Doporučení Rady o individuálních vzdělávacích účtech na podporu odborné přípravy dospělých v produktivním věku

Ministři pro zaměstnanost a sociální věci přijali na dnešním zasedání Rady doporučení s cílem podpořit potřeby osob v oblasti odborné přípravy, a zvýšit tak počet osob zapojených do každoroční odborné přípravy.

Rada doporučuje, aby členské státy zvážily zřízení individuálních vzdělávacích účtů jako možného prostředku, který jednotlivcům umožní účastnit se odborné přípravy relevantní pro trh práce na všech úrovních dovedností a posílit jejich postavení. Rozhodnou-li se členské státy individuální vzdělávací účty zřídit, doporučuje se, aby zavedly podpůrný rámec.

Individuální vzdělávací účty by lidem v produktivním věku poskytly rozpočet k pokrytí nákladů na odbornou přípravu s cílem zlepšit jejich dovednosti a zaměstnatelnost během celého života bez ohledu na to, zda jsou skutečně zaměstnáni, či nikoli.

Na sociálním summitu v Portu, který se konal v květnu 2021, potvrdili vedoucí představitelé Unie cíl na úrovni EU, aby se do roku 2030 každoročně účastnilo odborné přípravy 60 % všech dospělých. Cílem tohoto doporučení je pomoci členským státům tohoto cíle dosáhnout.

Podpůrný rámec

Podpůrný rámec zahrnuje opatření s cílem prosazovat skutečné využívání individuálních vzdělávacích účtů. Rámec zahrnuje opatření od zajištění dostupnosti služeb poradenství pro volbu povolání a možnosti validace až po zřízení aktualizovaného veřejného registru odborné přípravy a vytvoření jednotného vnitrostátního digitálního portálu pro přístup ke vzdělávacímu účtu a pro navigaci v registru.

Nové dovednosti potřebné pro ekologickou a digitální transformaci

Evropská agenda dovedností, přijatá Komisí v červenci 2020, vyzývá k zásadní změně v oblasti dovedností s cílem proměnit ekologickou a digitální transformaci v příležitosti k rychlému a spravedlivému oživení.

V souvislosti s přechodem na moderní, konkurenceschopné hospodářství účinně využívající zdroje bude třeba zajistit dovednosti pro ekologickou transformaci a prohlubování dovedností a změnu kvalifikace pracovních sil. Je zde také nedostatek pracovníků s odpovídajícími digitálními dovednostmi. EU stanovila cíl, aby do roku 2030 mělo 80 % dospělé populace EU alespoň základní digitální dovednosti.

Překážky v oblasti odborné přípravy

Jednou z hlavních překážek pro účast na odborné přípravě je i nadále nedostatečná finanční podpora jednotlivců. Mnoho podniků odbornou přípravu svým zaměstnanců neposkytuje ani jim ji nefinancuje a jednotlivci, kteří vykonávají atypickou práci, mají k odborné přípravě podporované zaměstnavatelem přístup omezený nebo nemají přístup žádný.

Další významnou překážkou jsou také časová omezení. Existují sice opatření upravující placené volno pro účely odborné přípravy, avšak často se nevztahují na pracovníky vykonávající atypické formy práce nebo neumožňují vyhledávat odbornou přípravu v období nezaměstnanosti či nízké ekonomické aktivity.

Individuální vzdělávací účty by lidem poskytovaly přímou podporu prostřednictvím nároků na odbornou přípravu a umožňovaly by lidem akumulovat a využívat nároky na odbornou přípravu ve stanoveném období. Díky tomu by bylo možné absolvovat delší nebo nákladnější kurzy odborné přípravy nebo odbornou přípravu absolvovat během hospodářských útlumů.

Souvislosti

Dne 10. prosince 2021 zveřejnila Komise návrh doporučení Rady o individuálních vzdělávacích účtech, jakož i další návrh týkající se mikrocertifikátů. (Tento návrh byl rovněž přijat Radou EPSCO dne 16. června.) Oba návrhy byly součástí dvanácti stěžejních opatření oznámených v Evropské agendě dovedností (červenec 2020) a v Akčním plánu pro evropský pilíř sociálních práv (březen 2021).

Další postup

Sledování pokroku při dosahování celkových cílů tohoto doporučení, konkrétně podpory dospělých v produktivním věku v přístupu k odborné přípravě a zvyšování pobídek a motivace jednotlivců k vyhledání odborné přípravy, bude probíhat v kontextu podávání zpráv v rámci evropského semestru.

Po pěti letech připraví Komise pro Radu zprávu obsahující posouzení a hodnocení pokroku při provádění tohoto doporučení.

Navštivte stránky věnované zasedání

Kontakt pro tisk

Johannes Kleis
Press officer
+32 2 281 75 32
+32 478 83 26 64

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

Oblasti činnosti:
  • Zaměstnanost
  • Sociální věci

Zařazenočt 16.06.2022 16:06:00
ZdrojRada EU
Originálconsilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2022/06/16/council-recommendation-on-individual-learning...
KategorieZaměstnanost

Související témata

NERV | Petr Rada | Vladimír Rada | Správní rada
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V