Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostanou senioři

Zpráva

Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostane tři a půl tisíce samostatně žijících seniorů

Moravskoslezský kraj opět distribuuje In.F.Obálky. Ve spolupráci se společností Heimstaden je rovnou do schránky dostane tři a půl tisíce nájemníků nad 75 let. Tento projekt zvyšuje bezpečnost starších občanů, obálky obsahují informace, které pomáhají záchranářům při práci.

Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostane tři a půl tisíce samostatně žijících seniorů

Princip takzvaných obálek do ledničky je jednoduchý. V případě potřeby v ní záchranáři najdou důležité informace o užívaných lécích, alergiích a dalších zdravotních komplikacích. Ty senior vepíše tak, aby byly k dispozici v případě nouze, když je nebude sám schopen sdělit. Záchranáři ví, že je-li lednička seniora opatřena speciálním magnetem, uvnitř se tato obálka nachází. Výrazně tak urychlí například oživovací práce.

Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostane tři a půl tisíce samostatně žijících seniorů

„Není výjimkou, že bývá senior vystrašený nebo dezorientovaný, když za ním domů záchranná služba přijede. V takovém případě jsou k nezaplacení souhrnné informace o jeho stavu, či lécích, které užívá. Pomáhá nám to zvolit nejvhodnější a nejefektivnější způsob zásahu. Důležité také je, aby byla obálka pravidelně aktualizovaná. Doporučil bych seniorům, aby ji brávali s sebou, když jdou na kontrolu k praktickému lékaři,“ řekl vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby MSK PhDr. Petr Jaššo.

Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostane tři a půl tisíce samostatně žijících seniorů

Kraj distribuuje obálky prostřednictvím obcí, Senior pointů, organizace Adra a ve všech veřejných knihovnách v regionu. Pomoc nabídl i Heimstaden, který svým samostatně žijícím nájemníkům ve věku 75 let a výše In.F.Obálky rozdá do schránek.

Obálky, které pomáhají zachraňovat život. Přímo do schránky je dostane tři a půl tisíce samostatně žijících seniorů

„Na projekt máme výborné ohlasy nejen od seniorů, kteří už In.F.Obálku doma mají, ale i od záchranářů. Jsem rád, že obálka pomáhá. V dnešní koronavirové době patří senioři k ohrožené skupině. Proto vítám možnost efektivní distribuce seniorům přímo do schránek. Senioři tak nemusí v těchto náročných dnech pro obálky nikam chodit a bát se o své zdraví,“ komentuje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Distribuce tří a půl tisíce obálek proběhne do poloviny října. „Takzvané obálky do ledničky jsou dalším krokem, kterým se maximálně snažíme starat o zdraví našich nejstarších nájemníků. Společnost Heimstaden vždy věnovala péči o seniory maximální pozornost a má pro ně celou řadu dalších služeb. Teď se chystáme na naše historicky první komunitní bydlení pro seniory v Havířově. V plánu je pak i Karviná," vysvětluje generální ředitel společnosti Heimstaden Jan Rafaj.

Celkově Moravskoslezský kraj zdarma rozdal nebo rozdá In.F.Obálky téměř sto tisícům občanů regionu. „Tento projekt je nesmírně důležitý i kvůli osobním pocitům našich seniorů. Díky obálkám se cítí mnohem bezpečněji. Zajištění zdravotnické a sociální péče je jedna věc. Ještě je ovšem nutné brát v potaz psychické rozpoložení, které má velký vliv na celkovou kondici, a to nejen starších lidí. V tomto ohledu jsou naše obálky důležitým pomocníkem,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Prvních 61 tisíc obálek distribuovaných v minulém roce přišlo na 1,35 milionu korun, 70 % nákladů pokryla státní dotace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zbytek zaplatil kraj ze svého rozpočtu. Druhou vlnu In.F.Obálek hradil kraj celou, za 35 tisíc kusů zaplatil 815 tisíc korun.

Obálka obsahuje plastovou obálku, formulář k vyplnění, informační leták s návodem vyplnění, informační samolepku nebo magnetku na lednici, také propisku. V návaznosti na pandemii koronaviru jsou v obálce nově doporučení k ochraně proti infekčním onemocněním.


21. září 2020

Zařazenopo 21.09.2020 00:09:00
ZdrojMoravskoslezský
Originálmsk.cz/cz/socialni_oblast/obalky--ktere-pomahaji-zachranovat-zivot--primo-do-schranky-je-dostane-tri...
Kategorie1855

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V