Kapitulace skeptiků a chuť na akcie

Trh se bude pravděpodobně posouvat dál nahoru, nějaký výrazný skok se ale čekat nedá. Pro Yahoo Finance to uvedl hlavní investiční stratég společnosti Oppenheimer John Stoltzfus. Důvodem je „chuť na akcie“, která je nyní na trhu patrná a která je dána tím, že opadly obavy z většího růstu sazeb. Doposud se totiž podle stratéga někteří investoři drželi stranou právě kvůli těmto obavám, ale nyní „kapitulovali“.

Stoltzfus se domnívá, že sazby nahoru půjdou, protože na nabídkové straně ekonomiky se objevují určitá úzká hrdla a to zvedne inflaci. Nepůjde však o významné změny, i když následující rok až 18 měsíců bude panovat prostředí, které je pro akcie přívětivější než pro dluhopisy. Technologie jsou pak podle stratéga pro investory stále centrem dění i přesto, že tahounem růstu cen akcií se v poslední době staly hodnotové tituly. Ke konci by si totiž měly opět vést lépe technologie a finanční sektor, materiály a průmyslové podniky, tedy sektory více vychýlené směrem k hodnotě by za nimi měly zaostávat.

Stratég tedy nemá obavy z vyšších výnosů a inflace, důvodem je jeho očekávání „vysoce konkurenčního prostředí“, a to na globální úrovni, které by mělo bránit většímu růstu cen. Na Yahoo Finance o těchto tématech hovořil i Tony Dwyer z Canaccord Genuity. Ten míní, že problémy na trzích přicházely v minulosti ve chvíli, kdy panoval nedostatek likvidity, nyní jsme v situaci opačné. K tomu stratég dodal, že když trhy dosáhly v letech 2003 a 2009 svého dna, přišla silná rally, v následujícím roce se ale již začalo spekulovat o tom, že rostoucí ekonomika přinese utahování monetární politiky. Z těchto epizod se pak zdá, že akcie přestanou růst ve chvíli, kdy vyšší výnosy obligací negativně ovlivní finanční podmínky v ekonomice. Nyní jsme i v této oblasti v opačné situaci.

Dwyer následně hovořil o tom, že podle jeho názoru je dobré, když se stále více lidí zajímá o investice. Není ale reálné, že by drobní investoři dokázali hýbat trhy. Ukazuje to i vývoj posledních měsíců, který přinesl slabší dolar, vyšší výnosy obligací, ceny komodit a cyklických akcií. Jinak řečeno, jde o jedno obrovské makroekonomické téma točící se kolem reflace, kde drobní investoři nemají podstatnější vliv. Jiné to může být v určitých segmentech trhu. K tomu stratég dodal, že on sám se musel kdysi učit, „co je vlastně akcie.“ Tedy že nejde o nástroj pro spekulaci, ale o vlastnický podíl na společnosti. „A to se podle mě jednou naučí všichni,“ uzavřel Dwyer.

Zdroj: Yahoo Finance


Zařazenoút 13.04.2021 11:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4648554/kapitulace-skeptiku-a-chut-na-akcie.html
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V