Broker Consulting Index podílových fondů: Červen přinesl na trhy korekci

V červnu došlo ke korekci na finančních trzích, jednotlivé skupiny podílových fondů stahovaly ztráty, které zaznamenaly na přelomu února a března. Od začátku roku vykazují akciové fondy výkonnost -5,79 %, pro připomenutí v květnu to bylo -8,90 % v CZK. Posilovaly také fondy fondů, nemovitostní fondy a komoditní fondy, které si stále připisují nejvyšší propady ze skupiny podílových fondů. Naopak pokles ve výkonnosti v červnu zažily dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Vyplývá to z Broker Consulting Index podílových fondů za červen 2020.

Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů. V březnu koruna oslabila, což zmírnilo propady u fondů vedených v CZK. Na přelomu května a června však koruna posílila a ke konci června se tak koruna pohybovala kolem úrovně 26,5 Kč za euro.

„Finanční trhy na počátku měsíce června příliš nereflektovaly negativní důsledky způsobené pandemií a pohybovaly se s neobvyklým optimismem. Jenže výrazný propad světové ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti v USA, Eurozóně, ale také u nás, nelze ignorovat příliš dlouho,“ vysvětluje příčiny vývoje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting, a pokračuje: „Navíc ve firemním sektoru se dostávají do problémů také odvětví, která zpočátku pandemie nebyla téměř zasažena. Po výrazném optimismu tedy přišla v první polovině června korekce na akciových trzích, po které pro zbytek června následovala zvýšená volatilita. Vývoji na finančních trzích rovněž nepřispívají nárůsty počtu nakažených hlášených v celé řadě zemí, komplikovaná politická situace v USA a nárůst napětí mezi USA a Čínou.“

Máme za sebou první pololetí roku 2020, které nám přineslo zpočátku zdolání nových maxim na akciových trzích, které bylo přerušeno pandemií koronaviru. To s sebou přineslo nejprudší propad do medvědího trendu v historii, po kterém následovalo značné oživení zastavené až červnovou korekcí. Za zmínku též stojí propad cen ropy do záporných hodnot, jelikož to byla do té doby zatím nevídaná situace. Od propadu se ropě v druhém čtvrtletí dařilo mnohem lépe, stále je ale daleko od původních hodnot. Pandemie koronaviru za sebou zanechala hluboké šrámy, jejichž zacelení může trvat léta.

Tabulky výkonnosti podílových fondů k 5. 7. 2020

Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting index hypotečních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Proč je dobré index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 508 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

V případě zájmu o další komentáře, doplnění či další dotazy se neváhejte ozvat na níže uvedené kontakty Broker Consulting.

Viola Baštýřová, specialistka externí komunikace, tel.: 776 210 599 , e-mail: viola.bastyrova@bcas.cz

Jan Lener, ředitel komunikace a PR, tel.: 608 770 955 , e-mail: jan.lener@bcas.cz

Lukáš Vokel, produktový analytik, tel.: 731 537 609, e-mail: lukas.vokel@bcas.cz

O společnosti Broker Consulting: Broker Consulting je jednou z největších společností na českém a slovenském trhu, která poskytuje služby v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Distribuci služeb zajišťuje přibližně 2 000 konzultantů (profesionální konzultanti, zaměstnanci, konzultanti v zapracování v ČR i SR) ve více než 100 kancelářích a téměř 50 franšízových pobočkách OK POINT. Společnost uvedla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Bankovní, finanční a realitní služby společně, to je OK POINT, který přináší společnost Broker Consulting ve spolupráci s mBank a MONETA Money Bank. Více na www.bcas.cz, www.okpointy.cz a na www.realityspolu.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIN OK POINTů.

The post Broker Consulting Index podílových fondů: Červen přinesl na trhy korekci appeared first on Broker Consulting, a. s..


Zařazenopá 17.07.2020 12:07:00
ZdrojBroker consulting
Originálbcas.cz/pro-media/broker-consulting-index-podilovych-fondu-cerven-prinesl-na-trhy-korekci/
KategoriePro média
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.