Česká rostlinná výroba a zemědělská technika pronikají na atraktivní trh Kazachstánu

Česká rostlinná výroba a zemědělská technika pronikají na atraktivní trh Kazachstánu

20.04.2022 / 11:49 | Aktualizováno: 26.04.2022 / 06:26

Semena a sazenice krmných, ovocných a zeleninových kultur, hnojiva a přípravky na ochranu rostlin, jakož i stroje na zpracování plodin a zemědělská technika pro obdělávání půdy jsou všechno české produkty, které mají reálnou šanci uspět na zajímavém zemědělském trhu Kazachstánu. Ukázala to podnikatelská mise kazašských zemědělců a podnikatelů do ČR, kterou ve dnech 11.-14. dubna 2022 zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Agrární sektor je v Kazachstánu důležitou částí ekonomiky, která se těší podpoře ze strany vlády. Čeští výrobci již na tomto trhu úspěšně působí, a to nejen ve výše zmíněných oblastech, ale též při exportu živých zvířat a s tím spojeným chovem skotu a plemenářstvím. Výsledkem předmětné incomingové mise, která byla zaměřena na rostlinářství a zemědělskou techniku a byla organizována jako projekt ekonomické diplomacie (PROPED), se staly předběžné dohody o nových distribučních vztazích na prodej českých osiv a českých zemědělských a zpracovatelských strojů.

Zemědělství v Kazachstánu patří, s ohledem na rozlohu země a vysoký podíl obhospodařované půdy, mezi nejdůležitější obory, na jejichž rozvoj je v současné době kladen čím dál, tím větší důraz. Týká se to nejen živočišné výroby, kde je již možné registrovat významné úspěchy českých firem, ale též výroby rostlinné, která zajišťuje více než 70 % kazachstánského zemědělského exportu. S cílem kvantitativního i kvalitativního zlepšení rostlinářství má Kazachstán jako stát, ale i zemědělci jako jednotlivci, zájem o import semen a sazenic krmných, ovocných a zeleninových kultur, hnojiv a přípravků na ochranu rostlin, potenciálně též o šlechtění. V tomto ohledu mají české rostlinné firmy dlouhou tradici a široký sortiment výrobků, které místní trh vyžaduje. Poptávka se tvoří i po strojích na zpracování semen/plodin, jako jsou čistící linky, loupací a výrobní linky, lisovny, extrudéry, filtry, atd.

Rostoucí objemy rostlinné výroby musí být řádně zpracovány, což nevyhnutelně vytváří potřebu dovozu vhodného zařízení. Současný stav zemědělského zařízení v Kazachstánu, u kterého podle hodnocení expertů činí podíl opotřebování techniky 70-80 %, nedostatek vlastního strojírenství a tlak státu na nárůst obdělávané půdy v nadcházejících letech vytváří zajímavou exportní příležitost pro českou zemědělskou techniku. Jedná se o pluhy, secí stroje, kypřiče, podmítače, kombinátory, traktory a další. Přitom je třeba zmínit, že řada českých firem z oboru zemědělské mechanizace již několik let na trhu Kazachstánu působí prostřednictvím svých místních distributorů, chybí zde ovšem všeobecné povědomí a cílená propagace české zemědělské techniky. Ta by mohla v budoucnu vytvořit vhodné předpoklady pro servisní centra, příp. lokalizaci výroby, podporovanou Kazachstánem ve formě státních dotací a subvencí pro místní zemědělce.

