Hejtmani k očkovací strategii: Soutěžení seniorů o volný termín k očkování je nedůstojné. Vláda slíbila zásadní zjednodušení

Novinky

19.1.2021

Hejtmani k očkovací strategii: Soutěžení seniorů o volný termín k očkování je nedůstojné. Vláda slíbila zásadní zjednodušení

Hejtmani k očkovací strategii: Soutěžení seniorů o volný termín k očkování je nedůstojné.  Vláda slíbila zásadní zjednodušení Nad vakcinační strategií se v úterý 19. ledna sešli hejtmani s předsedou vlády a ministrem zdravotnictví. Během videokonferenčního jednání informoval předseda vlády Andrej Babiš o dodávce vakcín, kdy bude od zítřka oproti dřívějšímu stavu snaha posílit dodávku do krajů, aby mohli být proočkováni senioři ve věku 80+. Ministr zdravotnictví Jan Blatný následně představil postupný nárůst počtu proočkovaných obyvatel v jednotlivých krajích. Hejtmani upozornili na rozdíly v dodávce vakcín do krajů, kdy není zohledněn počet obyvatel ve věku 65+ a mezi kraji tak panují rozdíly v proočkovanosti. Lepší přístup k vakcínám mají kraje s fakultními nemocnicemi. Dalším tématem byl systém registrací k očkování, kdy hejtmani upozornili na to, že zájemci o očkování ve věku 80+ jsou nuceni ve stávajícím registračním systému složitě soutěžit o termíny k očkování. Tento problém však bude podle vlády v brzké době vyřešen.


Soutěž seniorů o volný termín k očkování není důstojný. Informaci o uvolnění termínu by měli od systému dostat automaticky ti nejstarší, kteří se do něj přihlásili,“ upozornil předseda Rady asociace kraje a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický k tomu dodal, že vakcíny jsou v rozporu s národní vakcinační strategií rozdělovány přednostně do fakultních nemocnic a není zohledněn podíl obyvatel ve věku 65+ „Pardubický kraj nemůže vakcinovat naplno, protože počet obyvatel rozhodně není kritériem pro rozdělování vakcín. Zároveň je nutno říci, že fakultní a vojenské nemocnice, které jsou státní, nemají tolik povinností, jako my, kteří to děláme celé,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že plynulejšímu očkování by prospěla širší spádovost fakultních nemocnic, aby zde mohli být očkováni i lidé ze sousedních krajů.
Po další diskusi o obecném nedostatku vakcín nebo problémech s kolizí centralizovaného a decentralizovaného řízení zejména v krajích, kde fungují fakultní nemocnice, upozornil ministr na změny v registraci očkování, které zásadním způsobem zjednoduší a zpřehlední celý systém. „Přestane soutěžení o termíny a každý, kdo dostane PIN si může být jist místem a časem očkování. Zohledněn bude také věk žadatele,“ ubezpečil Blatný s tím, že přesnou podobu nové registrace představí vláda v brzké době.


Zařazenoút 19.01.2021 14:01:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/novinky/hejtmani-k-ockovaci-strategii-soutezeni-senioru-o-volny-termin-k-ockovani-j...

Související témata

Razie ve vládě | COVID 19 - koronavirus | Vláda | NERV

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V