Program a priority předsednictví ČR v Radě EU

Motto: Evropa jako úkol

Když v roce 1996 český prezident Václav Havel při udělování Ceny Karla Velikého přemýšlel ve své řeči, nazvané Evropa jako úkol, o budoucnosti našeho kontinentu, zdůraznil, že úlohy, které Evropu čekají, si zasluhují rozvážnou a důkladnou reflexi. V tehdejší mezinárodní situaci, pro západní demokracie mimořádně příznivé, vyzýval Havel Evropany k tomu, aby znovuobjevili své svědomí a přijali zodpovědnost za globální ekologické, sociální a ekonomické problémy. Netoužil po tom, aby se Evropa pokoušela vrátit do role „dirigenta globálního orchestru” a vnucovala své kulturní hodnoty zbytku světa, šlo mu spíš o inspirující roli a vedení příkladem.

Invaze Ruské federace na Ukrajinu, která v letošním roce zcela změnila geopolitickou situaci na našem kontinentu, zároveň prokázala, že Evropané v krizi vyvolané vnějším ohrožením dokáží jednat, možná k překvapení vnějších pozorovatelů, velmi rychle, efektivně a jednotně. Evropská jednota přitom není jednotou autoritářského jednohlasu, ale jednotou v různosti vícehlasé diskuse, která však směřuje, vedena společnými hodnotami, ke shodě. Desetiletí pěstovaná kultura politického dialogu a hledání konsensu se přitom ukazuje být silnou, nikoliv slabou stránkou evropského projektu.

Brutální válečná agrese za východními hranicemi našeho společenství nám ovšem také zřetelně ukázala, že budeme muset najít odvahu řadu našich dosavadních přístupů a východisek přehodnotit. Havlovské heslo “Evropa jako úkol”, které si Česká republika zvolila jako motto svého předsednictví v Radě Evropské unie v roce 2022, proto chápeme nejen jako příležitost ke společné reflexi, ale především jako výzvu k přijetí zodpovědnosti a rozhodnému jednání na základě hodnot, které nám ukládá svědomí. Chceme-li v tomto historickém okamžiku obstát, je naším trojjediným úkolem Evropu nově promyslet, přebudovat a posílit.

Společná úvaha o evropských úkolech musí podle našeho přesvědčení v současné situaci především co nejrychleji najít správný recept na kombinaci takových politik, které zajistí bezpečnost a mír na našem kontinentu, povedou Evropskou unii za dlouhodobými cíli zelené a digitální transformace a současně umožní účinně čelit aktuální krizi bezpečnostní, energetické a humanitární i palčivým ekonomickým a sociálním problémům, jež jsou zčásti následkem covidové pandemie a jež  ruská agrese dále akceleruje.

Obecným cílem českého předsednictví je v nejvyšší možné míře přispět k vytváření podmínek pro bezpečnost a prosperitu EU v kontextu evropských hodnot svobody, sociální spravedlnosti, demokracie a právního státu a odpovědnosti za životní prostředí. Evropská unie se musí zaměřit na zajištění  bezpečnosti společně s NATO a zajištění strategické odolnosti a konkurenceschopnosti evropské ekonomiky. Unie spolu se Spojenými státy a dalšími demokratickými státy mimo EU by se měla stát silným základem strategického společenství bránícího základní hodnoty, lidská práva, svobodný způsob života a liberální demokracii. Pro dosažení tohoto cíle si Česká republika pro své předsednictví v Radě Evropské unie vymezila následující prioritní oblasti.


Zařazenopo 13.06.2022 15:06:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/program-a-priority-predsednictvi-cr-v-rade-eu/
KategorieNezařazené

Související témata

Evropa | Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V