Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa v Abú Dhabí a Dubaji

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa v Abú Dhabí a Dubaji

07.10.2021 / 14:42 | Aktualizováno: 31.01.2022 / 08:15

Náměstek ministra zahraničí ČR pro mimoevropské země, ekonomickou a rozvojovou spolupráci Martin Tlapa vykonal ve dnech 28. září – 2. října 2021 pracovní návštěvu Spojených arabských emirátů. V Dubaji se zúčastnil slavnostního otevření Českého pavilónu na světové výstavě EXPO 2020.

Náměstek ministra zahraničí M. Tlapa vedl dne 29.9.2021 politické rozhovory s náměstkem státní ministryně zahraničí SAE Yacoubem Youisefem Hassanem Shihabem Al Hosani a dalšími představiteli ministerstva zahraničí a mezinárodní spolupráce (MOFAIC). Diskutována byla současná bilaterální česko-emirátská relace a možnosti jejího prohloubení v politické a hlavně ekonomické oblasti a případná spolupráce v boji proti COVIDu. Po Izraeli jsou Spojené arabské emiráty největším obchodním partnerem České republiky v oblasti MENA.

Ve stejný den proběhly politické rozhovory i se členy Federální národní rady (Federal National Council – FNC) Emirátského parlamentu), která je významným poradním orgánem vlády SAE. Z emirátské strany zastoupila předsedu FNC Saqra Ghobash/e členka FNC pí. Sara Falaknez. Jednání se z emirátské strany zúčastnilo celkem 6 členů FNC, z toho 3 byly ženy. Při jednáních a následném pracovním obědě byly projednávány možnosti prohloubení spolupráce mezi FNC a oběma komorami Parlamentu České republiky. Emirátská strana zdůraznila rostoucí úlohu žen a genderovou rovnoprávnost v emirátské společnosti.

Pan velvyslanec J. Slavík, uspořádal dne 29.září ve večerních hodinách koktejl v prostorách rezidence, kde byly pozvaní významní zástupci politického i kulturního života v Emirátech, včetně některých významných zástupců českých krajanů, úspěšně etablovaných v SAE.

Dne 30.září pokračoval pracovní program pana náměstka M.Tlapy jednáním s místopředsedou Obchodní komory Abu Dhabí ( Abú Dhabí Chamber of Commerce) a významným podnikatelem Dr. Ali bin Harmel Al Dhaheri. Byla diskutována možnost zintenzivnění spolupráce mezi českými a emirátskými podnikatelskými subjekty. Pan náměstek uvedl, že Česká republika se jako jedna z prvních zemí přihlásila na světovou výstavu EXPO 2020 a rozhodně má řadu nových technologií, kterými se chce na této světové výstavě prezentovat. Zástupci obchodní komory potvrdili velký zájem o spolupráci s českými firmami.

Stejný den v odpoledních hodinách proběhla schůzka se zástupci významné emirátské instituce pomáhající místním i zahraničním firmám, vědecko-výzkumným institucím, nebo Univerzitám se pomocí aplikovaného výzkumu dostat na emirátský trh. Zástupci ADIO – Abu Dhabí Investment Office seznámili českou delegaci s možnostmi finančních i nefinančních pobídek, které by mohly být využívány českými podnikatelskými subjekty a to jak Start-up/ovými firmami, tak třeba i zavedenými velkými firmami, které by chtěly společně v SAE vyvíjet nové moderní technologie a poté expandovat na trh i v okolních zemích. Možnou spolupráci v mnoha sektorech potvrdil náměstek M. Tlapa, když ve svém projevu shrnul české priority. Společnými prioritami je například využívání obnovitelných zdrojů energie, IT, AI a Agritech (moderní technologie v zemědělství) Česká delegace vybídla zástupce ADIO, aby navštívili Český pavilón na EXPO 2020, kde je možné se s řadou nových technologií seznámit. Pan náměstek v závěru uvedl, že MZV ČR bude na jaře 2022 pořádat v Praze investorskou konferenci pro významné investory ze zemí GCC.

Dne 1.října 2021 pan náměstek M.Tlapa společně s generálním komisařem pro účast ČR na světové výstavě EXPO p. J.F.Potužníkem a velvyslancem ČR ve Spojených arabských emirátech J. Slavíkem a zvláštním zmocněncem pro účast ČR na světových výstavách K. Smékalem, otevřeli Český pavilon na EXPO. Jedním z prvních hostů byl generální tajemník BIE p. Dimitri Kertentzes, který si prohlédl všechny stálé expozice. Pan náměstek M. Tlapa ihned po zahájení poskytl rozhovor zástupcům místního nejčtenějšího deníku Gulf News. ( https://gn24.ae/c6629e429190000 - EXPO 2020 Dubai: Czech Pavilion is making water out of Air ) a samozřejmě i přítomným českým novinářům. Pan náměstek společně s českou delegací přijímal na Českém pavilonu hosty a poté si pro porovnání prohlédl některé z pavilonů ostatních zemí.V podvečer proběhl v prostorách české restaurace Bohemia společenský podnik organizovaný generálním komisařem KGK EXPO.



Zařazenopo 31.01.2022 09:01:00
ZdrojMZv ČR v Abú Dhabí
Originálmzv.cz/abudhabi/cz/vztahy_cr_a_sae/-zastupitelske_urady-abudhabi-publish-cz-vztahy_cr_a_sae-namestek...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V