Americké volby jsou za dveřmi. Trh má nervy na pochodu

Někteří pozorovatelé se nám snaží namluvit, že se šance amerických prezidentských kandidátů postupně vyrovnávají. Jediné, o co se ještě hodnověrně hraje, jsou výsledky voleb do Senátu. Trumpovo vítězství by totiž znamenalo, že jsou všechny průzkumy veřejného mínění k ničemu a firmy, které se jim věnují, můžeme rovnou zrušit. V případě Senátu se ale hraje o hodně.

Kolísavý dolar

Trhy před volbami, které se konají už příští týden, taktizují, a tak americký dolar dál nepředvídatelně kolísá. Podle nejrůznějších průzkumů šance demokratů na opětovné získání převahy v Senátu v minulém týdnu výrazně poklesly, ale v průběhu tohoto týdne opět stouply zase o něco výše. Zvláště poté, co víkendový průzkum naznačil, že Biden vede i v Texasu, tedy ve státě, který demokraté získali naposledy v roce 1976. V Texasu využil možnosti hlasovat dříve obrovský počet voličů a pokud by podobně hlasoval i zbytek USA, budou mít demokraté větší šanci na drtivé vítězství, než se čekalo. K urnám se totiž dostavilo i tradičně nevolící obyvatelstvo (zejména mladí, ale i etnické menšiny), a to inklinuje do značné míry k demokratům.

Dopady roztržky mezi Francií a Tureckem

Turecká lira se ocitla pod tlakem už koncem minulého týdne, kdy tamní centrální banka překvapila a nezvýšila klíčovou úrokovou sazbu.  Nyní se tlak na tuto měnu dále zvyšuje, nejen kvůli celkově spíše odmítavému postoji vůči riziku, ale hlavně kvůli nedávné diplomatické roztržce mezi Francií a Tureckem. Turecký prezident Erdogan totiž kritizoval francouzského prezidenta Macrona za přístup k vraždě francouzského učitele islámským radikálem poté, co tento učitel ukazoval žákům karikatury proroka Mohameda. Když Erdogan Macronovi doporučil, aby vyhledal pomoc psychiatra, odvolala Francie z Turecka svého velvyslance. Diplomatické vody navíc zkalil i turecký test ruského raketového systému, který vzbudil hněv Spojených států amerických.

Vybrané měny

USD – Klíčem je zjistit, zda nás čeká scénář, kdy demokraté vedle prezidentského stolce získají i Senát, nebo zda Biden sice vyhraje, ale republikáni si přece jen udrží nad Senátem kontrolu (samozřejmě předpokládám, že Trump s nejvyšší pravděpodobností prohraje – jeho vítězství by v podstatě znamenalo, že jsou průzkumy veřejného mínění k ničemu a firmy, které se jim věnují, mohou zavřít krám). Republikánský Senát blokující snahy prezidenta Bidena by mohl dost brutálně oslabit vyhlídky na fiskální podporu a zpočátku by se to projevilo i na kurzu dolaru.

EUR – Nad vyhlídkami eura se dál vznáší dlouhý stín Covidu-19. Nakonec by však mohl přispět k velkorysejší fiskální odezvě a pak by byl pro euro dokonce přínosem, kdyby to znamenalo vydávání více dluhopisů. ECB může dál přitvrdit v kvantitativním uvolňování, ať už teď, nebo až v prosinci – ale nejsem si jistý, zda na tom záleží. Důležitější je fiskální politika.

 


Zařazenopá 30.10.2020 15:10:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/americke-volby-jsou-za-dvermi-trh-ma-nervy-na-pochodu/
KategorieDevizové trhy

Související témata

Americký dolar | Americké banky | USA | Amerika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.