„Přezouvání“ na okně

Motor vám může šlapat jako hodinky, navigace vás vede ideální cestou, spolujezdkyně je krásná, a přece nemusí cesta autem stát za nic. Proč – skřípavé zvuky doprovázené drnčením, jako u zubaře, šmouhy před očima … A kdo za to může? Stěrače, přesněji my, že jsme se o ně nepostarali, nevyměnili.

Odborníci ÚAMK upozorňují, jak je pro nacházející jarní deštivější počasí důležitý dobrý stav čelních a případně zadního stěrače na vozidle. Vždyť během jediné jízdy za silného deště musí tento malý pomocník setřít plochu v součtu se rovnající ploše jednoho fotbalového hřiště. Zda to zvládne bez pazvuků a hlavně „šmouhanců“, to už je na nás.

Celoevropský průzkum společnosti Marketeffect ukazuje, že asi jen 4 % řidičů dodržují nepsané pravidlo, že zhruba po 15 měsících by se měly stěrače vyměnit. Zcela limitní je pak okamžik, jakmile jemná vnější stírací část lišty začne poskakovat po okně a způsobuje nikoliv stírání, ale rozmazávání nečistot po okně.

Specialisté ÚAMK doporučují, že právě v této době je ten správný okamžik pro výměnu. Ještě nedávné mrazivé počasí a nesprávný přístup řidičů, kteří „odtrhávají“ stěrače od zamrzlého okna, nebo se jimi snažili sklo zbavit námrazy, zanechal na stěračích následky.

Situaci „nezachrání“ ani moderní laserové světlomety, které sice lépe osvítí prostor před vozidlem, ale řidiči za rozmazaným oknem to nepomůže. Znovu se tedy vracíme k tomu, že stěrač v dobré kondici ničím nenahradíte. A myslíme na to?

Podle zmíněného celoevropského průzkumu jen 4 % motoristů je mění v ideálním časovém rozmezí po 12 až 15 měsících (nejlépe po zimní sezóně, která se na nich nejvíce podepíše). Asi 16 % používá stěrače ještě o několik měsíců déle, ovšem rovných 80 % dopustí, aby měli problémy za deště nebo blátivého počasí. Za dané situace hrozí nejen situace, kdy šofér něco podstatného před sebou přehlédne, ale může také dostat pokutu při policejní kontrole. Předpisy totiž jasně hovoří o tom, že řidič musí mít dobrý výhled. Rakouská policie dokonce může takovou situaci vyhodnotit tak, že vozidlo není způsobilé k jízdě, a řidiči je zadržen technický průkaz vozidla do okamžiku, než dojde ke změně daného stavu. Samozřejmě vše doprovází pokuta.

Podstatná jsou i další fakta, která průzkum přinesl, a totiž to, že 40 % řidičů dobře ví, že optimální cyklus výměn je 12 až 15 měsíců, nicméně „skutek utek“. Konec konců i samotní výrobci v řadě případů viditelně upozorňují na fakt nutnosti výměny. Do jemné vrstvy lišty, která je v kontaktu se sklem, vkládají výrazný barevný bod, který se při přílišném opotřebení stěračů objeví a upozorní jasně řidiče na nutnost výměny. Ani to ovšem řadu z nich nevaruje a někteří dokonce takové řešení považují například za informaci o vnější teplotě a podobně.

Zkrátka, opomíjení řidiči dobrého stavu tohoto důležitého pomocníka je trestuhodné, a proto odborníci ÚAMK varují, že i takováto drobnost jako je opotřebovaná lišta stěrače může mít velké následky.           


Zařazenoút 23.03.2021 11:03:00
ZdrojÚAMK
Origináluamk.cz/aktuality/2783-prezouvani-na-okne
KategorieAktuality

Související témata

Škoda auto | AAA Auto
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V