Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.09.2020 09:42:50, aktualizováno 26.09.2020 09:02:42

IPO České zbrojovky detailněji: Cenové rozpětí stanoveno na 290 až 370 Kč za akcii

Česká zbrojovka Group SE oznamuje zahájení veřejné nabídky svých akcií. Společnost dnes zveřejnila prospekt a oznámila cenové rozpětí v intervalu 290 až 370 za akcii. Investoři budou s jejími akciemi moci začít obchodovat zřejmě od 2. října 2020. Z výpočtů Reuters vyplývá, že IPO oceňuje firmu na 13,6 miliardy při horní hranici stanoveného cenového rozpětí při plné emisi nabízených nových akcií.

Čistý výtěžek z IPO chce použít k úplnému nebo částečnému financování investičních nákladů a výdajů spojených s realizací projektu výrobního závodu ve městě Little Rock v Arkansasu. Zde počítá s částkou z IPO 40 milionů USD až 50 milionů USD. Zbylou část chce využít k posílení provozního kapitálu a na další firemní účely, včetně financování možných akvizičních příležitostí. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Primární veřejnou nabídku lze stručně charakterizovat těmito parametry, které dnes společnost představila:

• Nabídka akcií zahrnuje veřejnou nabídku drobným investorům v České republice a dále neveřejnou mezinárodní nabídku určitým institucionálním investorům mimo Spojené státy americké v souladu s předpisem Regulation S a kvalifikovaným institucionálním investorům ve Spojených státech ve smyslu pravidla 144A či v souladu s jinou platnou výjimkou dle amerického zákona o cenných papírech (U.S. Securities Act) z roku 1933.

• Časové období, během něhož mohou investoři podávat své objednávky, začíná 22. září 2020 s předpokládaným koncem 1. října 2020 v 17:00 SEČ pro institucionální investory a 1. října 2020 v 16:00 SEČ pro drobné investory. Společnost se může rozhodnout Nabídkové období prodloužit nebo zkrátit.

• Nabídka je tvořena až 6 911 638 nových akcií, které budou společností vydány, a dále nejméně 2 024 621, nejvíce však 4 859 091 stávajících akcií firmy, které jsou v současnosti v držení společnosti Česká zbrojovka Partners SE, která v této transakci vystupuje jako prodávající akcionář.

• Minimální velikost objednávky je 10 akcií. Maximální velikost objednávky není omezena.

• Cenové rozpětí nabídky bylo stanoveno na 290 až 370 za jednu akcii.

• Předpokládá se, že konečná cena nabídky bude stanovena v rámci stanoveného cenového rozpětí na základě tržní kapitalizace společnosti ve výši 10,7–13,0 mld. po ukončení nabídky. Konečná nabídková cena za nabízené akcie pro drobné investory nepřekročí horní mez cenového rozpětí. V případě institucionálních investorů může konečná nabídková cena horní hranici cenového rozpětí přesáhnout. Společnost předpokládá zveřejnění konečné nabídkové ceny a celkového počtu akcií, které budou prodány, okolo 1. října 2020.

• K pokrytí případného navýšení nabídky poskytne prodávající akcionář až 1 214 773 stávajících akcií, tedy množství odpovídající přibližně 10 procentům maximálního celkového počtu akcií v IPO.

• Pokud se zaměstnanci skupiny rozhodnou k účasti v nabídce, mohou se jejich alokace lišit od alokací ostatních drobných investorů.

• Za předpokladu, že bude cena nabídky ležet uprostřed cenového rozsahu, a že prodávající akcionář prodá maximální počet akcií a manažer stabilizace nabídky uplatní opci navýšení v plné výši, se bude celková hodnota nabídky pohybovat kolem 4,3 mld. .

• Po dokončení nabídky bude celkový počet akcií společnosti dosahovat až 36 749 638 akcií.

• Předpokládaný hrubý výtěžek nabídky, za předpokladu, že všechny akcie budou prodány za cenu uprostřed cenového rozpětí a při uplatnění opce navýšení v plné výši, bude přibližně 2 mld. pro společnost a 2 mld. pro prodávajícího akcionáře.

• Po dokončení nabídky bude prodávající akcionář nadále vlastnit a ovládat většinový podíl ve společnosti.

• Prodávající akcionář bude souhlasit s omezením prodeje (lock-up) na své zbývající akcie ve společnosti v délce trvání 720 dní. Na firmu se bude rovněž vztahovat lock-up v délce trvání 180 dní na jakékoliv nově vydávané akcie, až na obvyklé výjimky.

• Společnost podá k BCPP žádost o přijetí nových akcií k obchodování na hlavním trhu BCPP (Prime Market).

• Očekává se, že po dokončení nabídky se při nabídkové ceně uprostřed cenového rozpětí bude free float pohybovat mezi 23 % až 34 % všech akcií firmy, za předpokladu, že společnost prodá 6 073 864 akcií a prodávající akcionář v prvním případě prodá minimálně 2 024 621 akcií, v druhém případě 6 073 864 akcií (při uplatnění opce navýšení v plné výši).

Prezident a předseda představenstva společnost Česká zbrojovka Group Lubomír Kovařík k dnešnímu oznámení uvedl: „Jako Česká zbrojovka Group považujeme nabídku akcií za skvělou příležitost pro naše investory účastnit se našeho rozvoje a úspěchu. Věříme, že společně s nimi dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a Spojených státech amerických. Výtěžek z prodeje akcií bude použit především k výstavbě nových výrobních kapacit ve Spojených státech, abychom zde dokázali uspokojovat vysokou poptávku po našich produktech.“

Jan Drahota, místopředseda představenstva CZG, uvedl: „Finanční výsledky a úspěchy v posledních letech jasně ukázaly, že CZG je díky svému robustnímu obchodnímu modelu, silnému růstu, výborným hospodářským výsledkům a celkovému postavení na trhu perfektně vybavena pro to, aby dokázala naplnit svou vizi. Plány na expanzi ve Spojených státech jen potvrzují náš cíl stát se v oboru střelných zbraní skutečně světovým hráčem.“

Akcie firmy byly s účinností od 1. června 2020 zapsány na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha. Společnost podá žádost o přijetí nových akcií k obchodování na hlavním trhu BCPP. Společnost předpokládá, že nově vydané akcie budou k obchodování na hlavním trhu BCPP přijaty ve dnech kolem 7. října 2020 pod symbolem CZG a že investoři budou moci s akciemi začít obchodovat od 2. října 2020 nebo kolem tohoto data.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688