Deváťáci zachránili na Ještědu život turistovi. První pomoc je naučil i POKOS

Do záchrany se zapojili Filip, Vilém, Daniel, Matouš, Šimon a Jakub a jejich třídní učitelka Markéta Raabová ze Základní školy ve Stráži nad Nisou.

Ten den byl Ještěd plný dobrovolníků, kteří uklízeli sjezdovky. Když kousek od nich zkolaboval starší turista, okamžitě volali linku 155 a sami poskytovali první pomoc na místě.

„Jak jsme sbírali, viděli jsme pána, jak se kácí k zemi. Hned jsme mu přiběhli pomoct. Zvedli jsme mu hlavu do svahu,“ vzpomíná na první okamžiky Filip. Jeho spolužák Vilém držel zhroucenému hlavu tak, aby měl průchozí dýchací cesty. Masáž srdce prováděla paní učitelka a Matouš a ještě další člověk. Ostatní kluci pomohli vyklidit prostor pro přistání záchranářského vrtulníku.

„Byli jsme dost nervózní, bylo to naše první oživování člověka,“ shodují se všichni včetně paní učitelky. Díky vzdělávacím programům, které pro ně škola v uplynulých měsících připravila, ale dokázali zachovat chladnou hlavu a v kritický moment pomoct: Vloni v září měli školení přímo s libereckými záchranáři, před nedávnem pak program POKOS, jehož součástí je díky kapitánu Lukášu Rácovi z KVV Liberec nově právě i zdravotnická příprava.

„V rámci projektových dnů na školách jsem se rozhodl zařadit do programu také základy první pomoci, jejichž znalost považuji za velmi důležitou. A kde jinde začít než na základní škole,“ říká Rác. V letošním roce KVV Liberec zahájilo spolupráci s Českým červeným křížem - oblastní spolek Liberec a vojáci využívají jejich instruktory v rámci školení první pomoci. „Žáci si tak nejen teoreticky, ale zejména prakticky mohou vyzkoušet a naučit se základům první pomoci. Jakožto lektor, který je zodpovědný za Přípravu občanů k obraně státu v Libereckém kraji, jsem velice rád, že má příprava na školách své místo a opodstatnění,“ hodnotí program POKOS Lukáš Rác.

  • Reportáž Českého rozhlasu včetně videa ze zásahu najdete zde: https://liberec.rozhlas.cz/i-v-patek-13-se-muze-stat-zazrak-devataci-ze-straze-nad-nisou-ten-den-zachranili-8748247

]]>
Zařazenost 18.05.2022 04:05:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/devataci-zachranili-na-jestedu-zivot-turistovi--prvni-pomoc-...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V