DISTRIBUCE VAKCÍN, PROOČKOVANOST A ZNOVUOTEVŘENÍ OBCHODŮ. TO BYLA HLAVNÍ TÉMATA DNEŠNÍHO JEDNÁNÍ ASOCIACE KRAJŮ SE ZÁSTUPCI VLÁDY

Tiskové zprávy Asociace krajů ČR

16.2.2021

DISTRIBUCE VAKCÍN, PROOČKOVANOST A ZNOVUOTEVŘENÍ OBCHODŮ. TO BYLA HLAVNÍ TÉMATA DNEŠNÍHO JEDNÁNÍ ASOCIACE KRAJŮ SE ZÁSTUPCI VLÁDY

DISTRIBUCE VAKCÍN, PROOČKOVANOST A ZNOVUOTEVŘENÍ OBCHODŮ. TO BYLA HLAVNÍ TÉMATA DNEŠNÍHO JEDNÁNÍ ASOCIACE KRAJŮ SE ZÁSTUPCI VLÁDYPo náročném vyjednávacím víkendu o nouzovém stavu se hejtmani a zástupci vlády sešli videokonferenčně nad dalšími podrobnostmi k očkovací strategii. Projednávala se distribuce vakcín, kapacita očkovacích míst, komunikace směrem k veřejnosti, úprava rezervačního systému, ale i novinka z ranního jednání Rady vlády pro zdravotní rizika – znovuotevření maloobchodů. Respirátor FFP2 pro personál a minimálně rouška pro nakupující.


Tato hlavní pravidla dnes na jednání představil nejenom premiér Andrej Babiš, ale s dalšími podrobnostmi hejtmany seznámil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podle jeho slov by k otevření mělo dojít v pondělí 22. února. Rozjezdu maloobchodu se věnovala i Rada vlády pro zdravotní rizika, která tento návrh podpořila. Karel Havlíček apeloval na hejtmany, aby občanům vysvětlovali, že tento vstřícný krok je podmíněn jejich vlastní zodpovědností a aby hned po otevření nevzali obchody útokem.
Dalším z témat byla kapacita očkovacích míst. Kraje jsou připraveny. Problém je stále nedostatek vakcín. V současné době by v případě velkých dodávek vakcín bylo možno očkovat až 142 510 osob denně. Navíc kapacita se od 1. března ještě zvýší. Právě od tohoto data by Vláda ČR ve spolupráci s kraji chtěla do očkování zapojit i praktiky. O konkrétním zapojení v daném kraji bude rozhodovat samostatně vedení kraje. S tím dojde i k úpravě v centrálním rezervačním systému, aby se nestalo, že po naočkování praktikem bude daná osoba ještě v požadavku hromadného očkovacího místa.
Hejtmani v minulosti upozorňovali i na nutnost jednotné očkovací kampaně, protože stále existuje velké procento osob, které očkování nevěří nebo není pevně rozhodnuto. Upozorňovali, že je nutno lidem jednoduše vysvětlit, proč je očkování důležité. Kampaň v krátkosti představil ministr zdravotnictví Jan Blatný.
V závěru jednání se dostalo i na téma pozvoleného otevírání škol od 1. března, které Asociace krajů dávala jako jednu z podmínek vyhlášení nouzového stavu od 15. února. Toto otevírání bude navázané na antigenní testování a dle informací premiéra Babiše již vláda podepsala nákup antigenních testů pro celou Českou republiku. Strategie by měla být stejná jako v sousedním Rakousku, informoval hejtmany ministr Blatný.


Zařazenopo 15.02.2021 23:02:00
ZdrojAsociace krajů
Originálasociacekraju.cz/verejnost-a-media/tiskove-zpravy-akcr/distribuce-vakcin-proockovanost-a-znovuotevre...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V