Oficiální předání knihy Černí sokoli členům spolku „Namibijské děti“ ve Windhoeku

Oficiální předání knihy Černí sokoli členům spolku „Namibijské děti“ ve Windhoeku

15.01.2021 / 14:59 | Aktualizováno: 28.01.2021 / 15:08

V hlavním městě Namibie Windhoeku se dne 9. ledna 2021 uskutečnil slavnostní křest knihy „Černí sokoli“, popisující dramatické osudy namibijských dětí vychovaných v Československu za osobní účasti za osobní účasti autorkyy Kateřinyy Mildnerovéé, zástupcůů českého velvyslanectví v Pretorii a českéé honorární konzulkyy v Namibii. zorganizován slavnostní křest knihy „Černí sokoli“, vyprávějící příběhy o dramatických osudech namibijských dětí vychovaných v Československu.

České ministerstvo zahraničí registruje mezi krajanskými spolky ve světě také spolek „Česko-namibijské děti“, spolek přátel České republiky. Základem jeho členské základny je právě skupina 56 namibijských dětí, které se v 80. letech dostaly jako váleční uprchlíci, často sirotci, do tehdejšího Československa. Jednalo se o formu humanitární pomoci poskytnuté Československem dětem z této země zmítané občanskou válkou. Konec komunistického režimu v ČSSR a získání nezávislosti Namibie však o šest let později vedly k nucené relokaci dětí zpět do Namibie. Členové této skupiny později založili „krajanský“ spolek, který je pro ně dodnes vzpomínkou na českou část jejich identity.

Řada členů spolku dnes působí v Namibii na významných pozicích ve státní i soukromé sféře, část však bohužel také již několik let bojuje s životem v chudobě. Co však drží skupinu pohromadě je společné osobní pouto k České republice, kterou dodnes často považují za svůj jediný a pravý domov. V současné době členové spolku uvažují o založení přímo nevládní organizace s cílem získat pevnější základnu pro společné projekty.

Kniha Černí sokoli antropoložky Kateřiny Mildnerové je živým svědectvím zajímavých osudů členů tohoto spolku. Při příležitosti vydání této knihy v roce 2020 se MZV ČR rozhodlo věnovat každému členům spolku jeden výtisk knihy. Dva zvláštní výtisky knihy byly předány také národní veřejné knihovně a univerzitní knihovně ve Windhoeku.

Na křest knihy v Namibii se podařilo autorce K. Mildnerové přicestovat i přes obtížné dopravní podmínky související s pandemií COVID 19, a to společně s dokumentaristy z Univerzity Palackého v Olomouci, kteří připravují v koprodukci s Českou televizí celovečerní dokumentární film o česko-namibijských dětech.

Na slavnostním křtu se kromě MZV ČR, Velvyslanectví ČR v Pretorii a Univerzity Palackého v Olomouci podílel rovněž Národní pedagogický institut ČR.

Oficiální předání knihy Černí sokoli

Oficiální předání knihy Černí sokoli

Oficiální předání knihy Černí sokoli

Oficiální předání knihy Černí sokoli



Zařazenopá 15.01.2021 14:01:00
ZdrojMZV Zahraničí
Originálmzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/aktualni_informace/oficialni_predani_knihy_cerni_sokoli.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V