Případ Algera Hisse (15. díl - Právníci, soudce a porota)

První soud s Algerem Hissem začal 31. května 1949 ve federální soudní budově na Manhattanu.

První soud s Algerem Hissem začal 31. května 1949 ve federální soudní budově na Manhattanu. Federálním žalobcem byl Thomas Francis Murphy. To byl muž rozložité a vysoké postavy (přes 190 cm) s mohutným knírem. Byl celoživotním členem Demokratické strany. Prezident Truman ho v roce 1951 jmenoval federálním soudcem. Jeho mladší bratr John Murphy byl slavným basebalovým hráčem za New York Yankees a Boston Red Sox.

Za Hisse před soudem argumentoval Lloyd Paul Stryker, který dnes patří spíše k pozapomenutým postavám. Pravděpodobně protože většinu jeho klientely ve třicátých a čtyřicátých letech tvořili gangsteři. Ve své době měl pověst nejlepšího kriminálního obhájce v Americe. Říká se, že si na vrcholu své kariéry účtoval 75 000 dolarů za případ. (Přes 600 000 dolarů v poměrech roku 2010). Mimo obhajoby gangsterů byl znám svými teatrálními výstupy před porotou s rozsáhlými citacemi z klasické literatury. Ve volném čase pak sepisoval knihy z právních dějin.

V době procesu bylo Strykerovi 64 let. Obsadil se do role starého právního mistra, který je už na odpočinku, ze kterého je povolán, aby obhajoval jeden poslední nejvýznamnější případ. Během soudu přehrával své stáří a problémy se sluchem a zrakem. Zemřel v roce 1955, několik málo let po skončení procesu s Hissem, po kterém také ukončil svou právní praxi.

Když si Hiss Strykera najímal, tak mu Stryker představil svou právní strategii. Vzhledem ke všem důkazům, co jsou proti nám a tomu, kam je nakloněné mínění veřejnosti, tak vám nemůžu zaručit verdikt nevinen. Nikdo vám nedokáže získat verdikt nevinen. Mnoho právníků svým slavným klientům tvrdí, že by to dokázalo, ale ti lžou. To, co uděláme a to nejlepší, co se komu může podařit dokázat, jsou nekonečné rozdělené poroty. A po třetím nebo čtvrtém pokusu to vláda vzdá.

Uděláme to takhle - zapomeňte na psací stroj a špionážní dokumenty. Budeme doufat, že prezentaci všech důkazů porota prospí a sami neuděláme nic, co by k nim přitáhlo pozornost. Já dokážu přesvědčit dva nebo tři porotce o tom, že nechtějí poslat do vězení člověka jako vy s vaším životopisem na základě slova člověka jako Chambers s jeho životopisem. Ti pak budou během jednání poroty trvat na verdiktu „nevinen“ a vydrží tlak ostatních až do hořkého konce. Dokud budu vaším právníkem, tak nebudete sice osvobozen, ale především nebudete odsouzen.

Profesor Younger také teoretizuje o tom, že Strykerovou strategií bylo pokusit se udělat z celého případu jeden velký cirkus. To je velmi riskantní strategie, protože ostatní v té době brali tento případ vážně. Pouze ten nejlepší z právníků dokáže během soudu porotu rozesmát. Ovšem Stryker byl nejlepší, takže uvidíme, co se mu podařilo.

Soudcem předsedajícím v prvním soudním procesu byl Samuel Kaufman. Na federálním soudu byl novým přírůstkem nominovaným Trumanem a potvrzeným senátem teprve v lednu 1949. Jeho přístupem k případu a důkazům, bylo důsledně omezit a koncentrovat dokazování pouze na samotné dva body obžaloby a zabránit rozvíjení širších kontextů a příběhů o komunistickém spiknutí. Toto pokládala řada lidí na pravici za stranění Hissovi, ale na druhé straně ani Hissově obhajobě nebylo během prvního procesu umožněno rozvinout spekulace o Chambersově duševním zdraví.

Ráno 1. června začal výběr poroty. Dvanáct lidí, kteří tvořili porotu, byli všichni běloši a bylo to deset mužů a dvě ženy. Měli následující povolání: manažer z General Motors, účetní, vedoucí kanceláře, vedoucí distribuce benzínových pump, úvěrový analytik, realitní makléřka, úředník, krejčí, produkční vedoucí, nezaměstnaný hotelový vedoucí, sekretářka a vedoucí inzertní rubriky. Byli to lidé střední a nižší střední třídy. Nikdo v porotě nebyl jako Hiss nebo Chambers - nikdo z porotců neměl vyšší universitní vzdělání. To představovalo pro oba právní týmy určitou výzvu, jak těmto lidem přiblížit svět koncepčního myšlení a komunistické špionáže, aby začali sympatizovat s jejich úhlem pohledu. Během procesu tak docházelo k velkému množství pózování právníků ohledně toho, který ze dvou mužů je bližší Americkému středostavovskému ideálu.


Na další díl seriálu se můžete těšit již za týden.


Zařazenočt 26.05.2022 00:05:00
Zdrojmises.cz
Originálmises.cz/clanky/pripad-algera-hisse-15-dil-pravnici-soudce-a-porota--2501.aspx

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.