Významné plány v oblasti modernizace infrastruktury v Illinois

Významné plány v oblasti modernizace infrastruktury v Illinois

14.12.2021 / 18:14 | Aktualizováno: 16.12.2021 / 20:22

V Illinois se plánuje řada ambiciózních projektů, jejichž náklady budou pokryty z federálních, státních i lokálních zdrojů. Pozornost se tak v příštích letech zaměří nejen na obnovu a přestavbu silnic, letišť, železnic, ale i na systém zásobování vodou.

Modernizace rozvinuté infrastruktury státu Illinois si vyžádá mimořádné investice. Z federálních zdrojů budou využity prostředky schválené v rámci infrastrukturního balíčku v rozsahu 1,2 bil. USD, ze kterého by Illinois mělo získat až 17,81 mld. USD. Ze státních zdrojů jde o tzv. plán „Rebuild Illinois“ určený pro ekonomický rozvoj a infrastrukturu schválený v historicky nejvyšší hodnotě 45 mld. USD. Značná část investic bude směřovat do hlavního ekonomického centra – Chicaga.

Oprava, modernizace a rozšíření nadzemní dráhy/metra – to jsou projekty, se kterými Chicago v oblasti veřejné dopravy počítá. Stav nadzemní dráhy je již dlouhodobě nevyhovující, předmětem kritiky je i skutečnost, že z celkem 145 stanic je pouze 103 bezbariérových. V tuto chvíli prochází první fází generální opravy fialovo-červená linka, na její druhou a třetí fázi zatím nebyly vyčleněny zdroje. V plánu je jižní rozšíření červené linky, která je vůbec tou nejvytíženější, náklady na její rozšíření se odhadují na 2,3 mld. USD. Infrastrukturní balíček dále počítá s investicemi do autobusů s nulovými nebo nízkými emisemi. V současné době má město pouze osm elektroautobusů s tím, že dvacet nových je již objednaných. Dopravní podnik Chicaga však předpokládá kompletní modernizací autobusové flotily čítající 1 800 vozů, a to tak, aby do roku 2030 byly všechny autobusy výlučně na elektrický pohon. Investice však nebudou směřovány jen do nákupu nových elektroautobusů, ale i do potřebné infrastruktury.

Další investice se předpokládají do oblasti rozvoje letišť, a to ve výši 25 mld. USD, ze kterých by 616 mil. USD mělo být určeno na modernizaci letišť v Illinois. Ve fázi plánování je rozšíření letiště O´Hare, předpokládá se zrušení nevyhovujícího terminálu 2 a výstavba nového „globálního terminálu“ za účelem rozšíření počtu mezinárodních letů. Současně je zamýšlena obnova terminálů 1, 3 a 5.

V rámci infrastrukturního balíčku jsou také přepokládány investice ve výši 55 mld. USD do vodovodní infrastruktury, z toho má 1,7 mld. USD získat Illinois, který má nejhustší vodovodní síť v USA. Vzhledem k tomu, že Chicago je městem s vůbec největším množstvím vodovodního potrubí ve Spojených státech, je právě obnova vodovodních systémů jednou z priorit i pro starostku Chicaga Lori Lightfoot.

Dopravní průmysl a logistika jsou jedním z klíčových sektorů illinoiské ekonomiky, což je dáno strategickou polohou státu v rámci severoamerického trhu. Dálniční systém je třetím největším v USA, letiště O´Hare v Chicagu je tím vůbec nejpropojenějším. Železniční uzel v Chicagu je největším ve Spojených státech a obsluhuje čtvrtinu veškeré vnitrostátní železniční dopravy a téměř polovinu intermodální přepravy. I proto byly už v roce 2019 investice do rozvoje a modernizace infrastruktury identifikovány jako ty klíčové v rámci plánu revitalizace illinoiské ekonomiky. Více informací o Rebuild Illinois naleznete zde . Nyní však v souvislosti se schváleným infrastrukturním balíčkem dostávají plánované projekty nový impuls. Z tohoto důvodu by právě Illinois a potažmo Chicago mohlo být pro české firmy, které by i přes úskalí spojená se zákonem Buy American Act o možném zapojení do rozvoje místní infrastruktury uvažovaly, zajímavou příležitostí.

Monika Bokšová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Chicagu



Zařazenočt 16.12.2021 21:12:00
ZdrojMZv ČR v Chicagu
Originálmzv.cz/chicago/cz/obchod_a_ekonomika/vyznamne_plany_v_oblasti_modernizace.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V