Maškary z Hlinecka jsou na seznamu UNESCO už 11 let

Maškary z Hlinecka jsou na seznamu UNESCO už 11 let

Masopust na Veselém Kopci, foto Tomáš Kubelka, čarokraj.cz
(10.11.2021)

Na loňský rok plánované připomenutí deseti let na Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva se kvůli covidu přesunulo až na letošek, takže se nakonec slavilo 11 let v UNESCO. Národní muzeum v přírodě a Muzeum v přírodě Vysočina při té příležitosti uspořádaly v Hlinsku slavnostní setkání pracovníků v oblasti tradiční lidové kultury se starosty dotčených obcí a neformálními organizátory a účastníky masopustních obchůzek. Za Pardubický kraj zde svou podporu vyjádřili náměstek hejtmana Roman Línek a radní Miroslav Krčil, který je zároveň starostou Hlinska.

Zápisu předcházela česká iniciativa vznik Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví, kterou se podařilo prosadit v roce 2003 v UNESCO, a která platí od roku 2006. U jejího zrodu stál bývalý český zástupce pro UNESCO Michal Beneš.  Podepsalo ji 180 zemí a do současné doby tam je zapsáno necelých 600 statků. Od roku 2010 k nim patří i Vesnické masopustní obchůzky z Hlinecka, později přibyly Jízda Králů, České a slovenské loutkářství, Modrotisk a Vánoční ozdoby ze skleněných perliček. O zápis se ucházejí také sokolnictví, vorařství nebo ruční výroba skla.

„Je krásné, že se v našem kraji, konkrétně na Chrudimsku, můžeme pyšnit dvěma ukázkami těchto tradic. Obchůzky se konají v masopustním období jak v několika obcích kolem Hlinska, tak i pro širokou veřejnost na Veselém Kopci, a loutkářství u nás reprezentuje Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi a festival Loutkářská Chrudim. Kromě toho máme i dvě hmotné památky UNESCO, Zámek v Litomyšli a Krajinu pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem,“ uvedl Roman Línek.

Muzeum v přírodě Vysočina před 11 lety v čele s tehdejší ředitelkou Ilonou Vojancovou připravilo veškerou dokumentaci pro přijetí do UNESCO a v dalším období obchůzky a masky mapuje, zaznamenává a propaguje. „V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku máme stálou expozici masopustních obchůzek, pořádáme výstavy, programy pro školy a v Hlinsku se ujalo Rozloučení s Masopustem, na které se dobrovolně a s chutí chystají celé školy i mateřské školky. Také na Masopust na Veselém kopci jezdilo před covidem kolem pěti tisíc návštěvníků,“ řekla Ilona Vojancová. Ta na výzkumu lidových tradic v posledních letech spolupracuje i se studenty místního gymnázia.

Současná ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová poděkovala především všem aktivním účastníkům obchůzek za výdrž a inspiraci pro mladou generaci. Díky tomu by se tyto zvyky mohly předávat i dál.

obrázky

Magda Křivanová a Roman Línek na setkání v Hlinsku
Masopust, jak ho vidí děti
Z prezentace fotografií v Hlinsku

Zařazenost 10.11.2021 00:11:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/114554/maskary-z-hlinecka-jsou-na-seznamu-unesco-uz-11-let
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V