Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 5. března 2021

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, vítejte na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Nejprve pan premiér Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády: Takže dobrý den dámy a pánové, budu stručný. Mým úkolem je informovat ohledně opatření v home office, což považujeme za velice důležité opatření z hlediska snížení mobility. My jsme to diskutovali se všemi ministry a konstatujeme, že naše rezorty se home office snaží maximálně využít. To znamená, že přítomnost podle výpovědí jednotlivých ministrů je 15 až 20 procent zaměstnanců na pracovištích. To je samozřejmě důležité. Vláda mě pověřila, abych vyzval všechny zaměstnavatelské svazy, aby udělaly maximum pro to, aby jejich zaměstnanci tento home office využívali.

My jsme se zabývali nějakou možností to nějak nařídit, ale já myslím, že to ani není potřebné. Že určitě všichni zaměstnavatelé chápou, že je to důležité z hlediska mobility. Samozřejmě je tam i ta motivace ohledně autotestování, že tyto zaměstnanci, kteří zůstanou na home office, to autotestování nebudou mít.

Ještě pár slov k očkování. Já bych znovu chtěl apelovat na všechna očkovací místa, aby skutečně udělala maximum pro to, aby očkovala rychle, aby si nenechávala rezervu na druhou dávku. Ty dodávky přicházejí. Česká republika dostala celkově od 26. 12. už 1 041 950 vakcín. Samozřejmě to očkování denně sice stoupá, ale myslím si, že je možné určitě ještě ho zrychlit. Samozřejmě, týká se to i víkendu, kde je určitě kapacita.

Takže pan ministr Blatný napsal dopis všem hejtmanům. My samozřejmě s hejtmany spolupracujeme, snažíme se řešit nějaké ty logistické problémy a každé úterý máme na to jednak Radu pro zdravotní rizika, kde to řešíme, a očkování je jako hlavní priorita. A samozřejmě i s hejtmany pravidelně řešíme velice konkrétní logistické problémy, abychom společně to očkování zvládli, protože ta množství se navyšují a musíme se na to dobře připravit.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, dále ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Dobrý den, krátce. Jedna z důležitých věcí je zavedení pracovní povinnosti pro studenty, kterou vláda dnes na svém mimořádném jednání schválila.

Pracovní povinnost je nařízena studentům přes hejtmany nebo primátory. A týká se po dohodě s vedením jednotlivých škol včetně vysokých škol i lékařských fakult čtvrtého a pátého ročníku prezenční formy studia medicíny, všech ročníků s výjimkou posledního bakalářských a pětiletých magisterských studijních programů na vysokých školách nebo vyšších odborných školách, třetích a čtvrtých ročníků denní formy na středních zdravotnických školách nelékařských povolání a také bakalářského nebo pětiletého magisterského studia psychologie.

Rovněž došlo ještě k další změně v této oblasti oproti tomu, co bylo na jaře anebo koneckonců i v podzimních měsících, a to – a to je velmi podstatné – že pracovní povinnost nelze uložit nebo je nutné ji zrušit těm studentům, kteří prokáží, že již pracují pro poskytovatele zdravotních služeb.

To znamená, ti studenti, který už pro náš stát, pro všechny sestry a lékaře, dělají spoustu věcí formou dobrovolné pomoci, tak tito této pracovní povinnosti podléhat nově nebudou a bude jim ponechána možnost té dobrovolné práce, protože už mají v této oblasti zkušenost a jsou často vázáni na jednotlivá zdravotnická zařízení, která je potřebují.

Pokud se týká ještě dalších drobnějších změn v mimořádných opatřeních, které se týkaly především testování, potom je to několik drobností v opatřeních týkajících se antigenního testování klientů a zaměstnanců pobytových zařízení a sociálních služeb, kde jsou zavzaty i pečovatelské služby a sociální služby poskytující osobní asistenci.

Změny jsou potom také v tom, a to je asi také podstatná informace a týká se vlastně testování kdekoliv, že tomuto testování se nemusí podrobit osoby, které v posledních 90 dnech covid-19 prokazatelně prodělaly, které byly proočkované nebo které v posledních pěti dnech absolvovali PCR nebo antigenní test a mají o tom doklad.

