Legislativní rada vlády se zabývala ochranou oznamovatelů a implementací předpisů Evropské unie týkajících se unie kapitálových trhů

Legislativní rada vlády na svém 246. zasedání, které se konalo ve čtvrtek 26. listopadu 2020 a které se stejně jako předchozí zasedání uskutečnilo z důvodů přetrvávajících opatření proti šíření onemocnění COVID-19 prostřednictvím videokonference, projednávala návrh zákona o ochraně oznamovatelů a s ním související návrh doprovodného změnového zákona a dále návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací právních předpisů Evropské unie týkajících se unie kapitálových trhů.

Nejprve se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona o ochraně oznamovatelů a s ním souvisejícím návrhem doprovodného změnového zákona, které vládě předložilo Ministerstvo spravedlnosti. Cílem navrhované úpravy je zavedení účinných právních nástrojů ochrany oznamovatelů korupce (whistleblowing). Návrh zákona o ochraně oznamovatelů dopadá na celou řadu oznámení o protiprávních jednáních. Navržená ochrana oznamovatelů se má dotýkat nikoliv pouze zaměstnanců, případně osob ve služebním poměru, ale i dalších osob, o kterých to návrh zákona stanoví. Podstatným cílem navrhované úpravy je umožnit podávat oznámení o vymezených protiprávních jednáních prostřednictvím vnitřního oznamovacího systému a umožnit daná oznámení zveřejnit za zákonem vymezených podmínek. K návrhům zákonů byla vedena rozsáhlá diskuze, která vyústila v závěr, že s ohledem na množství připomínek, které zpravodajové Legislativní rady vlády uvedli ve svých zpravodajských zprávách k návrhům zákonů, a též vzhledem k výhradám uplatněným v průběhu jejich projednávání ze strany dalších členů Legislativní rady vlády se projednávání obou návrhů zákonů přerušuje za účelem jejich dopracování předkladatelem ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády.


Následně se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací právních předpisů Evropské unie týkajících se unie kapitálových trhů, který vládě předložilo Ministerstvo financí. Cílem tohoto návrhu zákona je přizpůsobit právní řád České republiky požadavkům vyplývajícím z nově přijatých evropských předpisů, které souvisí s dokončením projektu Evropské unie s názvem „unie kapitálových trhů“, jehož cílem je dosažení větší integrace kapitálových trhů jednotlivých členských států Evropské unie. Touto větší integrací je sledováno zejména posílení významu kapitálových trhů a zvýšení podílu kapitálových trhů na vývoji reálné ekonomiky. Po rozpravě, která se mimo jiné vedla nad slučitelností navrhované úpravy s právem Evropské unie, Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.


Zařazenopá 27.11.2020 14:11:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/ppov/lrv/tiskove-zpravy/legislativni-rada-vlady-se-zabyvala-ochranou-oznamovatelu-a-impl...
KategorieTiskové zprávy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V