Kybernetická bezpečnost sítí nové generace je pro stát prioritou

Publikováno:
25.11.2020
Autor:
Odbor komunikace 81400

Odborná diskuse o kybernetické bezpečnosti sítí 5G. To byl cíl semináře, který pod hlavičkou 5G Aliance uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Na akci, které se zúčastnili zástupci státní správy, akademické sféry i soukromého sektoru, mimo jiné zaznělo, že kybernetická bezpečnost sítí nové generace je pro stát naprostou prioritou.


„Na mnoha jednáních, která vedu se zahraničními partnery, často slyším, že oceňují práci, kterou dělá Česká republika pro rozvoj kybernetické bezpečnosti. Ať už je to ve spolupráci na evropské sadě doporučení pro 5G, tzv. 5G Toolboxu, či například v podpoře zapojení umělé inteligence do zajištění vyšší úrovně bezpečnosti občanů. Vítají to jak naši partneři v Evropě, tak třeba i v USA,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Rozvoj sítí 5G a jejich bezpečnost je pro nás naprostou prioritou.“

„Jsme rádi, že se nám daří naplňovat mnoho bodů z naší 5G strategie, kterou v lednu schválila vláda. Posunuly se výrazně například projekty chytrých 5G měst, podporujeme výzkum například v programu TREND, i mezinárodní spolupráci třeba formou projektů tzv. 5G koridorů. Od léta funguje také 5G Aliance, kde jsme postupně spustili pět prioritních témat, tedy digitalizace průmyslu, chytrá města, bezpečnost sítí, boj s dezinformacemi a pokrytí dopravních koridorů. A i seminář byl součástí aktivit této aliance v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ doplňuje náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Seminář ke kybernetické bezpečnosti sítí 5G zahájil místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Navázali na něj ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka, náměstek ministra zahraničních věcí Martin Povejšil, předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková, ředitel odboru informačních technologií a komunikací ministerstva vnitra Bohdan Urban či ředitel bezpečnosti státního podniku NAKIT Vladimír Rohel. Nechyběli ani zástupci akademické sféry, například prorektor Masarykovy univerzity v Brně Radim Polčák, i reprezentanti soukromého sektoru jak z řad operátorů, tak z technologických firem, které vyvíjejí a dodávají vybavení pro sítě nové generace. Akce se konala pod hlavičkou 5G Aliance, o které víc informací najdete na webu www.5Galiance.cz.

Podpora digitalizace, což samozřejmě zahrnuje i kybernetickou bezpečnost, je součástí Inovační strategie ČR 2019 – 2030. A to v duchu národní hospodářské vize Czech Republic: the Country for the Future.


Galerie


Kybernetická bezpečnost sítí nové generace je pro stát prioritou

Zařazenost 25.11.2020 00:11:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/kyberneticka-bezpecnost-siti-nove-generace-je-pro-stat...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.