Zkušenosti českých chytrých měst představeny v Bosně a Hercegovině

Zkušenosti českých chytrých měst představeny v Bosně a Hercegovině

29.10.2021 / 16:32 | Aktualizováno: 08.11.2021 / 16:15

Na online semináři se 25. října setkali představitelé měst Bosny a Hercegoviny se zástupci českých měst, která využívají smart city technologie pro řízení dopravy, a také s českými výrobci těchto technologií.

V Bosně a Hercegovině je koncept chytrých měst častým tématem. Byla již realizována řada pilotních projektů a další aktivity na tomto poli jsou plánovány. Vedle příslušných technologií jsou zde potřeba také zkušenosti s jejich využíváním a s přípravou a řízením smart city projektů.

Na semináři se mohli účastníci seznámit s příklady dobré praxe z České republiky. Správní ředitel Brněnských komunikací Roman Nekula představil systém adaptivního řízení dopravy v Brně, které patří k lídrům v zavádění této technologie. Pozornost vzbudilo automatické udělování přednosti na křižovatkách vozidlům městské hromadné dopravy a integrovaného záchranného systému, které v Brně v praxi funguje. Na semináři vystoupili také dodavatelé technologií pro adaptivní řízení dopravy, firmy AŽD Praha a CROSS Zlín.

Systém chytrého parkování využívajícího údaje z videokamer byl představen na příkladu města Písku, které ho úspěšně využívá. Na semináři vystoupili Tomáš Šárocký z firmy DataFromSky, která je výrobcem této technologie, a Pavel Němeček z firmy OMEXOM GA Energo, která systém parkování v Písku provozuje. Na příkladu města Zlína měli účastníci možnost seznámit se se softwarovou platformou Invipo od firmy Incinity, která je určena pro integrované řízení smart city systémů ve městě. Online seminář se uskutečnil v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) financovaného Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

V Bosně a Hercegovině je v tuto chvíli připravováno několik veřejných zakázek z oblasti inteligentního řízení dopravy v hlavním městě Sarajevu. Má být vypsán tendr na systém adaptivního řízení dopravy ve městě a připravuje se také systém chytrého parkování. V pilotní fázi je využití digitálních technologií v MHD. Pilotní projekt adaptivního řízení dopravy byl realizován také ve druhém největším městě Banja Luce a digitální technologie zde nalézají uplatnění i v oblasti parkování a v městské hromadné dopravě. V dalších městech Bosny a Hercegoviny je připravováno několik projektů velkých parkovišť a parkovacích domů. Digitální technologie zde mají velký potenciál také v oblasti rozvoje cestovního ruchu.

Ondřej Picka
ekonomický diplomat



Zařazenopo 08.11.2021 16:11:00
ZdrojMZv ČR v Sarajevu
Originálmzv.cz/sarajevo/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_informace/X2021_11_01_zkusenosti_ceskych_chytrych_m...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V