Premiér Babiš na Dnech NATO: V krizi se vždy spoléháme na armádu. Víme, že nás nikdy nezklame

Letošní 20. ročník se kvůli koronaviru musel obejít bez diváků. Zatímco loni na plochu u letiště během dvou dnů přišlo 220 tisíc diváků, letos do areálu veřejnost nesměla a lidé tak mohli zajímavý program sledovat alespoň v TV nebo na internetu.

Ministr vyzdvihl práci vojáků v době pandemie

„Právě vojákům, policistům, hasičům, jakož i zdravotníkům a hygienikům chceme na této velkolepé přehlídce vyjádřit naše uznání za jejich nasazení v době koronavirové krize. V neposlední řadě děkuji také zástupcům Spojených států amerických a dalším aliančním partnerům, že navzdory pandemii můžeme opět naší veřejnosti představit, že jsme v rámci NATO jednotní a připravení se společně bránit,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar a vzdal hold všem, kteří pomáhají.

Na armádu se často zapomínalo, investice jsou třeba

Při slavnostním zahajovacím ceremoniálu byla na letišti oceněna vyjma příslušníků AČR i řada záchranářů a příslušníků bezpečnostních sborů za nasazení během jarního nouzového stavu. Další stovky lidí budou oceněny v neděli.

Premiér Andrej Babiš neopomenul zmínit úlohu armády, ale také potřebu modernizací a investic, které zaručí naši připravenost a odhodlanost plnit závazky vůči Alianci. „Covid jen potvrzuje to, co už dávno víme. V krizi se vždycky spoléháme na armádu, a to nejenom já, vláda, ale celá naše společnost. Všichni víme, že armáda nás nikdy nezklame. V minulosti armáda doplácela na finanční škrty. Dnes je tomu jinak. Víme, že armádu potřebujeme, a že bez investic by se nám časem rozpadla,“ uvedl premiér Babiš.

Ten dále zmínil největší novodobou investici v podobě akvizice nových bojových vozidel pěchoty pro 7. mechanizovanou brigádu a také blížící se konec leasingu letounů Gripen. „Jde o velkou investici, ale také o investici, která měla proběhnout už dávno,“ prohlásil. Gripeny slouží v armádě patnáct let a jejich leasing vyprší v roce 2027. „Začíná být nejvyšší čas poohlížet se po tom, jak nadále zajišťovat suverenitu našeho vzdušného prostoru,“ dodal předseda vlády.

Seskoky výsadkářů, ale i ukázka techniky spojenců

Nejen při zahájení byly k vidění seskoky výsadkářů. Německé letectvo si připravilo ukázku simulace doplnění paliva za letu z letounu Airbus A400M Atlas a dvojici českých Gripenů. Tato unikátní ukázka přinesla divákům pohled, který je obvyklý jen pro posádky zmíněných letounů.

České armádní nadzvuky se představily na nebi i v řadě dalších ukázek, včetně mistrné pilotáže mistra světa v Red Bull Air Race Martina Šonky se strojem EXTRA-300 a pilota stíhacího letounu Gripen Iva Kardoše. Při jejich vystoupení se tajil dech a piloti při své show dokázali, že i malý akrobatický speciál se může na metry přiblížit stíhacímu stroji a společně pak ovládnout nebe při ukázce nejvyšší pilotáže. Z letecké techniky Armády ČR pak nechyběla ani ukázka strojů L-159 Alca, které operují z 21. základny taktického letectva.

Historie i současnost

Vyjma vzdušných ukázek bylo možné shlédnout řadu pozemních vystoupení: prezentoval se bojový výsadek 43. výsadkového praporu AČR s jednotkou AGAT polských speciálních sil, dále útok na postavení nepřítele pod taktovkou 7. mechanizované brigády, nechyběl ani 102. průzkumný prapor při simulaci přepadu průzkumnou skupinou, které sekundovala letecká technika v podání vrtulníků Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva.

Z historických ukázek byla k vidění rekonstrukce druhoválečných bojů o Štítinu, kde několik desítek členů klubů vojenské historie představovalo rudoarmějce, československé vojáky a urputně se bránící německé vojáky. Celkem se do ukázek zapojilo přes 400 vojáků se 140 kusy techniky napříč útvary Armády ČR.

]]>
Zařazenoso 19.09.2020 02:09:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/premier-babis-na-dnech-nato:-v-krizi-se-vzdy-spolehame-na-ar...

Související témata

Nato
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V