V opatření, které se týká samotestování zaměstnanců, bylo rovněž uvedeno jako povinnost zaměstnavatelů vést evidenci provedených testů u zaměstnanců, což je koneckonců logické doplnění.

Ke změně došlo také v mimořádném opatření, které se týká povinného testování zaměstnanců. I zde, tak jak už jsem byl řekl, se to netýká těch, kteří onemocnění prodělali nebo jsou kompletně očkovaní. A mezi ty zaměstnance, kteří byli už dříve, jsou rovněž přidáni zaměstnanci, kteří se vyskytují v agenturní činnosti a další.

Potom ještě poslední drobnost, kterou bych rád uvedl, je, že jsme rovněž schválili to, že došlo k určitým změnám ve využití těch testů, které vláda nařídila zajistit původně pro plošné a pravidelné testování ve školách. To znamená, tyto testy – respektive jejich část – bude použita pro testování v rámci státní správy. A pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy nicméně zůstane k dispozici 2,6 milionů testů i nadále.

To je za mě všechno.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a pan vicepremiér Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr dopravy, průmyslu a obchodu: Dobrý den. Dovolte, abych vás teď detailněji seznámil se stavem testování v podnicích a hned na to i uvedl vládní rozhodnutí pro testování v rámci veřejné sféry.

V rámci testování v podnicích vše zatím běží bez větších problémů. Firmy nad 250 zaměstnanců začaly testovat v tomto týdnu a dnes se k nim připojují a zahajují testování firmy mezi 50 až 249 zaměstnanci.

Musíme poděkovat jak firmám, tak zaměstnancům, tak i všem zaměstnancům v testovacích centrech. Je to skutečně nápor v tuto chvíli, nicméně firmy a podniky se stávají součástí řešení krize a musíme říct, že dělají maximum pro to, aby zaměstnance protestovaly.

Je faktem to, že samotesty se dodávají de facto každým dnem. V tuto chvíli už je schválených více než šedesát dodavatelů a další přibývají. Pokud se nepletu, tak dalších několik desítek v tuhle chvíli čeká na výjimku Ministerstva zdravotnictví.

V příštím týdnu by mělo být testů dodáno poměrně solidní množství tak, aby se všechno zvládlo. Nicméně je možné, že v těch následujících hodinách to bude na hraně. Proto doporučujeme, aby se nepředzásobovaly na několik týdnů, ale aby si firmy kupovaly spíše v řádech jednotek dnů nebo třeba na jeden, na dva týdny s tím, že je možné, že krátkodobě ta cena vystřelila kvůli tomu, že ta situace je tak na hraně poptávky a nabídky, do vyšších cen. I z tohoto důvodu je lepší si dnes koupit těch testů o něco méně a v momentě, kdy jich sem přijde na trh více v tom příštím týdnu, tak dokupovat další.

Je pravdou, že v dané chvíli nechceme totálně přetížit testovací centra v nemocnicích, takže doporučujeme využívat buď závodního lékaře, nebo smluvní komerční testovací centrum, případně obvodního lékaře pro ty klasické AG testy. A samozřejmě využívat dále samotesty.

Současně je třeba ještě doplnit, že jsme v rámci dnešního mimořádného opatření, jak už zde naznačil pan ministr zdravotnictví, mezi v uvozovkách zaměstnance, ale mezi ty, kterým se bude proplácet samotestování, zařadili dočasně přidělené zaměstnance od agentury práce a současně, a to je důležité podtrhnout, i osoby, například osoby samostatně výdělečně činné, které na základě jiného právního vztahu, než je pracovněprávní vztah vykonávají práci nebo obdobnou činnost na pracovišti zaměstnavatele společně s jeho zaměstnanci.