Dlouhodobým cílem proexportní podpory českých zemědělských firem ze strany Ministerstva zemědělství ČR a českého zastupitelského úřadu v místě je propagace a rozšíření povědomí o technologiích a know-how českých firem v Kazachstánu. Jednou z forem této podpory jsou incomingové mise do ČR, kdy skupina kazachtánských podnikatelů a zemědělců je zvána na návštěvu českých výrobních podniků, díky čemuž získají konkrétní představu o výrobě a celkové kvalitě zboží a jsou tak více vybaveni pro zprostředkovatelský prodej, příp. rozhodování o finálním nákupu. Takovou to aktivitou byla i incomingová mise do ČR organizovaná ve dnech 11.-14.4.2022 jako PROPED, která byl zaměřena na rostlinnou výrobu a zemědělskou techniku. V rámci ní navštívilo 9 účastníků mise z Kazachstánu osm českých firem přímo v jejich výrobních podnicích v ČR. Součástí byla i jednání s vedením firem. Z oboru rostlinářství se jednalo o firmy Selgen, Okoplant International, Oseva a Semo, z oblasti zemědělské a zpracovatelské techniky byly navštíveny firmy JK Machinery, Zetor Tractors, Sukov a Farmet.

Formát incomingové mise je též pro české firmy vyhovující s ohledem na minimální náklady a potenciálně vysoké přínosy. Výsledkem návštěvy kazachstánských distributorů v ČR se stalo dosažení předběžné dohody o rozšíření nabídky exportované techniky do Kazachstánu. Reálný zájem o nákup techniky navštívených českých výrobců projevili též dva kazachstánští zemědělci, kteří se mise zúčastnili a jsou v daném případě konečnými odběrateli. Další členové mise, zástupci kazašského importéra a distributora semen a sazenic, dospěli k dohodě s několika českými rostlinářskými firmami ohledně nových distribučních smluv na území Kazachstánu. Z české strany firmy ocenily jednání s kazašskými partnery jako efektivní, cílené a komerčně perspektivní.

Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu

Galerie


Incomngová mise do ČR - rostlinářství / ????????????????? ??????? ?????? ? ?????

Jednání účastníků mise ve firmě JK Machinery / ?????????? ?????????? ?????? ? ???????? JK Machinery
JK Machinery vyrábí čistící, loupací a a výrobní linky / JK Machinery ?????????? ?????????????, ????????? ? ???????????????? ?????
Firma JK Machinery se pyšní unikátní čistící technologií, která byla vysvětlena KZ účastníkům/ ???????? JK Machinery ????? ???????????? ?????????? ????????????? ???????????
Návštěva ve firmě Sukov / ????????? ???????? Sukov
Manažer společnosti Sukov ukazuje české pluhy / ???????? ???????? Sukov ?????????? ??????? ?????
Pluhy Sukov je možné pořídit i v Kazachstánu/ ????? Sukov ????? ?????? ? ? ??????????
Jednání KZ rostlinářů s firmou Semo / ?????????? ????????????? ?????????? ? ????????? Semo
Semena firmy Semo mají šanci uspět na trhu Kazachstánu/ ?????? ???????? Semo ????? ????? ???????? ?????? ?? ????????????? ?????
Jednání s manažerem firmy Zetor Tractors / ?????????? ? ?????????? ???????? Zetor Tractors
Prohlídka traktorů firmy Zetor/ ?????? ????????? ???????? Zetor
KZ účastníci byli zaujati technickou stránkou českých traktorů/ ????????????? ????????? ???? ?????????????? ???????????? ??????????? ??????? ?????????
Celá delegace během návštěvy showroomu Zetor / ??? ????????? ?? ????? ?????? ??????? Zetor
Traktor Zetor - ??????? Zetor
KZ účastníci během prohlídky strojů Farmet / ????????????? ????????? ?? ????? ??????? ???????????? Farmet
Secí stroje Farmet jsou taktéž přítomné na trhu KZ / ?????? Farmet ????? ???????????? ?? ????? ??????????
Čeští a kazachstánští zemědělci, vzadu žlutý pluh zn. Bednar FMT / ??????? ? ????????????? ???????, ????? ?????? ???? ????? Bednar FMT HQ 4032x3024 1 MB


Zařazenoút 26.04.2022 08:04:00
ZdrojMZv ČR Nur-Sultan
Originálmzv.cz/nur-sultan/cz/obchod_a_ekonomika/kazachstan_obchodni_a_ekonomicka/vyznamne_udalosti/ceska_ros...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V