěz získá 50 tisíc eur.

Časová osa
  • 13. října: výbory pro zahraniční věci (AFET) a pro rozvoj (DEVE) na společném zasedání vyberou tři finalisty
  • 20. října: předsedkyně Parlamentu a lídři politických skupin rozhodnou o vítězi
  • 14. prosince: slavnostní předávání Sacharovovy ceny ve Štrasburku

Zařazenopo 26.09.2022 18:09:00
ZdrojEuroparlament
Origináleuroparl.europa.eu/news/cs/headlines/eu-affairs/20220921STO41210/
KategorieČlánek
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V