Zjednodušeně řečeno – živnostníci, kteří se budou pohybovat v areálu podniku, ať už v rámci průběžné práce, nebo v rámci jednorázové práce, to znamená, dělají tam nějaký řemeslný živnostenský úkon, tak musí být testováni. Respektive musejí prokázat negativní test. Pokud ho neprokáží, tak je možné je zahrnout do testování v rámci podniku, ve kterém se v tuto chvíli zdržují, nebo i dlouhodobě zdržují, a ten podnik má možnost si je vynárokovat v rámci své zdravotní pojišťovny.

Zjednodušeně řečeno – všichni lidé, kteří se budou pohybovat v podniku, ať to jsou zaměstnanci na plný pracovní úvazek, na částečný pracovní úvazek, DPP, DPČ, ať jsou to pracovníci agentur práce anebo to jsou živnostníci, musí mít negativní test. A pokud si ho ti živnostníci nepřinesou vlastní, tak je možné je zahrnout jakožto podnikové zaměstnance, říkám v uvozovkách zaměstnance.

Současně mi dovolte, abych vám sdělil, že vláda rozhodla o povinné testování státních zaměstnanců. O tom jsme již informovali v průběhu tohoto týdne. S ohledem na to, že testování v rámci podniků se osvědčuje, s ohledem na to, že protestujeme dva až 2,5 milionu podnikových zaměstnanců v následujícím týdnu, respektive dohromady i s tímto týdnem, a s ohledem na to, že postupně chceme protestovat de facto všechny zaměstnance v české republice, tak další skupina z těch, kteří budou povinně podstupovat testování, budou zaměstnanci ve veřejné sféře.

Co to fakticky znamená? Zaměstnavatelé, čili veřejná a státní sféra, jsou povinni nejpozději od 10. března, čili od příští středy, zajistit pro své zaměstnance antigenní testy. Přičemž od středy 17. března, čili o týden později, již nebude smět veřejný zaměstnavatel vpustit na pracoviště zaměstnance, který nebyl v posledních sedmi dnech otestován na koronavirus.

Ano, zavádíme de facto stejné podmínky jako pro zaměstnance podniků. To znamená, všichni zaměstnanci veřejné sféry, kteří budou na pracovišti, budou jedenkrát týdně testováni, počínaje 10. březnem.

Veřejným zaměstnavatelem se rozumí zaměstnavatel uvedený v paragrafu 303 zákoníku práce, případně jiná organizační složka státu a územní samosprávní celek, právnická osoba, k níž stát nebo územní samosprávný celek plní funkci zakladatele nebo zřizovatele s výjimkou státního podniku a národního podniku a školy nebo školského zařízení podle školského zákona. Dále veřejná vysoká škola. Dále služební úřad v případě státních zaměstnanců. Dále bezpečnostní sbor v případě příslušníků bezpečnostních sborů a Armáda ČR, Vojenská kancelář prezidenta republiky, Hradní stráž nebo Ministerstvo obrany, a případně vojáků z povolání.

Tato povinnost se zatím netýká základních a středních škol, protože ty jsou v současné době uzavřeny. Výjimka z tohoto nařízení bude i pro testování v sociálních službách, které je ošetřeno zvláštním krizovým opatřením. A je třeba ještě připomenout, že zaměstnancem je rovněž státní zaměstnanec, příslušník bezpečnostního sboru, voják z povolání, soudce nebo státní zástupce.

Teď dvě důležitá sdělení: Pro veřejné zaměstnavatele s méně než padesáti zaměstnanci na pracovišti je toto testování nepovinné, ale rovněž možné. Je to podobné opatření, jako je v tom podnikovém sektoru. Zatím, říkáme zatím, podniky a firmy, které mají do padesáti zaměstnanců, jsou na bázi dobrovolného testování.

Současně je třeba připomenout, že povinnost testování se netýká zaměstnanců na home office. Stejně tak je ještě třeba připomenout to, že testování zaměstnanců se netýká těch, kteří prokazatelně prodělali covid-19 v uplynulých devadesáti dnech a těch, kteří mají potvrzení o očkování, což je tedy úplně stejné, jako jsme doplnili i pro podniky.

Děkuji.


Zařazenopá 05.03.2021 15:03:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-konference/tiskova-konference-po-mimoradnem-jednani-vlady--5--brez...
KategorieTiskové konference
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V