Výzkumné centrum NTC startuje projekt zaměřený na budoucí epidemické hrozby

Výzkumné centrum NTC startuje projekt zaměřený na budoucí epidemické hrozby

Výzkumné centrum NTC Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) intenzivně pokračuje ve výzkumu zdravotnické termodiagnostiky a startuje nový projekt BETERKA. Jedná se o bezpečnostní výzkum, který reaguje na aktuální výzvu Ministerstva vnitra České republiky zaměřenou na přípravu složek integrovaného záchranného systému na krizové situace a budoucí epidemické hrozby. Hlavním cílem je poučit se ze současné koronavirové epidemie a připravit pro Českou republiku nástroje pro funkční systém spolehlivé diagnostiky osob, u nichž se nákaza projevuje zvýšenou tělesnou teplotou. Technickou podporou se na projektu podílí Správa informačních technologií města Plzně.

Ilustrační foto (zdroj: Západočeská univerzita v Plzni)

Ilustrační foto (zdroj: Západočeská univerzita v Plzni)

Bezpečnostní výzkum pro účinné využití termokamer v případě epidemických hrozeb a krizových situací“ – BETERKA, má dva hlavní směry. Prvním je výzkum pro přesnější a spolehlivější bezkontaktní zjištění tělesné teploty pomocí termokamery. „Termokamera měří teplotu povrchu lidského těla. Ta se liší od vnitřní tělesné teploty, a to podle podmínek vnějšího prostředí, ve kterém se měřená osoba nachází. Může se tak snadno stát, že člověk se zvýšenou teplotou kontrolou projde nebo že bude nahlášen falešný poplach u osoby s normální tělesnou teplotou. Nejde přitom o chybu měřicího přístroje, ale o použití byť i dobrého měřicího přístroje v podmínkách, ke kterým není určen,“ uvedl Milan Honner, hlavní řešitel projektu a vedoucí týmu infračervených technologií výzkumného centra NTC ZČU. Jeho cílem je vhodným způsobem zahrnout do vyhodnocení vlivy vnějšího prostředí, a umožnit tak spolehlivé určení tělesné teploty nejen u lidí nacházejících se relativně dlouhou dobu v prostředí pokojové teploty, ale i u osob měřených venku za jakýchkoliv podmínek.

V druhé části výzkumného záměru projektu BETERKA budou vědci ověřovat, zda lze využít termodiagnostické prostředky pro monitorování epidemie. „Chceme využít statistické zpracování dat z termokamer, které jsou nebo mohou být umístěny v nemocnicích, na úřadech, ve firmách, školách, obchodech a na dalších místech, kde se pohybuje větší množství osob. Zajímá nás, zda bude možné diagnostikovat začínající epidemii a její průběh pomocí počtu osob se zvýšenou teplotou, které se pohybují po městě. Ověření budeme mít na několika chřipkových vlnách v průběhu trvání projektu,“ popsal Milan Honner zaměření výzkumu, který bude probíhat do konce roku 2022 a jehož výsledky by mohly využít hygienické stanice nebo bezpečnostní rady měst či krajů.

„Pro pilotní ověření měřicích systémů a metodik jejich použití jsme si logicky vybrali město Plzeň. Kromě toho, že v Plzni sídlíme, nás k tomu vedou navázané spolupráce s Fakultou zdravotnických studií, Fakultní nemocnicí Plzeň, Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni i Krajskou hygienickou stanicí Plzeňského kraje. Navazujeme i na naši předchozí spolupráci s policií a hasičským záchranným sborem v Plzni. Chceme pomocí termodiagnostiky přispět k tomu, aby se Plzeň stala ještě více chytrým a bezpečným městem. Velmi si proto vážíme politické podpory projektu BETERKA od představitelů města Plzně i technické podpory od Správy informačních technologií města Plzně,“ vyjmenoval Milan Honner partnery projektu.

Součástí projektu je i vzdělávání a popularizace. Jeho dalším účastníkem je proto plzeňská Techmania Science Center. Vznikne zde unikátní expozice o činnostech složek integrovaného záchranného systému, kde se děti i dospělí zábavnou formou seznámí s možnostmi i limity termokamer. „Jakmile to epidemická situace dovolí, zveme všechny k návštěvě Techmanie. Na vlastním těle pocítíte tepelný vliv simulovaného vnějšího prostředí a uvidíte, co zobrazí termokamera. Nám to zároveň pomůže získat důležitá data pro náš výzkum měřicích systémů,“ pozval Milan Honner širokou veřejnost.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 19. 4. 2021, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout

Zařazenopo 19.04.2021 16:04:00
ZdrojPlzeň.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/vyzkumne-centrum-ntc-startuje-projekt-zamereny-na-budou...

Související témata

Centrum.cz
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V