Vztahy ČR a USA jsou nadstandardní, uvedl premiér Babiš po jednání s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem

Předseda vlády Andrej Babiš přijal ve středu 12. srpna 2020 v Kramářově vile ministra zahraničí Mikea Pompea. S šéfem americké diplomacie premiér probíral především otázky rozvoje obchodních vztahů, mezinárodní bezpečnosti a obranné spolupráce i aktuální problémy způsobené pandemií koronaviru.

Druhý den oficiální návštěvy České republiky přijal ministra zahraničí USA Mikea Pompea předseda české vlády Andrej Babiš. Na jednání obou delegací v Kramářově vile, kterého se za českou stranu zúčastnili také místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar, řešili politici především vzájemné obchodní vztahy USA s Českou republikou i Evropskou unií, otázky mezinárodní bezpečnosti včetně problematiky kybernetické bezpečnosti a vyměnili si i zkušenosti s bojem proti pandemii koronaviru.

„Jsem velice rád, že pan ministr zahájil svou cestu po Evropě právě v Praze, kde je poprvé. A jsem také velice rád, že pan ministr Pompeo je již třetí ministr Spojených států amerických, který během mé vlády navštívil Českou republiku,“ uvedl premiér Andrej Babiš a připomněl i své dvě cesty do USA. „Naše vztahy jsou velice dobré a nadstandardní,“ konstatoval. USA jsou a i do budoucna budou důležitým strategickým partnerem ČR.

Za hlavní téma jednání z české strany označil předseda vlády vzájemné obchodní vztahy obou zemí i obchodní vztahy USA a Evropské unie. „Máme obrovský potenciál, co se týče našich obchodních vztahů. Minulý rok jsme navýšili o šest procent náš obrat a dostali jsme se téměř na 9,4 miliardy dolarů. Takže mi velice leží na srdci, že se nám nepodařilo, a teď mluvím za Evropu, dokončit obchodní dohodu. Myslím, že je to důležité, abychom se k tomu vrátili, abychom se snažili dosáhnout obchodní dohody,“ zdůraznil premiér Babiš.

Předseda vlády s ministrem zahraničních věcí USA probírali i aktuální situaci s pandemií koronaviru a možnou spolupráci obou zemí ve farmaceutickém průmyslu při vývoji nové vakcíny, diskutovali i možnosti v obranné spolupráci a probírali i aktuální zahraničně-politická témata, například vztahy s Ruskem a s Čínou.

„Debata byla fajn a myslím, že si rozumíme a že víme, v čem chceme spolupracovat. Jsme velice rádi a ještě jednou děkuji,“ shrnul jednání předseda vlády.


Zařazenost 12.08.2020 16:08:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vztahy-ceske-republiky-a-usa-jsou-nadstandardni--konstatoval-prem...
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.