Broker Consulting Index podílových fondů: Druhá vlna přinesla zvýšenou volatilitu

Od začátku roku akciové fondy vykazují výkonnost -2,05 %, v září vykazovaly -3,01 %. Dluhopisové fondy si v říjnu připisují zhodnocení 3,07 %, v září 1,93 % a peněžní fondy vykazují 5,14 %, pro připomenutí v září si připisovaly 3,32 %. Pokles zažily pouze smíšené fondy, které si připisují 0,57  %, v září 1,49 %. Komoditní a nemovitostní fondy vykazují pokles ve všech sledovaných obdobích. Komoditní fondy od začátku roku vykazují pokles -6,23 %, v září to bylo -6,50 %. Nemovitostní fondy si na konci října připisovaly -8,74 %, v září měly pokles -8,90 %. Broker Consulting Index podílových fondů za říjen 2020 uvádí celkové číslo za jednotlivé skupiny fondů. Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů.

„Celosvětově zhoršující se situace ohledně pandemie covid-19 měla za následek zvýšenou volatilitu na trzích v říjnu. Narůstající počty denně nakažených a celá řada nových vládních opatření, které můžeme sledovat po celém světě, nejsou pro ekonomický vývoj a také finanční trhy příliš pozitivní. Trhy ale v průměru rostly. Nejlépe se stále daří USA a Číně, průměr však táhne dolů Evropa a Jižní Amerika, ty se stále nevymanily z jarních propadů,“ komentuje vývoj na trzích Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Hlavním tématem v říjnu byl, podobně jako v jarních měsících, nárůst počtů nově denně nakažených virem SARS-CoV-2. Nejen v České republice, ale také i v celé řadě dalších zemí docházelo v říjnu k postupnému vydání ochranných vládních opatření. Dalším hlavním tématem, který bude trhy hýbat také i v listopadu, jsou prezidentské volby v USA. Zvýšená volatilita na amerických akciových trzích se zvyšovala s blížícím se termínem prezidentských voleb.

Jak také ukazuje Index, tak nemovitostní fondy dlouhodobě vykazují pokles. Do jejich výkonnosti vstupují nejenom české nemovitostní fondy, ale také i zahraniční nemovitostní fondy. Tyto fondy se specializují na investování do akcií realitních společností, které působí v realitním sektoru po celém světě. Mezi těmito fondy jsou opravdu veliké rozdíly. Dlouhodobě zahraniční nemovitostní fondy vykazují pokles, což se silně projevuje v celkové výkonnosti nemovitostních fondů. Již delší dobu můžeme sledovat, že české nemovitostní fondy svým investorům přináší slušný a hlavně do značné míry stabilní výnos.

„Vzhledem k říjnovým výkonům fondů bych rád připomněl, že diverzifikace je stále důležitá. Nikdo nezaručí, jak se budou události v budoucnu vyvíjet. Vyhlídky na úspěch akciových titulů v různých zemích a sektorech se mohou změnit během okamžiku. Proto je poměrně riskantní omezovat investice pouze na určitá aktiva, trhy a odvětví. Nejjednodušší způsob, jak snížit riziko potenciální ztráty, je portfolio diverzifikovat, tedy rozložit do různých titulů. Inspirací budiž jedno anglické přísloví: „Nepokládejte všechna vejce do jednoho košíku“, radí na závěr Lukáš Vokel.

Poznámka pro média: Broker Consulting Indexy je možné volně publikovat pouze s označením „Broker Consulting Index“ (např. Broker Consulting index hypotečních úvěrů). Více informací najdete též na webu https://www.bcas.cz/onas/pro-media/.

Proč je dobré index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 557 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro období postaktivního věku (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat,  jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

V případě zájmu o další komentáře, doplnění či další dotazy se neváhejte ozvat na níže uvedené kontakty Broker Consulting.

Viola Baštýřová, specialistka externí komunikace, tel.: 776 210 599 , e-mail: viola.bastyrova@bcas.cz

Jan Lener, ředitel komunikace a PR, tel.: 608 770 955 , e-mail: jan.lener@bcas.cz

Lukáš Vokel, produktový analytik, tel.: 731 537 609, e-mail: lukas.vokel@bcas.cz

O společnosti Broker Consulting
Broker Consulting je jednou z největších společností na českém a slovenském trhu, která poskytuje služby v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Distribuci služeb zajišťuje přibližně 2 000 konzultantů (profesionální konzultanti, zaměstnanci, konzultanti v zapracování v ČR i SR) ve více než 100 kancelářích a 40 franšízových pobočkách OK POINT. Společnost uvedla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Bankovní, finanční a realitní služby společně, to je OK POINT, který přináší společnost Broker Consulting ve spolupráci s mBank a MONETA Money Bank. Více na www.bcas.cz, www.okpointy.cz a na www.realityspolu.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIN OK POINTů.

The post Broker Consulting Index podílových fondů: Druhá vlna přinesla zvýšenou volatilitu appeared first on Broker Consulting, a. s..


Zařazenočt 19.11.2020 11:11:00
ZdrojBroker consulting
Originálbcas.cz/pro-media/broker-consulting-index-podilovych-fondu-druha-vlna-prinesla-zvysenou-volatilitu/
KategoriePro média
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.